Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven?

Tools | Skills | Mindset

Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven - Cover

Zelfvoorzienend zijn, wat heb je nodig?

In 2015 ging ik de fiets op. Op zoek naar een duurzaam en zelfvoorzienend leven, waarbij ik verschillende community’s afging. Het kon, vond ik maar op 1 manier. Een nogal absolute opvatting die het mij aardig moeilijk maakte een eerste stap te zetten voor mijzelf. Ik begon met nadenken over de vraag: Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven? En kan het ook op de plek waar je woont, bijvoorbeeld ergens in stad of dorp in Nederland of België? Of moet je perse ergens op een idyllische plek in bijvoorbeeld de Alpen of Portugal wonen?

Van de projecten en mensen die ik tegenkwam leerde ik 1 belangrijk ding:

Zelfvoorzienend leven is persoonlijk en het kan op oneindig veel manieren worden ingevuld.

Zolang je maar bereid bent je vaste kaders los te laten…

Die houden je alleen maar gevangen.

En weerhouden je ervan daadwerkelijk stappen te gaan zetten zelfvoorzienend te leven.

Jou ook?

Lees verder en ontdoe je van de beperkende kaders, verruim je blik en zet vandaag nog je eerste stap naar zelfvoorzienend leven. Alles is mogelijk. Wat heb jij nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Je leest het hier.

Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Zoals je verderop zult lezen: Zelfvoorzienend leven is op vele manieren in te vullen. Dus ook op de vraag: wat heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn? Kun je heel veel verschillende antwoorden geven. Let’s kick of met een lijstje aan essentials. Verderop in het artikel diep ik een paar punten verder voor je uit:

  • Zuiver drinkwater – Water is leven. Je gebruikt het voor van alles, drinken, maar ook wassen, je moestuin etc..
  • Voedselvoorziening: moestuin, boomgaard en boerderijdieren – Hoe ga jij jezelf en gezin voeden?
  • Energie en warmte: elektriciteit en vuur
  • douchemogelijkheid en droogtoilet – Off grid sanitair.
  • Bewustzijn, Creativiteit en doorzettingsvermogen
  • Elkaar
  • Kennis
  • Vaardigheden
  • Gereedschap
  • Geld? Of een locatie onafhankelijk inkomen

Zelfvoorzienend zijn is een proces van groeien in bewustzijn

zelfvoorzienend en bewustzijn
Zelfvoorzienend leven en bewustzijn van jezelf gaan hand in hand

Misschien is het je al opgevallen dat ik in eerste instantie richting het bewustzijn ga. No stress en relax zo meteen krijg je praktische invulling op je vraag: wat heb je nodig om zelfvoorzienend te kunnen leven?

Naar mijn idee staat bewustzijn aan de basis van dit alles.

Ter illustratie:

In 2015 breng ik 6 maanden door op een prachtige community in de Vogezen; Ecolonie. Deze community is (deels en volledig) zelfvoorzienend op veel verschillende vlakken. Zo heeft het een grote kippencommunity die de bewoners van meer dan genoeg eieren voorziet. En lopen er geiten rond, waarvan de melk tot kaas en yoghurt wordt gemaakt. Verder is er een biologische moestuin zo groot als een paar voetbalvelden en worden de lokale kruiden tot tincturen en balsems verwerkt.

Maar…

Het brood dat zelf gebakken wordt in de bakkerij (wat ik hier heb geleerd 😃) wordt gemaakt van granen die gekocht worden.

En de energie… nou de stroomkabels van Hennezel komen ook gewoon hier het terrein op.

En… en…

Zie je waar dit naartoe gaat? …

Zo heb ik tijdens de lange zomeravonden verdiepende en openende gesprekken gehad met gasten en bewoners. Hierbij was het niet zeldzaam dat er kritiek geuit werd, dat Ecolonie niet volledig zelfvoorzienend duurzaam te werk ging. 😱

Hiervan zakte mij de broek wel af. 1: Kijk even naar wat ze wel voor elkaar hebben gekregen en 2: Zie het als een proces. Ze doen het al een stuk beter als het gemiddelde Nederlandse huishouden.

Oeps… Daar voel ik wat van een oordeel door mijn pen heen glijden. Voor de mensen die deze kritieken uitten geldt waarschijnlijk hetzelfde: Het is een proces. En iedereen praat vanuit zijn/ haar eigen mate van bewustzijn. En dat kan heel verschillend zijn… Wat een leven, heerlijk toch? Die ontmoetingen. 😉

Voor mij was de tijd daar in ieder geval super verrijkend, verdiepend en leerzaam.

Met als belangrijkste les op het gebied van zelfvoorzienend leven: Het is een proces van groeien in bewustzijn.

Zo begin je met je moestuin, maar koop je de zaden en de compost. Als je dat in de vingers hebt en je tot de conclusie komt dat de geiten wel erg veel sch… . Breng je de 💩 aan het werk en verrijkt dit je bodem. Terwijl je zelf je zoveelste kakje door het water wegspoelt kom je op het idee van een composttoilet. Etc. etc.

Zelfvoorzienend leven is voor iedereen anders

De luxe van hectares grond om op te spelen en experimenteren zoals Ecolonie heeft natuurlijk niet iedereen. Vooral niet in Nederland of België. Dan moet je al van goede huize komen. Toch hoeft dit je er niet van te weerhouden om je eerste stappen naar zelfvoorzienend zijn te zetten.

Er is altijd wel iets dat je kunt doen. Al is het groenten kiemen op de vensterbank. Of je w.c. vervangen door een composttoilet.

Hoe zie jij zelfvoorzienend zijn voor je? Waarin zou jij als eerste zelfredzaam in willen zijn?

Betekent zelfvoorzienend leven dat je inlevert op comfort en luxe?

Kun jij je een zomernacht voorstellen waarbij de temperatuur tot een aangename koele temperatuur is gedaald. Je ligt op je rug en kijkt een sterrenhemel tegemoet terwijl je wordt omhuld door warm water van een bad. Je kijkt omhoog de eindeloosheid in. In de verte hoor je de roep van een uil.

Vast wel 😉

Voor mij dikke luxe. In de Katharenstreek van Frankrijk heb ik dit ervaren. In een gietijzeren badkuip welke ik had ingemetseld tegen de bergwand. Met een vuurtje kon ik dit bad van revitaliserend bronwater warm stoken.

Met een beetje creativiteit is je off grid leven in mijn optiek al snel luxer en comfortabeler dan het leven dat we kennen. Voornamelijk, omdat het een enorm stuk minder gehaast en eigenlijk gewoon kalm en rustig kan zijn.

Dan kom je toch wel tot de conclusie dat je niet zo heel veel nodig hebt.

Maar… Voor veel van de geneugten van het luxe en comfortable “on grid” leven heb je voldoende energie nodig. Met windmolens en zonnepanelen is dit tegenwoordig natuurlijk allemaal vrij gemakkelijk op te lossen.

Een goede vriend van Eddy, de eigenaar van het land waar ik het bad had ingemetseld woont op een half uurtje rijden afstand op een bergtop. Dit komt met een wijds uitzicht en totale isolatie van de wereld.

Wanneer je binnenstapt bij het ouder echtpaar dat hier woont, heb je het idee de gemiddelde Vlaamse huiskamer binnen te lopen. Aan luxe artikelen ontbreekt niets. Van elektrische oven tot magnetron, broodrooster, t.v. etc..

Wat had Gerard op zijn terrein staan? Voldoende zonnepanelen om de energie op te wekken. En daarbij windmolens voor als de zon het bij winterdag liet afweten.

Water

Water is leven. We bestaan voor zo’n 70% uit water en dat moet dagelijks ververst worden… 😉 We drinken, douchen, wassen, etc.. Water is essentieel. In Nederland en België is het bijna niet meer voor te stellen dat je nog ergens een put moet slaan voor je drinkwater. Toch is water1 van de eerste dingen waaraan je moet denken, wanneer je kijkt naar een plekje voor je zelfredzame leven.

Het is een basisbehoefte. Je hebt het nodig om te kunnen overleven.

Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn? Nr. 1 Schoon Water
Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn? Nr. 1 Schoon Water

Nog aangesloten op het waternet?

Zit je nog aangesloten op het waternet, en wil jij je toch voorbereiden op een eventuele schaarste aan zuiver drinkwater. Dan kun je denken aan een waterfilter. Hiermee kun je alle medicijnresten en veel andere toxische stoffen uit je water filteren.

Je zult schrikken als je ziet hoe onze filters eruit zien na een jaar water filteren. Dan ben je blij dat je een filter hebt staan. Ten slotte smaakt je water een stuk beter.

  • Dit zijn goede waterfilters.

Off grid en zelfvoorzienend?

Dan zul je op zoek moeten gaan naar een bron voor je water. Misschien moet je wel een bron slaan. Afhankelijk van de kwaliteit van je water zul je het moeten filteren. Maar, op de vele plekken met een eigen waterbron waar ik ben geweest, kreeg ik het lekkerste water direct uit de bron. En was filteren dus totaal niet nodig.

Moestuin en boomgaard

Bij zelfvoorzienend zijn, zie ik tegelijk het plaatje van een rijk gevulde moestuin. Met de wereld aan groenten. Natuurlijk horen ook de bessen, aardbeien, appels, peren, pruimen, noten etc.. bij dit plaatje. Ook horen de verschillende kruiden hier natuurlijk bij.

Een eetbare tuin aanleggen en onderhouden is een zichzelf lonend proces. Waarmee je echt wel even bezig bent. En dat een goede voorbereiding van je vraagt. Vooral, wanneer je niet zo gewend bent aan het verzorgen van de verschillende gewassen. Gelukkig zijn er verschillende permacultuur boeken en moestuinboeken voor beginners.

Bij een moestuin hoort natuurlijk specifiek moestuingereedschap.

kruidentuin ecolonie
Ook een kruidentuin kan deel zijn van je moestuin. Dit is in Ecolonie

Dieren?

Niet noodzakelijk, wel een extra zorg. Maar wie wordt er niet verliefd op een kleine kitten of jonge geit? Katten kunnen muizen weghouden. Geiten het gras en andere begroeiing kort houden. Misschien kunnen ze je zelfs nog van melk voorzien. En voor de carnivoor… De nieuwe bokjes kunnen misschien op je bord belanden.

Dieren horen net als jij en ik bij de kringloop van het leven. Wanneer je ze op de juiste manier weet in te zetten met voldoende leefruimte en voorzien in de behoeften van het dier, kan het je leven behoorlijk verrijken. Het vraag wel om iets meer kennis en vaardigheden voor een dier te zorgen dan voor je moestuin. Maar alles is te leren.

En ja… Een vers kippenei 😋 – Of kwartels als je minder ruimte hebt…

Energie

zelfvoorzienende cabin
Zelfvoorzienende cabin in Frankrijk met zonnepanelen

Dankzij de techniek van tegenwoordig hoef je echt nergens meer op in te leveren als je zelfvoorzienend wilt zijn. De wereldwijde verduurzamingshype heeft een groot voordeel voor jou en mij op weg naar zelfredzaam leven; er zijn steeds meer mogelijkheden om schone energie op te wekken.

Zonnepanelen en de nieuwe lichtpanelen zijn hier een goed voorbeeld van. Een complete set zonnepanelen waar je een heel huishouden op draaien kunt, is tegenwoordig goed betaalbaar.

Ook blijft de techniek vooruitsnellen wat betreft de opslag van je schone zonne-energie. Want de opslag is namelijk nog niet zo “schoon” als je zou denken.

Ik heb mij eerlijk gezegd nog niet in dit aspect verdiept, maar bijvoorbeeld de Lithium accu’s zijn (nog) niet te recyclen. En de AGM accu’s gaan minder lang mee. Het is je in ieder geval iets om bewust van te zijn. En dat je nodig hebt, wanneer je zelfvoorzienend wilt zijn in je energie. Want, hoe sla je anders de energie op?

Een generator is vaak ook nog een back-up voor een acute vraag naar energie.

Meer lezen over off grid energievoorziening:

Vuur

Vuur het ligt in het verlengde van energie. En, wanneer je genoeg energie kunt opwekken vanuit de zon, wind of het water heb je misschien helemaal geen vuur nodig. Want, dan kun je koken op de zonne-energie.

Maar, wil je meer “back-to-basic” dan zijn gas- en houtkachels om op te koken of het huis te verwarmen een must. En dan heb je nodig: gas of hout. Woon je in een bosrijke omgeving. En heb je genoeg brandhout voor handen, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Ik ken gevallen, waar mensen voor beide opties kiezen.

Droogtoilet

Hier denk je misschien niet als eerste aan. Maar wat erin komt, moet er weer uit. En al maar gaatjes in de grond graven voor je ontlasting blijft ook niet leuk. Met een droogtoilet verbruik je geen water, waardoor je hem overal waar je wilt neer kunt zetten. In de basis zijn er drie soorten droogtoiletten:

  • Het bevriezingstoilet, deze bevriest je ontlasting om geurtjes te voorkomen. Dit vraagt natuurlijk wel wat stroom.
  • Het verbrandingstoilet, dit droogtoilet verbrandt je ontlasting tot as. Ook dit vraagt om wat stroom. Maar het heeft het grote voordeel dat je ontlasting weinig ruimte inneemt. Zodat je toilet niet vaak geleegd hoeft te worden.
  • Het alom bekende composttoilet. Je ontlasting opvangen in een grote bak. En eens in de zoveel tijd legen. Klinkt niet romantisch misschien. Maar hiermee maak je weer helemaal deel uit van de natuurlijke kringloop.

Meer over droogtoiletten in het artikel: Beste doortoilet kopen.

Creativiteit en doorzettingsvermogen

De eerste winter voor Ed op zijn off-grid paradijsje werd zijn land bedekt onder een dikke laag sneeuw. Zonnepanelen waren er nog niet. Vuur was het enige dat zorgde voor warmte in zijn kleine woonruimte. Dit kwam van hout en gas. Toen het voorjaar kwam, moesten de overgroeide terrassen vrijgemaakt worden van bramen etc.. Een flinke klus van dagen noeste arbeid. Wel met een prachtig resultaat.

Je kunt je wel voorstellen dat menig avontuur naar zelfvoorzienend leven zo kan gaan. Dat er onverwachte omstandigheden opduiken waarmee je te dealen hebt. – Net als in het “gewone” leven. En dat je naar oplossingen zult moeten zoeken. Dat deze oplossingen vaak wat uit het zicht liggen. En je op een andere manier zult moeten denken en zoeken om tot een oplossing te komen komt, omdat de samenleving niet echt gericht is op zelfvoorzienend zijn.

Elkaar

Uiteraard is alles mogelijk en kun je uiteindelijk als je voldoende wilskracht hebt in je eentje overleven op een door jou uitgekozen plek. Met “Naar het einde van de Wereld” laat Floortje dit zien.

De uitspraak samen sta je sterk is er niet voor niets. Mensen om je heen verzamelen en/ of open staan voor mensen die ook zelfvoorzienend willen leven zal je kansen zeker vergroten.

Samenwerken
Samenwerken aan een geïsoleerd dak

Kennis

Zelfvoorzienend zijn, betekent zelfredzaam zijn, ofwel zelfstandig. Om zelfstandig te kunnen opereren heb je bepaalde kennis nodig. Bepaalde kennis die de meeste mensen niet op school leren. Ik in ieder geval niet. Op school leerde ik hoe ik een marketing team moest managen. 🤔 … Daar heb je niet zoveel aan, wanneer je een hutje in elkaar moet timmeren dat de geiten bij elkaar houdt. Of, wanneer je uit moet rekenen hoeveel energie je nodig hebt om je huishouden vloeiend te laten verlopen.

Het is natuurlijk afhankelijk van de mate waarin je zelfvoorzienend wilt zijn. Maar;

Voor welke weg je ook kiest. Het is een must om je kennis op te krikken. Zodat je zelfstandig bent in wat je doet.

Gereedschap

Goede gereedschappen kunnen je bij al het klussen en tuinieren natuurlijk ook helpen. In de tuin heb je toch minimaal een schop, schoffel en een mestvork nodig. Wat dacht je van een bladhark. Misschien ook wel een kettingzaag, snoeischaar en een takkenzaag.

Voor het klussen kun je denken aan een heel scala aan (accu)gereedschap zoals: boormachine, verschillende zaagmachines en een schuurmachine. Natuurlijk zijn ook de handzaag schroevendraaiers en de verschillende sleutels er om hun dienst te bewijzen.

Je kunt natuurlijk heel makkelijk en snel bij bol.com je gereedschap bestellen. Daarnaast zijn er in professioneel gereedschap gespecialiseerde webwinkels:

Geld en/ of een locatie onafhankelijk inkomen

Op het moment kost alles nog geld. Ik heb gezien op verschillende projecten dat van start gaan met voldoende kapitaal het je een stuk gemakkelijker maakt om je zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Het kost nu eenmaal geld. Ook al is de toekomst van geld onzeker, nu is het er nog.

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om online geld te verdienen. En dus locatie onafhankelijk te werken en geld te verdienen. Bitcoin en crypto zijn er een voorbeeld van. Maar ook affiliate marketing kan super leuk zijn. Over de crypto’s heb ik tegenwoordig wel mijn twijfels. Voornamelijk, omdat ik de donkere kant van de blockchain begin te zien. En het feit dat Bitcoin door een “unaniem” persoon is uitgevonden, kun je op twee manieren uitleggen. Positief en negatief. Ondanks dat, is er dankzij de volatiliteit veel geld te verdienen tegenover relatief weinig geld dat je verliezen kunt. Bitvavo is in ieder geval een plek waar je er makkelijk, veilig en goedkoop in handelen kunt.

Kun je dan niets beginnen zonder geld? Ongetwijfeld is dat ook mogelijk. Zelf heb ik in de drie jaren dat ik gereisd heb minimaal aan geld uitgegeven. Op de plekken waar ik werkte, werkte ik voor kost en inwoning. Onderweg op de fiets of wandelend moest ik af en toe naar de markt voor wat te eten.

Conclusie: Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven?

Zelfvoorzienend leven kun je op veel verschillende manieren vorm geven. Afhankelijk van hoe je dit doet heb je verschillende dingen nodig. Duik je gelijk het diepe in op een berg in de Alpen of begin je ter plekke een zelfredzaam bestaan op te bouwen?

Wat je nodig hebt, volgt uit de keuze die je maakt. In dit artikel heb je indruk gekregen over de belangrijkste benodigdheden die je moet regelen om te kunnen leven:

  • Water,
  • Voedsel,
  • Energie en warmte

Heb je dit voor elkaar, dan ben je al een heel eind. Om dit voor jezelf te kunnen realiseren heb je de juiste kennis nodig om zelfstandig te kunnen zijn en bijvoorbeeld je groenten te verbouwen of je energie op te wekken.

Voor dit alles heb je dan weer de juiste gereedschappen nodig. Een tuin onderhouden met enkel je blote handen wordt een hele klus. Je hoeft natuurlijk geen uitgebreid scala aan gereedschappen te hebben zoals de boer, maar enige kwalitatief hoogwaardige gereedschappen zijn wel een pré.

Het zelfde geld voor de klus gereedschappen waarmee jij je kippenhok, composttoilet of tiny-house in elkaar timmert. Hier heb je dan ook nog bouwmaterialen voor nodig.

Naast de praktische zaken die je in de winkel of online kopen kunt, zijn er nog een aantal andere dingen die je nodig hebt om zelfredzaam te zijn. Deze zijn niet tastbaar en hebben meer te maken met je mindset. Bijvoorbeeld:

  • creativiteit – een open mind
  • doorzettingsvermogen
  • kennis
  • vertrouwen

Als je kijkt naar deze samenleving. Dan zie je in ieder geval 1 belangrijk ding: Je hebt elkaar nodig. Samen sta je sterk en kun je bergen verzetten. Dit geldt ook voor zelfvoorzienend leven. Vooral, wanneer je off grid gaat, zijn mensen om je heen cruciaal voor je succes. En daarnaast; Samen is toch veel leuker?

Over samen gesproken: Hoe ver ben jij? En heb je nog iets tofs toe te voegen? Je kunt onder dit bericht een reactie achterlaten.

En nu?

Een aantal handige artikelen waarmee je verder kunt:

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.