Wat heb je nodig voor kippen houden?

Alles voor je kip ✅

Wat heb ik nodig voor kippen houden?

Wil je gezonde en gelukkige kippen met een lang leven. En uiteraard een lekker eitje erbij? Dan kun je niet zonder de juiste kippen benodigdheden. Je kippen hebben wel het een en ander nodig. Meer, dan alleen water en voer! (Welk voor eigenlijk) Wil jij een goede start met je nieuwe gevederde vrienden? Hier vind je alles wat je nodig hebt voor koppen houden

Checklist van belangrijkste benodigdheden voor je kippen

Om maar met de deur in huis te vallen. Een handige checklist van wat je nodig hebt. Verderop gaan we er dieper op in.

 • 1. Huisvesting en bescherming:
  • Kippenhok met voldoende ruimte, ventilatie en isolatie
  • Stevige omheining voor bescherming tegen roofdieren
  • Kippenren voor voldoende scharrelruimte
  • Nestkasten en zitstokken voor comfortabel eieren leggen en slapen
 • 2. Voeding en water:
  • Uitgebalanceerd kippenvoer
  • Grit voor een goede spijsvertering
  • Schone en constante watervoorziening
  • Voer- en waterbakken
 • 3. Hygiëne en onderhoud:
  • Geschikte bodembedekking (stro, houtsnippers, hennepvezel, zaagsel)
  • Schoonmaakgereedschap (schep, borstel, emmer)
  • Reguliere schoonmaak van kippenhok en ren
 • 4. Gezondheid en welzijn:
  • Warmtebron voor kuikens en tijdens koude periodes
  • EHBO-kit voor kippen met ontsmettingsmiddel, handdoeken, pincet, wondzalf en elektrolyten
  • Regelmatige gezondheidscontroles en aandacht voor het welzijn van de kippen
 • 5. Overige benodigdheden:
  • voerdispenser voor het automatisch verstrekken van voer
  • automatische deuropener voor het kippenhok
  • diervriendelijke ongediertebestrijding

Met deze checklist heb je een overzicht van de basisbenodigdheden voor het houden van kippen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften, kunnen er extra items nodig zijn.

Kippenhok, een van de benodigdheden voor je kippen
Een kippenhok. Daar begint het mee voor je kippen

Huisvesting en bescherming

Huisvesting en bescherming zijn twee belangrijke factoren als het gaat om het welzijn van je kippen. Een goede huisvesting zorgt ervoor dat je kip voldoende bewegingsruimte heeft en zich op een natuurlijke wijze kan gedragen. Daarnaast is het belangrijk dat de huisvesting schoon is en voldoende beschutting biedt tegen de elementen. Beschermd worden tegen gevaarlijke situaties en roofdieren is eveneens cruciaal voor het welzijn van dieren. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende bescherming wordt geboden om ervoor te zorgen dat dieren veilig zijn en zich op hun gemak voelen. In de praktijk komt het neer op het volgende. 

Kippenhok: Eisen aan ruimte, ventilatie en isolatie

Het kippenhok is de belangrijkste plek voor je gevederde vrienden. Hier brengen ze hun nachten door en leggen ze hun eieren. Zorg ervoor dat het hok voldoende ruim is voor het aantal kippen dat je wilt houden. Als vuistregel geldt dat je ongeveer 1 vierkante meter per kip nodig hebt.

Ventilatie is cruciaal om een gezonde leefomgeving te creëren. Zorg voor voldoende luchtstroom, maar voorkom tocht. Goed geïsoleerde muren helpen om de temperatuur in het hok stabiel te houden, vooral tijdens koude winters en hete zomers.

Het kan een heel leuk proces zijn, zelf je kippenhok te maken.

Omheining: Het belang van een stevige omheining voor bescherming tegen roofdieren

Onze geliefde kippen kunnen soms een doelwit zijn voor roofdieren zoals vossen, marters en roofvogels. Het is daarom essentieel om een stevige omheining te plaatsen rondom het kippenhok en de ren. Maak de omheining hoog genoeg om te voorkomen dat roofdieren eroverheen springen en graaf het gaas een stukje in om te voorkomen dat gravers zoals vossen eronderdoor kunnen.

Kippenren: Ruimte voor kippen om te scharrelen en hun natuurlijke gedrag te vertonen

Kippen zijn van nature nieuwsgierige en actieve dieren. Ze houden ervan om te scharrelen en op zoek te gaan naar lekkernijen. Een ruime kippenren is daarom een must. Zorg voor ongeveer 2 tot 3 vierkante meter per kip, zodat ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en te scharrelen. Plaats wat natuurlijke elementen zoals boomstronken en zandbakken in de ren, zodat de kippen zich kunnen vermaken.

Nestkasten en zitstokken: Comfortabele plekken om eieren te leggen en te slapen

Kippen zijn gevoelige dieren die graag een gezellig en veilig plekje hebben om hun eieren te leggen en te slapen. Nestkasten zijn hier ideaal voor. Zorg voor minstens één nestkast per vier kippen en plaats deze op een rustige, donkere plek in het hok.

Zitstokken zijn een andere belangrijke toevoeging aan het kippenhok. Kippen slapen graag op stokken, dus zorg voor voldoende zitstokken op verschillende hoogtes. Houd ongeveer 20 centimeter zitruimte per kip aan, zodat ze comfortabel kunnen slapen zonder elkaar in de weg te zitten.

Voeding en water: De dagelijkse verzorging

Kippenvoer: Uitgebalanceerd dieet en voedingstips

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor het welzijn en de gezondheid van je kippen. Geef ze een kwalitatief hoogwaardig kippenvoer dat speciaal is samengesteld om te voorzien in al hun voedingsbehoeften. Dit bevat de juiste mix van eiwitten, vitaminen en mineralen om ervoor te zorgen dat je kippen sterk en gezond blijven. Je kunt ze ook trakteren op wat groente, fruit en granen, maar zorg ervoor dat dit slechts een aanvulling is op hun basisvoer.

Grit: Voor een gezonde spijsvertering

Grit is een essentieel onderdeel van het dieet van je kippen, omdat het hen helpt bij de spijsvertering. Kippen hebben geen tanden en gebruiken grit om het voedsel in hun spiermaag te vermalen. Zorg voor een constante aanvoer van grit, zoals kalk- of oesterschelpen, zodat je kippen probleemloos hun voedsel kunnen verteren.

Water: de bron van al het leven

Kippen hebben elke dag toegang nodig tot vers, schoon water. Dit kun je in speciaal voor kippen ontworpen waterbakken plaatsen. Zorg er wel voor dat je deze regelmatig bijvult en schoonmaakt om te voorkomen dat er algen of bacteriën in groeien. In de zomer kan het water snel verdampen, dus controleer de watervoorziening vaker bij warm weer.

In de winter is het belangrijk om te zorgen dat het water niet bevriest; je kunt hiervoor speciale waterverwarmers aanschaffen. 

Voer- en waterbakken: Geschikte opties voor het bewaren van voer en water

Om ervoor te zorgen dat je kippen gemakkelijk toegang hebben tot hun voer en water, is het belangrijk om geschikte bakken te gebruiken. Kies voerbakken die groot genoeg zijn voor je kippen en zo ontworpen zijn dat ze het voer niet uit de bak kunnen gooien of erin kunnen poepen.

Voor waterbakken is het raadzaam om te kiezen voor een drinktoren of automatische drinkbak die het water schoon houdt en zorgt voor een constante watervoorziening. Plaats de voer- en waterbakken op een verhoogd platform of hang ze op, zodat ze niet in contact komen met de bodembedekking en vuil.

Hygiëne en onderhoud

Een schoon en goed onderhouden kippenhok en ren zijn essentieel voor het welzijn van je kippen. Door regelmatig schoon te maken en het hok goed te onderhouden, zorg je voor een gezonde leefomgeving waarin je kippen kunnen floreren. In dit gedeelte bespreken we de verschillende aspecten van hygiëne en onderhoud die je moet overwegen om je kippen in topconditie te houden.

Bodembedekking: Opties voor het houden van het kippenhok schoon en droog

Een geschikte bodembedekking is belangrijk om het kippenhok schoon en droog te houden. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, zoals stro, houtsnippers, hennepvezel of zaagsel. Deze materialen absorberen vocht en helpen de geur onder controle te houden. Vervang de bodembedekking regelmatig om te zorgen voor een fris en schoon hok.

Schoonmaakgereedschap: Benodigdheden voor het regelmatig schoonmaken van het kippenhok en de ren

Het schoonmaken van het kippenhok en de ren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Zorg dat je de juiste schoonmaakgereedschappen bij de hand hebt, zoals een schep, borstel en emmer. Verwijder dagelijks uitwerpselen en voedselresten en maak de voer- en waterbakken schoon. Voer een grondige schoonmaak uit van het hele hok en de ren om de paar weken, waarbij je alle oppervlakken reinigt en de bodembedekking vervangt.

Tips voor het onderhouden van een gezonde leefomgeving

Om een gezonde leefomgeving voor je kippen te garanderen, zijn er enkele basisprincipes die je in gedachten moet houden:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in het hok om vocht en geurtjes af te voeren.
 • Houd de ren vrij van ongedierte en zorg voor een veilige omheining.
 • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in de ren tijdens warme zomermaanden.
 • Controleer regelmatig op tekenen van ziekte of stress bij je kippen en raadpleeg een dierenarts indien nodig.
 • Verwijder onkruid en hoog gras rondom het hok en de ren om de groei van bacteriën en schimmels te beperken.

Gezondheid en welzijn

Het welzijn en de gezondheid van je kippen zijn van het grootste belang om ervoor te zorgen dat ze een gelukkig leven leiden. Waarbij ze jou (en je gezin) van lekkere eieren kunnen voorzien. Hier vind je belangrijkste punten m.b.t. gezondheid en welzijn van je kippen. 

Warmtebron: Het belang van warmte voor kuikens en tijdens koude periodes

Warmte is vooral belangrijk voor kuikens, die hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen. Het gebruik van een warmtelamp of warmteplaat in het hok zorgt ervoor dat de kuikens warm en comfortabel blijven tijdens hun eerste levensweken. Ook tijdens koude periodes kan het nodig zijn om extra warmte te bieden voor je kippen, vooral als de temperatuur onder het vriespunt daalt. Zorg er wel voor dat je een veilige warmtebron gebruikt en let op brandveiligheid.

EHBO-kit voor kippen: Essentiële benodigdheden voor het behandelen van verwondingen en aandoeningen

Een EHBO-kit voor kippen is een must-have voor elke kippenhouder. Het stelt je in staat om snel te reageren op verwondingen en aandoeningen, waardoor je de kans op herstel voor je kippen vergroot. Enkele essentiële benodigdheden voor een kippen-EHBO-kit zijn:

 1. Ontsmettingsmiddel voor het reinigen van wonden
 2. Schone handdoeken of gaasjes om bloedingen te stoppen
 3. Een pincet voor het verwijderen van splinters of ander vreemd materiaal
 4. Veterinaire wondzalf om het genezingsproces te ondersteunen
 5. Elektrolyten om aan het water toe te voegen bij stress of ziekte

Aandachtspunten voor de gezondheid en het welzijn van kippen

Om je kippen gezond en gelukkig te houden, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden:

 1. Controleer je kippen regelmatig op tekenen van ziekte, zoals lusteloosheid, gewichtsverlies of veranderingen in de legfrequentie.
 2. Houd de nagels en snavels van je kippen in de gaten en trim ze indien nodig.
 3. Zorg voor voldoende mogelijkheden voor je kippen om te scharrelen, stofbaden te nemen en te rusten om stress te verminderen.
 4. Wees alert op parasieten zoals mijten en luizen en behandel je kippen indien nodig met een geschikt middel.
 5. Raadpleeg een dierenarts als je vermoedt dat een van je kippen ziek is of bij onverklaarbaar gedrag.

Door aandacht te besteden aan de gezondheid en het welzijn van je kippen, zorg je voor een gelukkige en gezonde kippenfamilie die jarenlang plezier en verse eieren zal geven. Door proactief te zijn en eventuele problemen snel aan te pakken, minimaliseer je de kans op ernstige gezondheidsproblemen en houd je je kippen in topconditie.

Samenvattend is het houden van kippen een lonende en plezierige ervaring, maar het vereist zorgvuldige aandacht voor hun huisvesting, voeding, hygiëne en gezondheidsbehoeften. Door je bewust te zijn van deze belangrijke aspecten en er goed voor te zorgen, zul je een succesvolle en gelukkige kippenhouder zijn die kan genieten van de vele voordelen die kippen te bieden hebben.

Conclusie

Het houden van kippen is een fantastische manier om in contact te komen met de natuur, te genieten van verse eieren en te zorgen voor deze prachtige dieren. Zoals je in dit artikel hebt gezien, zijn er enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het houden van kippen, zoals huisvesting, voeding, hygiëne en gezondheid.

Als je op zoek bent naar alle benodigdheden die in dit artikel zijn besproken, zoals kippenhokken, voer, nestkasten en nog veel meer, dan is Kippenhuis.nl dé plek om te beginnen. Kippenhuis.nl is een uitgebreide webshop waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt om succesvol kippen te houden. Bovendien bieden ze deskundig advies en uitstekende klantenservice om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw situatie.

Dus waar wacht je nog op?

Ga aan de slag met kippen houden en ervaar zelf de vreugde en voldoening die het biedt. Download vandaag nog het “de Kippengids” en bezoek Kippenhuis.nl om je kippenavontuur te beginnen!

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.