Waterfilter camper kopen?

5x beste caravan filter 2023

waterfilter camper kopen - cover

Een goed waterfilter in je camper of caravan is onmisbaar. Dit filter filtert onder meer chloor, ongewenste bacteriën en chemicaliën uit het water, waardoor je bijvoorbeeld veilig het water kunt drinken. Ook is het dankzij het waterfilter mogelijk om aangenaam te douchen in je camper of caravan.

Een waterfilter mag dan ook niet in je caravan of camper ontbreken. Zelf leef ik op dit moment in een caravan en maak ik gebruik van het AQUA Logic Inline C Ultra waterfilter. Over dit filter ben ik uiterst te spreken, onder meer doordat dit filter het water tot wel 99,9999% van de bacteriën filtert.

In dit artikel laat ik je kennismaken met dit filter. Maar, ik geef ook antwoord op de vraag welke waterfilter voor in de camper je het beste kunt kopen. Een waterfilter camper kopen is niet iets dat je dagelijks doet, terwijl het wel om een behoorlijke investering vraagt. Het is daarom van belang dat je de juiste aankoop doet. Dáár help ik je een handje bij.

blank
Direct bekijken
aqualogic.nl
Laatste update: 27 november 2023 - 4:14 am

Travel waterfilter camper
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 12 september 2022 - 9:55 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 4:11 am

Beste waterfilter voor camper of caravan: Top 5

Welke waterfilter is het beste voor in je camper? En welk waterfilter voor in een caravan is een goede aankoop? Op deze twee vragen vind je in dit artikel een antwoord. Aan de hand van mijn eigen onderzoek heb ik namelijk de vijf beste waterfilters aankunnen wijzen.

AQUALogic Inline-C-Ultra waterfilter

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al stelde, maak ik zelf gebruik van het AQUALogic Inline-C-Ultra waterfilter. Dit is een unieke combinatie van een zogeheten actief kool filter inclusief ultramembranen.

Deze samenstelling zorgt ervoor dat het water tot wel 99,9999% van de bacteriën gezuiverd wordt. Ik kan dan ook niks anders dan stellen dat dit filter volledig aan mijn wensen voldoet.

Dit filter van AQUALogicis van kunststof vervaardigd. Dit materiaal brengt aan de ene kant een prima kwaliteit met zich mee en zorgt aan de andere kant voor een relatief laag gewicht. Je kunt dit waterfilter dan ook prima mee op vakantie nemen.

Met dit water filter voor in de camper geniet je een jaar lang van gezuiverd water. Na dit jaar zou je het vervangingsfilter moeten kopen; niet ideaal, maar gelukkig kost dit filter niet al te veel geld. Wil je een waterfilter voor in je camper kopen? Met de AQUALogic Inline-C-Ultra waterfilter doe je een geweldige aankoop.

Voordelen:

 • Zuivert tot 99,9999% van de bacteriën
 • Makkelijk mee te nemen in de camper of caravan
 • Van kunststof vervaardigd
 • Niet overdreven duur
 • Absorbeert alle mogelijke chemicaliën en medicijnresten

Nadelen:

 • Gebruiksduur van een jaar. Dit is afhankelijk van je verbruik.
blank
Direct bekijken
aqualogic.nl
Laatste update: 27 november 2023 - 4:14 am

Waterfiltersysteem: Travel met actieve kool en een sedimentfilter

Ben je op zoek naar het beste waterfiltersysteem voor in je camper? Dan raad ik je van harte dit systeem van Travel aan. Dit systeem bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder twee soorten filters:

 • Actieve koolfilter: het filter dat je wilt gebruiken, komt eerst door dit koolfilter heen. Dit filtert absorbeert onder meer chloor en glyfosaat. Nadat het water door dit filter heen geweest is, ruikt het water al een stuk aangenamer.
 • Sedimentfilter: na het actieve koolfilter komt het water in het sedimentfilter terecht. Dit filter verwijdert onder meer zand, roest en andere kleine deeltjes uit het water.

Deze twee filters zorgen wat mij betreft voor een geweldige werking. Bovendien is het ideaal dat je voor dit systeem géén elektriciteit nodig hebt. Mocht je op zoek naar het beste waterfilter zonder stroom zijn, heb je ‘m bij deze gevonden.

Bijkomend voordeel: in deze set vind je nog meer onderdelen. Zo krijg je twee waterfilterbehuizingen meegeleverd, evenals een handige wandbevestiging. Met deze wandbevestiging monteer je dit waterfilter makkelijk in/aan je camper.

Voordelen:

 • Complete set bestaande uit 2 filters
 • Met alle toebehoren geleverd
 • Werkt zonder elektriciteit (werkt op waterdruk)
 • Overal en altijd te gebruiken
 • Interessant geprijsd

Nadelen:

 • Bij intensief gebruik voor slechts 6 maanden geschikt
Travel waterfilter camper
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 12 september 2022 - 9:55 am

Alb Filter PRO camper waterfilter set

Een andere waterfilter set waar ik enthousiast over ben, is deze set van Alb. Deze set is vrij prijzig, maar biedt wel een perfecte filtering. Dit is onder meer te danken aan de samenstelling van deze set.

Net zoals bovenstaande set bestaat deze set uit twee filters. Ten eerste is er sprake van een filter dat je buiten moet plaatsen. Dit actieve koolfilter breekt onder meer chloor, pesticiden en fijne deeltjes af. Vervolgens kun je het nano binnen filter gebruiken voor het filtreren van bacteriën en kleine organische deeltjes. Doordat de poriën van dit filter onwijs verfijnd zijn, worden zelfs de kleinste bacteriën (zoals legionella) tegengehouden.

Bij aanschaf van deze set krijg je alle toebehoren geleverd. Hiermee kun je het actieve koolfilter makkelijk aan een Gardena slangaansluiting koppelen. Het binnen filter kun je vervolgens makkelijk binnen monteren met de slangtules.

Voordelen:

 • Perfecte reiniging in twee stappen
 • Poriënfijnheid van 0,1 µm
 • Met alle toebehoren geleverd
 • Geschikt voor elke caravan en camper

Nadelen:

 • Vrij duur, ruim 300 euro

Alb Filter Travel waterfilter

Graag blijf ik nog even bij het merk Alb. Ook over dit Filter Travel waterfilter ben ik namelijk erg enthousiast. Zoals je wellicht al opgemerkt hebt, maakt dít waterfilter inderdaad onderdeel uit van bovenstaande set.

Dit filter is voorzien van een actief koolfilter. Het filter is hierdoor in staat om allerlei stoffen uit het water te halen, waaronder aroma’s, fijne deeltjes, pesticiden, lichte koolwaterstoffen, oplosmiddelen en chloor. Dankzij de capaciteit van 9 liter per minuut wordt het filter ook nog snel gefilterd.

Met dit filter verkrijg je snel gezond water. Dit water krijgt een zuivere smaak en bevat geen schadelijke (chemische) stoffen meer. Je kunt het water hierdoor met een gerust hart drinken of in de douche gebruiken.

Voordelen:

 • Uiterst efficiënt filter
 • Actief koolfilter
 • Makkelijke (vaste) montage in camper of caravan
 • Gekende kwaliteit van Alb

Nadelen:

 • Maximaal 4 maanden te gebruiken

Reich waterfilter met schroefaansluiting

Dit waterfilter van Reich is wat mij betreft één van de goedkoopste waterfilters voor in een caravan of op de camping. Dit is te danken aan het prijskaartje, maar ook aan de samenstelling. Bij dit filter valt direct de eenvoudig op.

Dit eenvoudige waterfilter kun je middels de koppelstukken makkelijk aan een waterslang koppelen. Vervolgens kun je het filter met een schroefaansluiting ophangen, waarna het filter direct het water filtert. Dit doet het filter prima. Zo benoemt een koper dat het water niet langer vies smaakt, maar juist erg vers smaakt.

Dit filter is niet geschikt voor mensen die veel water verbruiken. Al na 4500 liter moet je dit filter namelijk vervangen. Gelukkig kost dit filter slechts 49,99 euro; het is hiermee één van de goedkopere filters uit deze top 5. Mocht je een goedkoop waterfilter voor je camper willen kopen, is dit dus één van de beste opties.

Voordelen:

 • Makkelijk te monteren
 • Geschikt voor een waterslang van 10 – 12 mm
 • Erg betaalbaar
 • Compact uitgevoerd (25 bij 5,5 centimeter)

Nadelen:

 • Voor maximaal 4500 liter water geschikt

Alternatief: Hadex – waterdesinfectie

Heb je het perfecte water filter voor in je camper nog niet gevonden? Mogelijk is dit middel van Hadex een prima alternatief voor je.

Dit waterdesinfectiemiddel zorgt voor een desinfectie van het water. Dit doe je door het desinfectiemiddel in de watertanks en leidingsystemen te gieten. Laat het middel hier zo’n 24 uur in zitten en spoel het systeem vervolgens na. Dit desinfectiemiddel verwijdert alle schadelijke deeltjes in de tanks en leidingen, waardoor je van schoon drinkwater verzekerd bent.

Persoonlijk zou ik nooit alleen dit middel gebruiken. Het is wat mij betreft verstandiger beter om dit desinfectiemiddel te combineren met één van bovenstaande waterfilters.

Voordelen:

 • Erg makkelijk in gebruik
 • Voorkomt besmetting
 • Houdt het water in goede conditie
 • Betaalbaar

Nadelen:

 • Geen opzichzelfstaand filtersysteem
 • Gebruik van onnatuurlijke middelen om water te zuiveren
blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 4:11 am

Alb Filter PRO of Alb filter travel

Persoonlijk heb ik erg goede ervaringen met het waterfilter van AquaLogic. Maar, tijdens mijn zoektocht naar het beste camper waterfilter kwam ik ook bij meerdere varianten van Alb. Zowel over het Alb Filter PRO en het Alb filter Travel ben ik erg te spreken. Maar, wat zijn nou de verschillen tussen deze filters?

Je kunt het Alb Filter PRO zien als de grotere broer van het Alb filter Travel. Bij het filter Travel krijg je alleen een filter geleverd, terwijl je bij het Alb Filter Pro pakket meerdere filters geleverd krijgt. Ook krijg je bij de PRO set alle toebehoren meegeleverd, zoals een verbinding- en een aansluitset. Ook krijg je een muurbeugel geleverd én krijg je dus twee filter geleverd.

Wil je een waterfilter camper kopen tegen een lage prijs? Dan is het Alb travelfilter de betere optie. Dat filter is namelijk ene stuk goedkoper dan de Alb travelfilter Pro set.

Welk waterfilter is beter Alb of Reich?

Kiezen tussen Alb en Reich is eigenlijk kiezen tussen je twee kinderen. Beide merken bieden de nodige voordelen aan en onderscheiden zich op specifieke punten:

 • Alb: een belangrijk voordeel van Alb is dat je uit meerdere filters kunt kiezen. De twee beste filters van Alb heb ik hierboven al met elkaar vergeleken.
 • Reich: het merk Reich richt zich vooral op gunstige prijzen. De filters van dit merk zijn niet zo goed of innovatief als de filters van Alb, maar kosten daardoor een stuk minder.

Wil je zo min mogelijk geld uitgeven? Dan lijkt een Reich waterfilter de beste optie te zijn. Wil je vooral voor kwaliteit gaan en veel keuze hebben? Dan ben je beter af bij het merk Alb.

Caravan en camper water filter systeem ervaringen

In dit artikel heb je kennis kunnen maken met de beste caravan en camper water filter systemen. Sommige systemen zijn erg simpel, terwijl andere systemen een stuk complexer zijn. Als je voor een relatief complex systeem kiest, ben je veelal van een nóg betere filtering verzekerd. Maar, voor een complexer systeem moet je wel meer geld betalen.

Dit blijkt uit het waterfiltersysteem voor een camper van Off-gridcentrum. Dit systeem werkt geweldig, zoals in bovenstaande review al kort toegelicht heb. Zo is het ideaal dat je twee filters geleverd krijgt én dat je hier slechts 100 euro voor hoeft te betalen.

Spijtig genoeg zijn er over dit waterfiltersysteem geen reviews bekend. Als ik naar mijn eigen ervaringen met het Aqualogic Inline C Ultra waterfilter kijk, word ik in ieder geval direct blij. Dit water filter systeem doet het geweldig en is ook nog enisgzins betaalbaar.

Moraal van het verhaal:

er zijn weinig caravan en camper water filter systeem ervaringen online te vinden. Je moet het dus doen met mijn persoonlijke analyse en bevindingen. Maar hieronder vertel ik je graag iets meer in detail over de verschillende merken.

Ervaringen met waterfilters van Reich

Over het Reich waterfilter zijn bij mijn partner Obelink meerdere reviews achtergelaten. Deze reviews zijn erg positief. Zo benoemen kopers dat het filter prima werkt, dat het filter makkelijk te installeren is en dat het filter betaalbaar is. Wel valt één review op; daarin geeft de beoordelaar aan dat hij twee keer een incomplete set heeft ontvangen.

Ervaringen met Alb Filter Pro en Travel

Over de filtersystemen van Alb zijn online ook een paar beoordelingen te vinden. Deze reviews zijn over het algemeen erg positief te noemen. Men roemt de kwaliteit, de service vanuit Alb en het feit dat je uit meerdere Alb filters kunt kiezen.

Lastige hierbij is alleen dat alle reviews in het Duits zijn. Deze reviews zijn zeker wel van waarde, maar het is lastig om bij een Duitse review de nuance en toon te ontdekken.

Ervaringen met AQUALogic water filter systeem

Over de ervaringen met het AQUALogic Inline-C-Ultra waterfilter kan ik kort zijn: de ervaringen zijn super positief. Dit geldt voor mijn persoonlijke ervaringen, maar ook voor de ervaringen van andere kopers van dit filter.

Ik heb meerdere reviews gevonden die erg positief zijn. Wel benoemt één van de kopers dat de slangaansluitingen lekken. Hier heb ik zelf geen last van, dus ik durf niet te stellen dat dit bij alle waterfilters het geval is.

Waarom is een waterfilter nodig in je camper of caravan?

Waterfilters in een caravan of camper zijn wat mij betreft onmisbaar. Je doet er om meerdere redenen verstandig aan om altijd een camper water filter te kopen:

 • In het water zitten veel chemische stoffen. In water zijn altijd chemische stoffen te vinden. Het water dat in Nederland uit de kraan komt, is grotendeels gefilterd maar dit geldt niet voor het water dat je in je camper of caravan gebruikt. Door een goed waterfilter te gebruiken, voorkom je gezondheidsklachten. Daar zit je tijdens je vakantie uiteraard niet op te wachten.
 • Je kunt niet overal water drinken. Met name als je in het buitenland bent, is het vrij normaal om flessen water in de supermarkt te kopen. Dat water is wel gezuiverd, terwijl dit niet voor het kraanwater geldt. Om het kraanwater in het buitenland toch te kunnen drinken, heb je een goed waterfilter nodig.
Waarom waterfilter kopen waterkwaliteit Nederland
Idyllisch, maar hoe schoon is het water echt?

Waterkwaliteit in Europa

De waterkwaliteit is in Europa niet al te best te noemen. In ons land komt dit onder meer doordat de luchtkwaliteit erg slecht is, terwijl de Nederlandse bodem ook vol met stikstof en fosfaat is.

In de 27 lidstaten van de EU is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het water. Nederland neemt hierbij de 20e plek in; dit is veelzeggend voor de matige kwaliteit van het water in ons land.

Maar, in veel vakantielanden is de waterkwaliteit heus niet beter. Als je bijvoorbeeld in Zuid-Europese landen komt, is het advies vaak om het water niet te drinken. Je doet er daarom verstandig aan om tijdens je vakantie in Europa altijd een waterfilter mee te nemen.

Waterkwaliteit buiten Europa

De kwaliteit van het water is buiten de Europese Unie minstens net zo slecht. Dit komt puur doordat de grond dusdanig bewerkt wordt met allerlei chemische stoffen. Deze chemische stoffen zijn van grote invloed op het water in de bodem. En dat is op zijn beurt weer van grote invloed op de kwaliteit van het drinkwater.

Ook buiten Europa zou je een waterfilter moeten gebruiken. Een waterfilter voor in je camper kopen is hoe dan ook een verstandig idee. Ongeacht waar je naar toe gaat.

Risico’s van ongefilterd water

De risico’s van ongefilterd water mogen niet onderschat worden. Als je bijvoorbeeld vervuild drinkwater drinkt, kun je last van diarree of andere klachten krijgen. Mocht het water ernstig vervuild zijn, kun je zelfs last van ernstige ziekten krijgen. Zo wijst onderzoek uit in onbehandeld water zelfs kankerverwekkende stoffen aanwezig kunnen zijn. Ook is het mogelijk dat je bijvoorbeeld last van legionella krijgt.

Als je met vervuild water doucht, loop je eveneens de nodige gezondheidsrisico’s. Vervuild water is bijvoorbeeld erg schadelijk voor de huid. Je kunt last van huidirritaties krijgen en in extreme situaties zelfs last van ontstekingen.

De gevolgen van ongefilterd water kunnen van grote invloed op het menselijk leven zijn. Zo zijn er voldoende verhalen bekend van mensen die chronische klachten hebben opgelopen. Puur door het drinken van ongefilterd water.

Hoe werkt water filteren?

De manier waarop water filteren precies werkt, is per waterfilter verschillend. Zoals je in bovenstaande reviews al hebt kunnen lezen, bestaan er immers meerdere soorten filters.

Het principe bij elk filter is in ieder geval duidelijk: schadelijke deeltjes uit het water vissen. Deze deeltjes blijven in het filter achter, waardoor alleen schoon en zuiver water door kan stromen.

Hoe dit proces in zijn gang gaat, is in onderstaande video op een leuke manier te zien. Je ziet in deze video hoe slootwater omgetoverd wordt tot drinkwater. Dit principe is ook van toepassing bij een waterfilter voor in je caravan of camper:

Een eenvoudig voorbeeld van hoe je zelf thuis water kunt filteren.

Waterfilter voor camper of caravan kopen: Waar let je op?

Wil je een waterfilter voor je camper of caravan kopen? Let dan heel goed op onderstaande punten die allemaal van essentieel belang zijn.

Materiaal van het waterfilterelement

Je zou allereerst goed moeten kijken naar het materiaal van het waterfilterelement. De verschillende opties bespreek ik hieronder graag in het kort.

Actieve kool

Een actief koolfilter zorgt ervoor dat de geur van het water neutraal wordt. Ook worden allerlei oneffenheden uit het water gefilterd, met dank aan de samenstelling van dit materiaal. Actieve kool is namelijk een speciaal behandelde koolstof die perfect absorbeert. Door de absorberende werking worden alle deeltjes uit het water gefilterd.

Sedimentfilter

Een sedimentfilter is een filter dat onder meer roest, vuil en zand uit het water filtert. Deze deeltjes zijn met het blote oog niet te zien, maar worden door het sedimentfilter perfect opgevangen. Dit filter wordt veelal in combinatie met bijvoorbeeld een actieve koolfilter gebruikt.

Keramisch filter

Een keramisch filter is vooral in staat om bacteriën uit het water te zuiveren. Dit filtermateriaal is in staat om biologische substraten en bacteriën naar zich toe te trekken en vast te houden. Opvallend is dat het keramisch filtermateriaal ook in bijvoorbeeld een aquarium veelvuldig gebruikt wordt, vaak in combinatie met een actieve koolfilter.

Holle vezel membraan

Een holle vezel membraan filter wordt in specifieke situaties gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een nano filtratie of een omgekeerde osmose filtratie. Dit materiaal is in staat om hele kleine deeltjes en micro-organismentegen te houden.

Membraangrootte

Bij het uitkiezen van een waterfilter moet je goed naar de membraangrootte kijken. De membraangrootte geeft aan hoe klein (of groot) de deeltjes kunnen zijn die tegengehouden wordt. Als je voor een minder goed filter kiest, is het filter niet in staat om alle deeltjes tegen te houden. De allerkleinste deeltjes zijn in dat geval in staat om zich alsnog een weg door het membraan heen te banen.

Aansluitingen

Wil je een waterfilter voor in je camper kopen? Kijk dan goed naar de aansluitingen in je camper of caravan. De aansluitingen zijn bepalend voor de manier waarop je het waterfilter aan kunt sluiten. Ga uiteraard per waterfilter ook goed na op welke aansluitingen je deze aan kunt sluiten.

Prijs

Heb je bovenstaande reviews doorgenomen? Dan heb je kunnen lezen dat ik opgemerkt heb dat de prijzen nogal uiteenlopen. Bepaal daarom goed voor jezelf hoeveel geld je uit wilt geven, maar houd hierbij ook goed rekening met onderstaand punt.

Hoelang gaat het mee: Hoeveel water kan je filteren?

Elk waterfilter heeft een bepaalde tijdsduur. Sommige filters gaan 4 maanden mee, terwijl andere filters maximaal een jaar mee kunnen gaan. Ook bestaan er filters die voor een bepaalde hoeveelheid water geschikt. Mijn advies is om heel goed naar deze maximale tijdsduur te kijken.

Wil je een waterfilter voor kamperen aanschaffen? Dan is dit minder van belang. Tijdens het kamperen in je tentje verbruik je minder water dan als je in een caravan of camper zou verblijven.

Conclusie: Welk waterfilter kopen voor camper of caravan?

Graag raad ik je aan om voor het AQUALogic inline-C-Ultra waterfilter te kiezen. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, ben ik bijzonder te spreken over dit filter. De filtering is geweldig, terwijl het filter ook nog betaalbaar is.

Mocht je nog niet helemaal enthousiast over dit filter zijn, raad ik je aan om een goede vergelijking te maken. Richt je hierbij op bovenstaande punten en denk goed over je wensen na.

Waterfilter voor camper FAQ’s

Wanneer waterfilter vervangen?

Wanneer je een waterfilter moet vervangen, hangt af van het soort waterfilter. Check altijd wat de maximale tijdsduur is en houd deze tijdsduur aan. Na deze periode werkt het filter namelijk niet meer goed.

Heeft een waterfilter in de caravan (of camper) stroom (elektriciteit) nodig?

Dit ligt aan het type waterfilter. Er bestaan waterfilters die wel stroom nodig hebben, maar je kunt ook voor veel waterfilters kiezen die geen stroom nodig hebben.

Hoe lang gaat het drinkwaterfilter voor de camper mee?

Dit is afhankelijk van het soort drinkwaterfilter. Het filter waar ik gebruik van maakt, gaat in ieder geval een jaar lang mee. Na dit jaar vervang ik het huidige filter met een nieuw vervangend filterelement.

Hoe smaakt water uit een waterfilter voor camper?

Het water smaakt vers en zuiver. Je proeft geen chloor of andere chemische stoffen in het water. Verder ruikt het water een stuk aangenamer. Precies zoals bij flessen water in de supermarkt het geval is.

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 4:14 am

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 27 november 2023 - 4:14 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.