Water zuiveren op reis

Zo drink je altijd veilig water!

water zuiveren op reis

Ga je reizen? Dan is drinkwater geen vanzelfsprekendheid. Hoe je water zuiveren kunt op reis? Ha! Peulenschil. Maar, bereid je goed voor. Lees snel verder voor gezond en veilig drinkwater waar je ook maar bent.

Geen tijd? Snelle samenvatting

Er zijn verschillene manieren van water zuiveren onderweg. Koken is een eenvoudige en effectieve methode. Een tweede is het gebruik van een reis waterfilter, en laatste redmiddel is chemische (chloortabletten) reiniging.

Waterfilters zijn enorm populair. draagbaar en verwijderen bacteriën, protozoa en sommige virussen uit het water. En genieten veelal de voorkeur boven de chemische reiniging.

water zuiveren op reis

Methoden om water te zuiveren

Als je op reis bent, is het belangrijk om altijd toegang te hebben tot schoon en veilig drinkwater. Gelukkig zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om water te zuiveren, zodat je altijd kunt genieten van een verfrissend drankje zonder je zorgen te maken over bacteriën of andere verontreinigingen. Hier zijn enkele van de meest effectieve methoden:

 1. Koken

  Een van de eenvoudigste manieren om water te zuiveren is door het te koken. Door water gedurende minstens één minuut te koken, worden de meeste bacteriën, virussen en parasieten gedood. Het is belangrijk om het water volledig te laten afkoelen voordat je het drinkt.

 2. Waterfilters

  Er zijn verschillende soorten reis waterfilters die je kunt gebruiken om water te zuiveren. Deze filters verwijderen bacteriën, protozoa en sommige virussen uit het water. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze ideaal zijn voor op reis. Zorg ervoor dat je een filter kiest die geschikt is voor het type water dat je wilt zuiveren.

 3. Waterzuiveringstabletten

  Waterzuiveringstabletten zijn een handige en draagbare optie om water te zuiveren. Deze tabletten bevatten chemicaliën zoals jodium of chloor, die bacteriën en virussen doden. Volg de instructies op de verpakking om ervoor te zorgen dat je het water op de juiste manier zuivert.

 4. UV-lichtzuivering

  UV-lichtzuiveringssystemen gebruiken ultraviolet licht om bacteriën, virussen en andere micro-organismen in het water te doden. Deze systemen zijn compact en gemakkelijk te gebruiken. Je plaatst eenvoudigweg het apparaat in het water en laat het een paar minuten werken voordat je het drinkt.

 5. Destillatie

  Destillatie is een methode waarbij water wordt verhit en de damp wordt opgevangen en gecondenseerd om zuiver water te verkrijgen. Deze methode verwijdert de meeste verontreinigingen uit het water, maar het kan tijdrovend zijn en vereist speciale apparatuur.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele methode 100% effectief is bij het verwijderen van alle verontreinigingen uit water. Het is altijd het beste om meerdere methoden te combineren om ervoor te zorgen dat het water zo schoon mogelijk is. Zorg er ook voor dat je waterbronnen vermijdt die mogelijk verontreinigd zijn, zoals stilstaand water of water uit onbekende bronnen.

Met deze verschillende methoden om water te zuiveren, kun je met een gerust hart op reis gaan en genieten van schoon en veilig drinkwater. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen watergerelateerde ziektes.

Hoe werken draagbare waterzuiveringsapparaten?

Deze handige apparaten zijn ontworpen om water van verschillende bronnen te zuiveren, zodat je altijd toegang hebt tot schoon en veilig drinkwater, waar je ook bent.

Veel gebruikte methoden

Er zijn verschillende technologieën die worden gebruikt in draagbare waterzuiveringsapparaten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Filters: Deze apparaten maken gebruik van filters om onzuiverheden uit het water te verwijderen. Er zijn verschillende soorten filters, zoals keramische filters, koolstoffilters en hollevezelfilters. Deze filters kunnen bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen uit het water verwijderen.
 • UV-licht: Sommige draagbare waterzuiveringsapparaten maken gebruik van UV-licht om micro-organismen in het water te doden. Het UV-licht beschadigt het DNA van de micro-organismen, waardoor ze niet meer kunnen groeien en zich vermenigvuldigen.
 • Chemische behandeling: Er zijn ook apparaten die chemicaliën gebruiken om het water te zuiveren. Deze chemicaliën doden bacteriën en virussen en kunnen ook andere verontreinigingen neutraliseren.

Met behulp van deze technologieën en processen kunnen draagbare waterzuiveringsapparaten water van verschillende bronnen zuiveren, zoals rivieren, meren, regenwater en zelfs kraanwater dat mogelijk verontreinigd is.

Ik hoop dat je nu een beter begrip hebt van hoe draagbare waterzuiveringsappapparaten werken. Ze zijn een geweldige oplossing voor mensen die onderweg zijn of zich in gebieden bevinden waar schoon drinkwater niet direct beschikbaar is. Met deze apparaten kun je altijd genieten van veilig en schoon drinkwater, waar je ook bent.

Voorbeelden van waterfilters voor op reis

ProductKenmerkenOpvallende Voor- & Nadelen
🥇Aqua Logic Travel Mini

Nu bekijken
Makkelijk mee te nemen waterfilter van Nederlandse maak.Lichtgewicht, compact, goede prijs- kwaliteit.
🥈Sawyer Waterfilter Point One Squeeze SP129

Nu bekijken
Zuigfilter, fysiek, 3,7 miljoen literLichtgewicht, past op PET flessen, moet af en toe reinigen
🥉Sawyer Waterfilter SP128

Nu bekijken
Zuigsysteem, fysiek, 3,750,000 literLichtgewicht, compact, moet regelmatig reinigen, bijgeleverde waterzak klein
4.Katadyn Vario Waterfilter

Nu bekijken
Pompsysteem, fysiek + actieve kool, 2.000 literHoge kwaliteit, monteerbaar, minder compact, moet pompen
5.Liberty Waterfilterfles

Nu bekijken
Drinkflesfilter met pompsysteem, fysiek, carbon, 2.000 literRobuust, duurzaam, kleine inhoud, filter moet snel vervangen worden

Voor- en nadelen van verschillende methoden en apparaten om water te zuiveren op reis

Als je op reis gaat, is het belangrijk om toegang te hebben tot schoon en veilig drinkwater. Gelukkig zijn er verschillende methoden en apparaten beschikbaar om water te zuiveren. Hieronder bespreek ik de voor- en nadelen van enkele populaire opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Kookmethode:

 • Voordeel: Het koken van water is een eenvoudige en effectieve manier om bacteriën en ziekteverwekkers te doden. Het is ook een goedkope optie, omdat je alleen een kooktoestel en een pan nodig hebt.
 • Nadeel: Het koken van water kost tijd en brandstof. Bovendien doodt koken geen virussen of chemicaliën, dus het is mogelijk niet voldoende in gebieden met ernstige verontreiniging.

2. Waterzuiveringstabletten:

 • Voordeel: Waterzuiveringstabletten zijn compact, lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen. Ze zijn ook relatief goedkoop en doden bacteriën, virussen en sommige chemicaliën.
 • Nadeel: Het duurt meestal minstens 30 minuten voordat de tabletten volledig werken, dus je moet wachten voordat je het water kunt drinken. Sommige mensen vinden ook dat het water een onaangename smaak heeft na gebruik van de tabletten.

3. Waterfilter:

 • Voordeel: Een waterfilter kan bacteriën, protozoa en sommige chemicaliën uit het water verwijderen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om schoon water te krijgen en de meeste filters hebben geen extra chemicaliën nodig.
 • Nadeel: Waterfilters kunnen verstopt raken en moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen. Ze zijn ook vaak groter en zwaarder dan andere opties, wat onhandig kan zijn tijdens het reizen.

4. UV-waterzuiveringsapparaat:

 • Voordeel: Een UV-waterzuiveringsapparaat doodt bacteriën, virussen en protozoa door middel van ultraviolet licht. Het is snel en effectief, en de meeste apparaten zijn compact en draagbaar.
 • Nadeel: UV-waterzuiveringsapparaten zijn meestal duurder dan andere opties. Ze werken ook op batterijen, dus je moet ervoor zorgen dat je altijd voldoende batterijen bij je hebt.

Het is belangrijk om te bedenken dat geen enkele methode of apparaat perfect is en dat de beste keuze afhangt van je specifieke behoeften en reisomstandigheden. Het kan ook verstandig zijn om meerdere methoden te combineren voor extra zekerheid. Zorg er altijd voor dat je de instructies van de fabrikant opvolgt en dat je weet hoe je het gekozen apparaat correct moet gebruiken.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je tijdens je reis toegang hebt tot schoon en veilig drinkwater.

Waar draagbare waterzuiveringsapparaten voor op reis kopen?

Als je op reis gaat en je wilt zeker weten dat je altijd toegang hebt tot schoon drinkwater, dan is een draagbaar waterzuiveringsapparaat een must-have. Gelukkig zijn er verschillende plekken waar je deze apparaten kunt kopen, zowel online als in fysieke winkels. Hier zijn een paar opties:

 1. Outdoorwinkels:

  Winkels zoals Bever, Bushcrafsthop en Kampeerwereld hebben vaak een breed assortiment aan outdoor- en kampeeruitrusting, waaronder draagbare waterzuiveringsapparaten. Je kunt hier terecht voor advies en om verschillende modellen te bekijken voordat je een keuze maakt.

 2. Online winkels:

  Er zijn talloze online winkels waar je draagbare waterzuiveringsapparaten kunt kopen. Denk aan grote retailers zoals Bol.com. Het voordeel van online winkelen is dat je vaak een grotere keuze hebt en gemakkelijk prijzen kunt vergelijken.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om draagbare waterzuiveringsapparaten te kopen. Of je nu liever naar een fysieke winkel gaat of online shopt, er is altijd wel een optie die bij jou past.

Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet naar de verschillende modellen en merken, zodat je een apparaat kiest dat aan jouw behoeften voldoet. Veel plezier met het vinden van jouw ideale waterzuiveringsapparaat en geniet van je reizen met schoon drinkwater!

Reizen en water

Conclusie: Kies de beste methode om water te zuiveren tijdens je reis

Als je op reis gaat en schoon drinkwater wilt hebben, zijn er verschillende methoden om water te zuiveren. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de beste optie voor jouw situatie te kiezen.

Koken: eenvoudig en effectief

Een eenvoudige en effectieve methode om water te zuiveren is door het te koken. Dit doodt de meeste bacteriën en virussen, maar het kost wel tijd en brandstof. Bovendien doodt koken niet alle verontreinigingen, dus het is belangrijk om het water daarnaast nog te filteren of te behandelen.

Waterfilters: draagbaar en verwijderen onzuiverheden

Waterfilters zijn draagbaar en verwijderen bacteriën, protozoa en sommige virussen uit het water door middel van een fijnmazig filter. Ze zijn handig om mee te nemen, maar kunnen verstopt raken en zijn groter en zwaarder dan andere opties.

Waterzuiveringstabletten: compact en gemakkelijk mee te nemen

Waterzuiveringstabletten bevatten chemicaliën zoals chloor of jodium die bacteriën, virussen en protozoa doden. Ze zijn compact en gemakkelijk mee te nemen, maar het duurt even voordat ze werken en ze kunnen een onaangename smaak aan het water geven.

UV-waterzuiveringsapparaten: doden micro-organismen met ultraviolet licht

Sommige draagbare waterzuiveringsapparaten maken gebruik van UV-licht om bacteriën, virussen en protozoa te doden. Deze apparaten zijn effectief, maar kunnen duur zijn en vereisen batterijen of een oplaadbare bron.

Onthoud dat het zuiveren van water tijdens je reis essentieel is om gezond te blijven. Kies de methode die het beste bij jou past en geniet van een zorgeloze reis met schoon drinkwater!

Ten slotte

Als laatste willen we graag nog een aanbeveling doen voor het kopen van een waterfilter voor je camper. Op de pagina beste waterfilter camper vind je een overzicht van de beste waterfilters die geschikt zijn voor gebruik in een camper. Deze filters zorgen ervoor dat je altijd schoon en veilig drinkwater hebt tijdens je reizen.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.