Water zuiveren thuis

Hoe krijg je thuis veilig drinkwater?

water zuiveren thuis

Iedereen wil thuis veilig en zuiver drinkwater kunnen drinken. Ook ik was nieuwsgierig of het water uit mijn kraan wel echt zo schoon is als wordt beweerd. Na grondige research heb ik ontdekt dat het kraanwater in Nederland over het algemeen veilig is om te drinken, maar extra zuivering kan geen kwaad.

In dit artikel deel ik verschillende eenvoudige manieren om je drinkwater thuis nog beter te zuiveren. Span je gordel aan, we gaan duiken in het wereldje van waterzuivering!

Geen tijd? Snelle Samenvatting

 • Kraanwater in Nederland is over het algemeen veilig om te drinken, maar extra zuivering kan geen kwaad.
 • Waterzuiveringsbedrijven doen hun best om het water schoon te houden, maar ze kunnen niet alle stoffen eruit halen.
 • Thuis water zuiveren met een filterkan of ionizer kan helpen om onzuiverheden zoals chloor, pesticiden en medicijnresten uit het water te verwijderen.
 • Het zuiveren van drinkwater thuis heeft voordelen, zoals controle over de kwaliteit van het water, maar ook nadelen, zoals de kosten van apparatuur en onderhoud.
water zuiveren thuis

Is ons drinkwater veilig en schoon genoeg?

Is ons drinkwater veilig en schoon genoeg in Nederland? Daarover zijn de meningen verdeeld. De overheid zal zeggen; “Ja” De specialist zal zeggen; “Nee”.

Dit, omdat beiden een andere standaard aanhouden. De overheid filtert het water volgens een strenge standaard. Maar, veel mogelijke vervuilingen worden hierin niet meegenomen.

De waterfilter expert, is over het algemeen van mening, dat het vele malen beter kan.

In het artikel: Waterfilter drinkwater kun je meer lezen over deze twee meningen. Hieronder een kort filmpje van de TU.

Wat drinkwater in Nederland moet bevatten

In Nederland is veilig drinkwater een must. Het drinkwater moet schoon zijn. Het mag niet ziek maken. De wet stelt strikte regels voor wat ons drinkwater moet bevatten. Zo mogen er geen schadelijke stoffen in zitten.

Maar mineralen zoals calcium en magnesium, die goed zijn voor ons, moeten wel in het water zitten. Veel mensen denken dat puur water het beste is. Maar dat is niet zo. Puur water bevat geen mineralen.

Daarom is het belangrijk dat ons drinkwater niet helemaal puur is. Het moet een beetje van deze mineralen hebben. Dat is gezond voor ons. Waterzuiveringsbedrijven doen hun best om het water schoon te houden.

Toch kunnen ze niet alles uit het water halen. Bijvoorbeeld medicijnresten en kleine deeltjes plastic blijven soms achter in het water. Zelfs na het zuiveringsproces. Een extra waterfilter thuis kan helpen om deze laatste restjes ook uit het water te halen.

Gezondheidsaspecten van drinkwater

Drinkwater speelt een grote rol in onze gezondheid. Het houdt ons lichaam fit en goed gehydrateerd. In drinkwater zitten ook belangrijke stoffen zoals mineralen die we nodig hebben.

Maar let op, er kunnen ook slechte stoffen in zitten. Denk aan lood, chloor en bacteriën. Deze stoffen maken het water vuil en kunnen onze gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om veilig en schoon water te drinken.

Door het water thuis te zuiveren met een waterfilter, kunnen we deze slechte stoffen uit het water halen. Zo zorgen we voor echt schoon en veilig drinkwater voor ons gezin.

Waarom is gezond water belangrijk?

A vibrant waterfall in a lush forest, featuring diverse people and nature.

Gezond water is belangrijk omdat het zorgt voor een goede hydratatie, de opname van voedingsstoffen bevordert en bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.

Voordelen van gezond water

Gezond water is goed voor ons lichaam. Hier zijn een paar voordelen:

 1. Het houdt je huid fris en glanzend.
 2. Het helpt bij de spijsvertering.
 3. Het voert giftige stoffen uit het lichaam weg.
 4. Ons lichaam heeft het nodig om te werken en fit te blijven.
 5. Water zorgt ervoor dat we niet uitdrogen.
 6. Het zorgt ervoor dat onze organen goed werken.
 7. Water is ook nodig voor onze hersenen om goed te werken.

Hoe kun je thuis het leidingwater zuiveren?

Er zijn verschillende manieren om thuis het leidingwater te zuiveren. Van het gebruik van filterkannen tot ionizers, er zijn genoeg opties om veilig en schoon drinkwater te krijgen.

Lees verder om meer te weten te komen!

Gebruik van filterkannen

Filterkannen zijn een populaire en gemakkelijke manier om thuis water te zuiveren. Ik gebruik zelf ook een filterkan en ik vind het geweldig. Het werkt heel eenvoudig: je vult de kan met kraanwater en het water druppelt door een ingebouwd filter.

Dit filter verwijdert onzuiverheden zoals chloor, pesticiden en andere chemische stoffen. Het resultaat is schoon en lekker drinkwater. Bovendien is het erg handig, omdat je de kan gewoon in de koelkast kunt zetten en altijd koud gefilterd water bij de hand hebt.

Er zijn verschillende merken en modellen filterkannen verkrijgbaar, dus je kunt er zeker een vinden die bij jouw behoeften past. Het is een betaalbare en effectieve oplossing om thuis veilig drinkwater te krijgen.

Bekende filterkannen zijn die van Brita en Zero Water.

Ionizers

Een andere methode om thuis water te zuiveren is door gebruik te maken van ionizers. Ionizers zijn apparaten die negatieve ionen aan het water toevoegen, waardoor de pH-waarde wordt verhoogd en het water gezuiverd wordt van schadelijke stoffen.

Deze apparaten kunnen helpen bij het verminderen van de aanwezigheid van zware metalen en andere verontreinigingen in het water. Het resultaat is schoon en gezond drinkwater. Het gebruik van ionizers kan een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een meer autonome oplossing voor waterzuivering thuis.

Waterfilters

Het vaakste zie je waterfilter systemen terug bij mensen in huis. Deze zijn over het algemeen bij aanschaf wat duurder dan waterfilterkannen, maar ze kunnen daarvoor meer water zuiveren.

Voorbeelden hiervan zijn zwaartekrachtfilters, zoals deze van Aqualine;

Aqualine AQV12 waterfilter review

Het werkt zo simpel als water in de bovenste bak doen, en de zwaartekracht het werk laten doen. Er zijn veel variaties op dit thema, zoals Berkey, Burn, en Aqualogic.

Waterzuiveringsbedrijven en hun beperkingen

Waterzuiveringsbedrijven zijn verantwoordelijk voor het zuiveren van ons drinkwater, maar ze hebben ook beperkingen. Hoewel ze ons water over het algemeen goed zuiveren, filteren ze niet alle stoffen eruit.

Er kunnen nog steeds kleine hoeveelheden vervuilende stoffen zoals medicijnresten aanwezig zijn in het gezuiverde water. Daarom kan het gebruik van aanvullende zuiveringsmethoden thuis, zoals waterfilters, een goede oplossing zijn om ervoor te zorgen dat we schoon en veilig drinkwater hebben.

Het is belangrijk om kritisch te zijn over de kwaliteit van ons drinkwater en indien nodig extra stappen te nemen om het te zuiveren.

Welke verontreinigingen kunnen in drinkwater voorkomen?

 • Chloor en fluoride zijn enkele van de mogelijke verontreinigingen die in drinkwater kunnen voorkomen.
 • Ook kunnen er andere stoffen zoals pesticiden aanwezig zijn.

Chloor en fluoride

Chloor en fluoride zijn twee veelvoorkomende verontreinigingen die in drinkwater kunnen voorkomen. Chloor wordt meestal toegevoegd aan het drinkwater om bacteriën te doden en het water veilig te maken om te drinken.

Fluoride wordt soms ook aan drinkwater toegevoegd om tandbederf te voorkomen. Hoewel chloor en fluoride nuttig kunnen zijn in kleine hoeveelheden, willen sommige mensen deze stoffen liever vermijden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s.

Waterfilters kunnen helpen bij het verwijderen van chloor en fluoride uit het drinkwater, waardoor je schoon en veilig water hebt om te drinken. Het is belangrijk om te weten dat chloor en fluoride niet schadelijk zijn in de hoeveelheden die normaal in het drinkwater worden aangetroffen, maar als je je zorgen maakt, kan het gebruik van een waterfilter een goede oplossing zijn.

Andere mogelijke verontreinigingen

Andere dingen die in ons drinkwater kunnen zitten, zijn onder andere:

 • Pesticiden: Deze chemicaliën worden gebruikt om onkruid en insecten te bestrijden. Ze kunnen in het grondwater terechtkomen en uiteindelijk in ons drinkwater belanden.
 • Medicijnresten: Resten van medicijnen komen vaak via het toilet in het riool terecht. Hoewel waterzuiveringsbedrijven veel medicijnresten kunnen verwijderen, is het mogelijk dat er toch nog kleine hoeveelheden achterblijven in ons drinkwater.
 • Metalen: Sommige metalen, zoals lood en koper, kunnen uit oude leidingen lekken en zo in ons drinkwater terechtkomen. Deze metalen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid.
 • Bacteriën en virussen: Hoewel waterzuiveringsbedrijven hun best doen om bacteriën en virussen te verwijderen, kan er toch nog een kleine kans zijn dat ze aanwezig zijn in ons drinkwater.

Is het goed om drinkwater thuis extra te zuiveren?

Ja, het is goed om drinkwater thuis extra te zuiveren voor een optimale gezondheid en veiligheid.

Mogelijke voordelen en nadelen

Het zuiveren van drinkwater thuis heeft zowel voordelen als nadelen. Laat me deze voor je in kaart brengen:

VoordelenNadelen
Je kunt zelf de kwaliteit van je drinkwater controleren.De initiële kosten van waterzuiveringsapparaten kunnen hoog zijn, afhankelijk van het gekozen systeem.
Gezuiverd water smaakt vaak beter dan kraanwater.Je moet regelmatig onderhoud plegen aan je waterzuiveringsapparaat en mogelijk filters vervangen.
Waterzuivering thuis kan helpen bij het verwijderen van potentieel schadelijke verontreinigingen die niet volledig door waterzuiveringsbedrijven worden gefilterd.Het kan tijd kosten om te leren hoe je je waterzuiveringsapparaat goed onderhoudt en gebruikt.
Als je regenwater zuivert tot drinkwater, draag je bij aan een duurzamere levensstijl.Te veel zuivering kan leiden tot water dat te zuiver is en bepaalde mineralen mist die goed zijn voor de gezondheid.
Met een waterzuiveringsapparaat thuis ben je minder afhankelijk van de kwaliteit van het leidingwater.Het kan een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen het voldoende zuiveren van water en het behouden van nuttige mineralen.

Zoals je ziet, kunnen de voordelen van het thuis zuiveren van water opwegen tegen de nadelen. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van beide kanten van de medaille, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoe zit het met bacteriën en kalk in het water?

Bacteriën en kalk kunnen veel voorkomende problemen zijn in ons drinkwater. Ontdek hoe je deze kunt verwijderen en waarom dit belangrijk is voor je gezondheid. Lees meer!

Verwijderen van bacteriën

Het verwijderen van bacteriën is belangrijk om ervoor te zorgen dat ons drinkwater veilig is. Hier zijn enkele manieren waarop je bacteriën kunt verwijderen:

 • Het koken van water doodt de meeste bacteriën die erin kunnen zitten.
 • Waterfilters met een microfilter kunnen ook effectief zijn bij het verwijderen van bacteriën.
 • Het gebruik van waterzuiveringstabletten kan helpen om de bacteriën in het water te doden.
 • Een UV – waterzuiveringsapparaat kan ook worden gebruikt om bacteriën te doden.

Kalkverwijdering

Kalk in het water kan soms voor problemen zorgen. Hier zijn enkele manieren om kalk te verwijderen:

 • Gebruik van een waterontharder
 • Het toevoegen van azijn aan het water
 • Het koken van water en daarna laten afkoelen, waardoor de kalk naar de bodem zakt
 • Het gebruik van een elektrische kalkverwijderaar
 • Het regelmatig schoonmaken van waterkokers en koffiezetapparaten

Andere methoden voor het zuiveren van water thuis

Naast waterfilters en waterzuiveringstabletten zijn er nog andere methoden om water thuis te zuiveren. Ontdek welke methoden het beste bij jou passen en zorg voor schoon, veilig drinkwater in je eigen huis.

Waterfilters en waterzuiveringstabletten

Waterfilters en waterzuiveringstabletten zijn handige hulpmiddelen om thuis je drinkwater te zuiveren. Met een waterfilter kun je gemakkelijk chemicaliën, pesticiden en virussen uit het water verwijderen.

Het is een effectieve en snelle manier om je water schoon en veilig te maken. Waterzuiveringstabletten zijn ook een goede optie, vooral wanneer je op reis bent en geen toegang hebt tot schoon drinkwater.

Ze kunnen bacteriën en andere verontreinigingen doden, waardoor het water veilig wordt om te drinken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig je waterfilters vervangt of de tabletten gebruikt volgens de instructies, zodat je altijd zeker bent van veilig drinkwater thuis.

Het koken van water

Als je geen waterfilter hebt, kun je water zuiveren door het te koken. Hier zijn de stappen:

 • Vul een pan met water.
 • Zet de pan op het fornuis en breng het water aan de kook.
 • Laat het water ongeveer 1 minuut borrelen.
 • Haal de pan van het vuur en laat het water afkoelen voordat je het drinkt.

Conclusie

Thuis water zuiveren is belangrijk om veilig drinkwater te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen, zoals het gebruik van filterkannen en ionizers. Waterzuiveringsbedrijven kunnen het water wel zuiveren, maar niet alle stoffen worden eruit gefilterd.

Dus, door thuis water te zuiveren, kun je ervoor zorgen dat je drinkwater schoon en veilig is.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik thuis een veilige drinkwatervoorziening krijgen?

Je kunt thuis een veilige drinkwatervoorziening verkrijgen door water te zuiveren met behulp van methoden zoals koken, filteren of het gebruik van waterzuiveringsapparaten.

2. Moet ik speciale apparatuur kopen om water thuis te zuiveren?

Nee, je hoeft geen speciale apparatuur te kopen om water thuis te zuiveren. Koken van water en het gebruik van filters zijn eenvoudige en effectieve methoden die vaak voldoende zijn.

3. Welke voordelen biedt het zuiveren van water thuis?

Het zuiveren van water thuis zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen en verontreinigingen worden verwijderd, waardoor je veilig drinkwater kunt consumeren en gezondheidsrisico’s kunt verminderen.

4. Kan ik alleen kraanwater zuiveren of geldt dit ook voor bronwater?

Zowel kraanwater als bronwater kunnen worden gezuiverd om veilig te drinken. Het zuiveringsproces is vergelijkbaar en helpt bij het verwijderen van potentieel schadelijke stoffen in het water, ongeacht de bron.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.