Water zuiveren met chloor

Effectief, maar is het gezond?

water zuiveren met chloor

Bah! Water met chloor smaak. Waarom doen ze dat toch? Het blijkt een veel gebruikt ontsmettingsmiddel te zijn. Maar, wil je zelf water zuiveren met chloor?

Geen tijd? Snelle samenvatting

 • Chloor wordt vaak gebruikt om drinkwater te zuiveren, maar het heeft ook nadelen zoals het ontstaan van schadelijke stoffen.
 • Chloor en de bijproducten ervan kunnen gezondheidseffecten hebben, zoals een chloorsmaak aan het water en problemen met de lever en nieren.
 • Er zijn verschillende methoden om chloor uit drinkwater te verwijderen, zoals het gebruik van het beste waterfilter voor thuis, zoals; Aqualine, AQUA Logic, Berkey, Sawyer en ZeroWater of Brita.
 • Het drinken van ongezuiverd water kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van schadelijke micro-organismen en chemicaliën.
water zuiveren met chloor

Wat zijn de effecten van chloor in drinkwater?

Het gebruik van chloor in drinkwater kan verschillende reacties, milieu- en gezondheidseffecten hebben.

Reacties, milieu- en gezondheidseffecten

Chloor maakt water schoon door ziektekiemen te doden. Maar het heeft ook nadelen. Het kan reageren met andere dingen in het water. Als dat gebeurt, kunnen er stoffen zoals THM’s ontstaan.

Die zijn niet goed voor de gezondheid. Chloor is ook niet goed voor het milieu. Het kan de dieren in het water pijn doen. Ook mensen kunnen er last van krijgen. Bijvoorbeeld als ze vaak zwemmen in water met veel chloor.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over de hoeveelheid chloor die we gebruiken. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Want we willen natuurlijk wel dat ons water schoon blijft!

Mogelijke gezondheidseffecten van chloor en THM in drinkwater

Chloor wordt vaak gebruikt om drinkwater te zuiveren en te desinfecteren, maar het kan ook gezondheidseffecten hebben. Het kan bijvoorbeeld een chloorsmaak aan het water geven, wat sommige mensen niet lekker vinden.

Daarnaast kunnen bij het gebruik van chloor ook bepaalde chemicaliën zoals trihalomethanen (THM’s) ontstaan, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Deze stoffen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker en problemen met de lever en nieren.

Het is dus belangrijk om bewust te zijn van mogelijke gezondheidseffecten bij het gebruik van chloor in drinkwater.

Regulering van chloor en THM’s in drinkwater

De regulering van chloor en THM’s (Trihalomethanen) in drinkwater is belangrijk om ervoor te zorgen dat het drinkwater veilig is voor consumptie. Overheden stellen normen en richtlijnen op om de maximale hoeveelheid chloor en THM’s in het drinkwater te bepalen.

Deze regels worden strikt gevolgd door waterbehandelingssystemen om ervoor te zorgen dat het water schoon en vrij van schadelijke stoffen is. Het reguleren van chloor en THM’s helpt bij het verminderen van gezondheidsrisico’s en zorgt ervoor dat we kunnen vertrouwen op de kwaliteit van ons drinkwater.

water filteren met actieve kool
Wat is dat? As? Ja, actieve kool zie je ontzettend veel terug in waterfilters.

Methoden om chloor uit drinkwater te verwijderen

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om chloor uit drinkwater te verwijderen, waaronder het gebruik van waterfilters zoals ZeroWater en andere waterzuiveringstechnologieën.

Gebruik van waterfilters

Er zijn verschillende waterfilters beschikbaar zijn om chloor uit drinkwater te verwijderen. Een van de populaire opties onder preppers; is Berkey, voor meer holistisch denkende mensen is Aqualine een populair filter. Als je het dichtbij huis wilt zoeken is AQUA Logic een heel goede. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over het gebruik van waterfilters:

 1. Waterfilters, zijn ontworpen om ongewenste stoffen uit het water te verwijderen, waaronder chloor.
 2. Deze filters maken gebruik van een speciale technologie om chloormoleculen effectief te binden en te verwijderen.
 3. Filters zoals die van ZeroWater en Aqualine hebben een meerstapsfiltratieproces dat ook andere verontreinigingen, zoals metalen en sediment, uit het water kan halen.
 4. Het resultaat is schoner en beter smakend drinkwater zonder de aanwezigheid van chloor of andere ongewenste stoffen.
 5. Het gebruik van een waterfilter kan vooral handig zijn als je in een gebied woont waar het kraanwater een sterke chloorsmaak heeft.
 6. Door kraanwater door een filter te laten lopen, kun je genieten van helder, zuiver drinkwater zonder de nadelen van chloor.

Andere waterzuiveringstechnologieën om chloor te verwijderen

Er zijn verschillende waterzuiveringstechnologieën beschikbaar om chloor uit drinkwater te verwijderen. Hier zijn enkele van de meest gebruikte methoden:

 • Koolstoffilters: Deze filters kunnen effectief chloor verwijderen door het adsorberen in de koolstofstructuur. Ze kunnen ook andere ongewenste chemicaliën en smaken uit het water verwijderen.
 • Omgekeerde osmose: Dit proces maakt gebruik van een membraan om gezuiverd water te produceren door het water onder hoge druk door een fijn filter te persen. Het kan chloor, andere chemicaliën en micro-organismen effectief verwijderen.
 • Ultraviolet (UV) desinfectie: UV-straling wordt gebruikt om micro-organismen, waaronder bacteriën en virussen, in het water te doden. Het is echter niet effectief voor het verwijderen van chloor of andere chemicaliën.
 • Destillatie: Dit proces verdampt het water en condenseert de damp terug naar vloeibaar water. Het kan effectief chloor en andere verontreinigingen verwijderen, maar kan tijdrovend zijn en energie-intensief.

De gevaren van ongezuiverd water drinken

Ongezuiverd water drinken brengt verschillende gevaren met zich mee, zoals de aanwezigheid van schadelijke micro-organismen en chemische verontreinigingen.

Micro-organismen en chemicaliën in ongezuiverd water

In ongezuiverd water kunnen veel micro-organismen en chemicaliën voorkomen. Deze kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid als we ze binnenkrijgen. Een paar voorbeelden van micro-organismen in ongezuiverd water zijn bacteriën, virussen, parasieten en algen. Deze kunnen ziektes veroorzaken zoals diarree, cholera en hepatitis A.

Verontreiniging in verschillende waterbronnen

Ik heb geleerd dat water uit verschillende bronnen verontreinigd kan zijn. Oppervlaktewater, zoals rivieren en meren, kan verontreinigingen bevatten zoals bacteriën, virussen en chemicaliën uit afvalwater, landbouwactiviteiten en industriële lozingen.

Grondwater kan ook verontreinigd zijn als gevolg van lekkende opslagtanks, infiltratie van verontreinigde oppervlaktewateren en vervuilde bodemlagen. Zelfs regenwater kan verontreinigd raken door atmosferische verontreinigingen zoals stof, roet en chemische stoffen.

Daarom is het belangrijk om ons drinkwater te zuiveren om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Overwegingen bij het zuiveren van drinkwater

Bij het zuiveren van drinkwater moet je rekening houden met factoren zoals hygiëne, effectiviteit, draagbaarheid en onderhoud van het waterfilter.

Hygiëne, effectiviteit, draagbaarheid en onderhoud

Het selecteren van een geschikt waterfilter is een belangrijke taak die niet over het hoofd moet worden gezien. Verschillende factoren zoals hygiëne, effectiviteit, draagbaarheid en onderhoud zijn essentieel bij het maken van deze keuze. Hier zijn een aantal punten om te overwegen:

HygiëneHygiëne is cruciaal als het gaat om het consumeren van water. Ongezuiverd drinkwater kan ziekteverwekkers bevatten die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals diarree en cholera. Een waterfilter dat effectief deze micro-organismen kan verwijderen is uiterst essentieel.
EffectiviteitEffectiviteit van een waterfilter wordt bepaald door de capaciteit om verontreinigingen te verwijderen. Het gemiddelde chloorgehalte in zeewater is ongeveer 20000 ppm (2%); een effectief waterfilter moet in staat zijn om dit soort verontreinigingen te filteren.
DraagbaarheidDraagbaarheid is essentieel vooral voor reizigers en mensen die vaak onderweg zijn. Waterfilters die gemakkelijk te vervoeren zijn, kunnen ervoor zorgen dat je altijd toegang hebt tot schoon en veilig water, ongeacht waar je bent.
OnderhoudOnderhoud van een waterfilter is net zo belangrijk als de andere factoren. Een waterfilter dat gemakkelijk te onderhouden is, zorgt voor een constante toevoer van veilig drinkwater. Bovendien, hoe eenvoudiger het onderhoud, hoe langer het filter meegaat.

Dus, bij het kiezen van een waterfilter voor thuisgebruik, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Met de juiste keuze kan je verzekerd zijn van een constante toevoer van veilig en schoon drinkwater.

Beste waterfilter voor thuisgebruik

Als je op zoek bent naar het beste waterfilter voor thuisgebruik, zijn er verschillende opties om te overwegen. Een populaire keuze is een waterfilterkan, zoals die van ZeroWater. Deze filterkan gebruikt een meertraps filtratiesysteem om chloor en andere verontreinigingen uit het water te verwijderen.

Een ander alternatief is een aan de kraan bevestigd waterfilter. Deze filters kunnen gemakkelijk op de kraan worden geschroefd en zorgen voor continu gefilterd water. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals filtercapaciteit, onderhoud en kosten bij het kiezen van een waterfilter voor thuisgebruik.

Conclusie: Is het gezond om chloor in drinkwater te filteren?

Ja, het filteren van chloor uit drinkwater kan nuttig zijn om de smaak te verbeteren en eventuele gezondheidsproblemen te verminderen. Hoewel chloor een effectieve methode is om water te zuiveren en ziekteverwekkers te doden, kan het ook nadelige effecten hebben.

Door middel van waterfilters kunnen we chloor verwijderen en genieten van schoon en gezond drinkwater. Het is belangrijk om rekening te houden met de waterkwaliteit en persoonlijke behoeften bij het kiezen van de juiste waterfilter.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.