Water zuiveren door te koken

Is het voldoende? do or don't

water filteren door koken

Water zuiveren door te koken: Het lijkt heel logisch. Maar, is het dat ook? In deze blogpost leggen we je de stappen uit, welke materialen je nodig hebt en wat de optimale temperatuur en kooktijd zijn. Hier volgt jouw antwoord!

Geen tijd? Snelle samenvatting

Het wordt aanbevolen om water ten minste 1 minuut te koken om schadelijke micro-organismen te doden.

De kooktijd kan variëren afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. Het koken van water doodt alleen micro-organismen en zuivert het niet van chemische verontreinigingen of zware metalen.

Verschillende soorten waterfilters kunnen gebruikt worden om onzuiverheden uit het water te verwijderen. Chemische zuivering met chloor of jodium kan gebruikt worden om bacteriën en virussen in het water te doden. UV-sterilisatie met ultraviolet licht wordt gebruikt om micro-organismen in het water te doden.

water filteren door koken

Stap 1: Water voorbereiden

Voordat je begint met koken, is het belangrijk om het water goed voor te bereiden. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Vul een pan met water uit een betrouwbare bron, zoals een kraan of een bron.
 2. Als het water troebel is of zichtbare deeltjes bevat, kun je het filteren met behulp van een waterfilter. Dit zorgt ervoor dat grotere verontreinigingen worden verwijderd.
 3. Giet het gefilterde water in een schone pan of waterkoker.

Stap 2: Het water koken

Als het water goed is voorbereid, kun je beginnen met koken. Volg deze stappen:

 1. Zet de pan op het fornuis en breng het water aan de kook.
 2. Laat het water minstens 1 minuut koken. Dit zorgt ervoor dat eventuele bacteriën, virussen en andere micro-organismen worden gedood.
 3. Als je op grote hoogte bent, moet je het water langer koken. Bij hoogtes boven de 2000 meter is het aanbevolen om het water 3 minuten te laten koken.

Stap 3: Het gekookte water veilig maken om te drinken

Na het koken van het water, moet je nog een paar stappen volgen om het veilig te maken om te drinken:

 1. Haal de pan van het vuur en laat het water afkoelen.
 2. Giet het gekookte water in een schone, afgedekte container om te voorkomen dat er opnieuw verontreinigingen in komen.
 3. Als je het water niet meteen gaat gebruiken, kun je het op een veilige plek bewaren.

En dat is het! Nu heb je veilig en gezuiverd water dat je kunt drinken. Maar,

Wat is de optimale temperatuur om water te koken voor zuivering?

Om water effectief te zuiveren, moet het een temperatuur bereiken van minstens 100 graden Celsius, het kookpunt van water. Deze temperatuur is optimaal voor het doden van bacteriën en andere schadelijke micro-organismen.

Waarom is deze temperatuur optimaal voor het doden van bacteriën?

De temperatuur van 100 graden Celsius is optimaal voor het doden van bacteriën omdat het de eiwitten in hun celmembranen denatureert. Dit betekent dat de eiwitten hun structuur verliezen, waardoor de celmembranen van de bacteriën worden beschadigd. Hierdoor kunnen de bacteriën niet langer overleven en worden ze gedood.

Waarom is deze temperatuur optimaal voor het doden van andere schadelijke micro-organismen?

Naast bacteriën kunnen andere schadelijke micro-organismen zoals virussen en parasieten ook worden gedood bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Deze micro-organismen hebben ook eiwitten in hun celmembranen die worden aangetast door de hoge temperatuur. Hierdoor worden ze geïnactiveerd en kunnen ze geen schade meer aanrichten in het gezuiverde water.

Waarom koken effectief is om water drinkbaar te maken

Door water te koken bij een temperatuur van 100 graden Celsius, kun je er dus zeker van zijn dat bacteriën en andere schadelijke micro-organismen effectief worden gedood, waardoor het water veilig is om te drinken.

water zuiverren door te koken

Hoe lang moet ik het water koken om het te zuiveren?

Als je water wilt zuiveren door het te koken, is het belangrijk om het water gedurende een bepaalde tijd te laten koken om alle schadelijke micro-organismen te doden. Over het algemeen wordt aanbevolen om het water ten minste 1 minuut te laten koken. Dit zorgt ervoor dat de meeste bacteriën, virussen en parasieten worden gedood en het water veilig is om te drinken.

Deze kooktijd is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is effectief gebleken bij het doden van de meeste micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken. Door het water te koken, worden de micro-organismen blootgesteld aan hoge temperaturen die ze niet kunnen overleven.

Het is belangrijk om te vermelden dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. Op hogere hoogtes, waar het kookpunt van water lager is, kan het nodig zijn om het water langer te laten koken om dezelfde zuiverende effecten te bereiken. In gebieden boven de 2000 meter wordt bijvoorbeeld aanbevolen om het water ten minste 3 minuten te laten koken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het koken van water alleen effectief is bij het doden van micro-organismen. Het zuivert het water niet van chemische verontreinigingen of zware metalen. Als je water wilt zuiveren van deze verontreinigingen, is het raadzaam om een waterfilter te gebruiken na het koken.

Andere methoden om water te zuiveren

Deze methoden kunnen worden gebruikt als alternatief voor koken, afhankelijk van de situatie en de beschikbare middelen.

Hier zijn enkele van deze methoden:

 1. Filtratie:

  Filtratie is een methode waarbij water door een filter wordt geleid om onzuiverheden te verwijderen.

  Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, zoals zandfilters, koolstoffilters en keramische filters.

  Deze filters kunnen bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen uit het water verwijderen.

  Filtratie kan worden gebruikt in combinatie met andere zuiveringsmethoden voor een grondiger resultaat.

 2. Chemische zuivering:

  Chemische zuivering omvat het gebruik van chemicaliën om bacteriën en virussen in het water te doden.

  Een veelgebruikte chemische zuiveringsmethode is het toevoegen van chloor of jodium aan het water.

  Deze chemicaliën doden de micro-organismen en maken het water veilig om te drinken.

  Het nadeel van chemische zuivering is dat het een sterke smaak kan geven aan het water en dat het enige tijd kan duren voordat de chemicaliën hun werk doen.

 3. UV-sterilisatie:

  UV-sterilisatie maakt gebruik van ultraviolet licht om bacteriën, virussen en andere micro-organismen in het water te doden.

  Een UV-sterilisator bevat een lamp die UV-licht uitstraalt en het water dat erdoorheen stroomt bestraalt.

  Dit proces doodt de micro-organismen en maakt het water veilig om te drinken.

  UV-sterilisatie is een effectieve methode, maar het vereist elektriciteit om te werken.

Deze methoden kunnen worden gebruikt in verschillende situaties waarin koken niet mogelijk of praktisch is.

Bijvoorbeeld tijdens het kamperen, wandelen of in noodsituaties waarin er geen toegang is tot een kooktoestel.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden niet altijd 100% effectief zijn en dat het altijd het beste is om water uit betrouwbare bronnen te halen.

Conclusie: Water zuiveren door te koken is een effectieve en eenvoudige methode

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en effectieve manier om water te zuiveren, dan is koken de oplossing. Door water te koken op een temperatuur van minstens 100 graden Celsius, worden schadelijke micro-organismen zoals bacteriën en virussen gedood. Het koken van water is vooral handig in situaties waarin je geen toegang hebt tot andere zuiveringsmethoden.

Hoe zuiver je water door te koken?

Om water te zuiveren door te koken, zijn er een paar stappen die je moet volgen. Ten eerste moet je het water voorbereiden door het te filteren en in een schone pan of waterkoker te gieten. Vervolgens zet je de pan op het fornuis en breng je het water aan de kook. Laat het water minstens 1 minuut koken (of 3 minuten op grote hoogte) om alle schadelijke micro-organismen te doden. Haal de pan van het vuur en laat het gekookte water afkoelen voordat je het in een schone, afgedekte container giet. Als je het water niet meteen gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren.

Andere methoden voor waterzuivering

Hoewel koken een effectieve methode is om water te zuiveren, is het belangrijk om te weten dat het alleen micro-organismen doodt en het water niet zuivert van chemische verontreinigingen of zware metalen. Als je op zoek bent naar een meer uitgebreide zuiveringsmethode, kun je overwegen om gebruik te maken van filtratie, chemische zuivering of UV-sterilisatie. Filtratie kan worden gedaan met verschillende soorten filters om onzuiverheden uit het water te verwijderen. Chemische zuivering maakt gebruik van chemicaliën zoals chloor of jodium om bacteriën en virussen te doden. UV-sterilisatie maakt gebruik van ultraviolet licht om micro-organismen in het water te doden.

Al met al is het zuiveren van water door te koken een eenvoudige en effectieve methode om schadelijke micro-organismen te doden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode alleen geschikt is voor het doden van micro-organismen en niet voor het verwijderen van chemische verontreinigingen. Als je op zoek bent naar een meer uitgebreide zuiveringsmethode, zijn er andere opties beschikbaar. Het belangrijkste is om altijd te zorgen voor schoon en veilig drinkwater, waar je ook bent.

Ten slotte

Als je op zoek bent naar de beste waterfilters voor thuis, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Een van de beste keuzes is het beste waterfilter thuis

Overigens, deze waterfilters kan ik je aanraden: Aqualine ofwel Aqualive, Aqua Logic, Berkey, en Sawyer. Check hier de reviews:

Voor degenen die op zoek zijn naar een waterfilter voor survivaldoeleinden, hebben we een artikel klaar. Net als het beste waterfilter prepper voor noodgevallen. Het beste waterfilter voor de camper vind je hier.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.