Waterfilter drinkwater

Onzin of niet? Belangrijkste info

waterfilter drinwater - zin of onzin?

Een kopje koffie zetten, een kopje thee zetten of gewoon wat kraanwater drinken. De gehele dag door kom je met drinkwater uit de kraan in aanraking, waarbij je spijtig genoeg ook met vervuilende stoffen in aanraking komt. Het kraanwater in ons land is schoon te noemen, maar is niet 100% schoon.

Mede daarom is het terecht om eens naar een waterfilter voor drinkwater te kijken. Is zo’n waterfilter onzin? Of heb je echt iets aan een waterfilter voor drinkwater? Mijn bevindingen en bevindingen van bijvoorbeeld de overheid vind je in dit artikel!

Waterfilter drinkwater: De belangrijkste info | Samenvatting

Het drinkwater in ons land is zeker schoon te noemen. Dat is zeker het geval als je ons drinkwater afzet tegen het drinkwater in andere landen. Ga je bijvoorbeeld naar Portugal of Griekenland op vakantie? Dan is het advies vaak om het kraanwater niet te drinken. In ons land kun je dit wel doen, maar tóch is het verstandig om een waterfilter te gebruiken.

De redenen hiervoor zijn divers. En met deze redenen laat ik je graag kennismaken in dit artikel. Zo bespreek ik wat het belang van schoon drinkwater voor je gezondheid is. En ook voor huishoudelijke apparaten is het erg wenselijk om een waterfilter te gebruiken.

Waarom kraanwater filteren?

Er zijn meerdere redenen waarom je je kraanwater zou ‘moeten’ filteren:

 • Gefilterd water is een stuk gezonder. Dit is mijn eigen mening, maar deze mening is door veel specialisten toegedaan. In het ‘normale’ drinkwater zijn altijd vervuilende stoffen te vinden die van invloed op je gezondheid kunnen zijn. Door juist deze stoffen te filteren, geniet je van 100% zuiver water. En daarmee van 100% gezond water.
 • Gefilterd water is lekkerder. Veel mensen zijn het er mee eens dat gefilterd drinkwater een stuk lekkerder is. Dit komt voornamelijk doordat het waterfilter uit het drinkwater smaak bedervende stoffen haalt. Deze stoffen bederven de smaak van het water, maar zijn dus door een waterfilter uit het water te halen. En daarmee wordt het water een stuk lekkerder.
 • Gefilterd water is beter voor huishoudelijke apparaten. Heb je enig idee waarom je in een koffiemachine een waterfilter zou moeten gebruiken? Om de kalkdeeltjes uit het water buiten de machine te houden. Dit geldt niet alleen bij een koffiemachine, maar ook bij andere huishoudelijke apparaten. Door het drinkwater te filteren, verleng je simpelweg de levensduur van de huishoudelijke apparaten.
 • In kraanwater zitten vrij veel vervuilende stoffen. Je hebt er wellicht nog niet over nagedacht, maar in kraanwater zitten veel vervuilende stoffen. Het gaat hierbij onder meer om chloor, metaal, verf, kalk, zand, fluoride, bacteriën, medicijnresten en zelfs virussen. Om al deze vervuilende delen tegen te gaan, heb je simpelweg een waterfilter nodig.
idylische gracht Nederland schoon drinkwater

De kwaliteit van het water in Nederland volgens de specialist

Om de kwaliteit van het drinkwater in ons land is een hoop te doen. Dit komt onder meer door meerdere onderzoeken uit het recente verleden. Zo is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het drinkwater in ons land, in vergelijking met andere landen uit de Europese Unie.

In totaal telt de Europese Unie 27 landen. Van deze 27 landen staat Nederland op slechts plaats 20 op het gebied van milieu, natuur en klimaat. Dit rapport heeft dus niet alléén op drinkwater betrekking, maar meer op het milieu in zijn algemeenheid.

Dat wij zo laag scoren, heeft meerdere redenen. Ten eerste hebben we in ons land het meest vervuilde oppervlaktewater van heel Europa. Ten tweede is de bodem in ons land behoorlijk verontreinigd, puur door stikstof en fosfaat. En ten derde is de luchtkwaliteit in ons land ver beneden het gemiddelde.

Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om dit rapport te lezen. Als je dit rapport hebt gelezen, wil je maar één ding: een waterfilter voor je drinkwater kopen.

Kleine persoonlijke toevoeging: De waterbedrijven in ons land doen er alles aan om het vervuilde oppervlaktewater te reinigen. Dit gaat ze goed af, waardoor het drinkwater op zich redelijk schoon is. Voor grote ziektemakers hoef je niet bang te zijn.

Maar, wat deze waterbedrijven uit je drinkwater filteren, is maar een fractie van wat eruit gefilterd kan (en zou moeten) gefilterd worden. Zoals hierboven al gesteld, kan het echter geen kwaad om alsnog het drinkwater te filteren.

drinkwater Nederland kanaal

De kwaliteit van Nederlands drinkwater volgens de Overheid

De Rijksoverheid zelf heeft ook onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het drinkwater. Daarbij houdt de Rijksoverheid zich aan de gestelde normen in het Drinkwaterbesluit. In dit besluit zijn bepaalde grenzen opgenomen waar het drinkwater aan moet voldoen.

De Rijksoverheid zegt hier het volgende over:

Drinkwater kwaliteit Nederland
Bron: Rijksoverheid

Sinds 2012 brengt het RIVM over deze metingen een jaarrapport uit.

Is waterfilter nodig voor drinkwater?

Het is, wat mij niet betreft, niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven. Aan de ene kant is het aan te raden om een waterfilter te gebruiken, maar aan de andere kant filteren de drinkwaterbedrijven ook al het water.

Gelukkig hebben we zelf nog ons gezond verstand! En dat is in dit geval heel slim om goed te gebruiken. Want, hoe kan het dat in sterk geïndustrialiseerde landen wat invloed heeft op alle natuurlijke elementen uit de omgeving (bodem, lucht, water), zoals Nederland er schoon water te vinden is?

Merk je op dat het water uit je kraan plots anders smaakt? Dan kan het toch verstandig zijn om een waterfilter te gebruiken. Of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Ook dan is het aan te raden om een waterfilter voor het drinkwater te gebruiken.

Is gefilterd water gezonder?

Naar mijn mening is gefilterd water inderdaad gezonder. Dit heeft met name met de vervuilende stoffen te maken die normaal gesproken in het drinkwater aanwezig zijn. Deze stoffen zitten van nature in het water, maar komen ook vanuit de industrie in het water terecht. Ga maar eens na hoeveel bedrijven hun afval lozen in een rivier of kanaal. Dit geldt overigens ook voor fabrikanten van medicijnen.

Maar, let wel op: het gaat hierbij om mijn persoonlijke mening. Zelf hecht ik veel waarde aan schoon en zuiver drinkwater, maar dit hoeft voor jou niet te gelden. Ik raad je vooral aan om goed onderzoek te doen naar de kwaliteit van het water. En ik raad je ook aan om goed na te denken over wat je wensen zijn. Voel je je goed bij héél schoon drinkwater? Dan is een waterfilter aan te raden. Maakt het je eigenlijk niet heel veel uit? Dan is het niet zozeer noodzakelijk om een waterfilter te gebruiken.

Hoe drinkwater filteren?

Voor het filteren van drinkwater bestaan meerdere methodes. De twee beste methodes zijn het filtreren en absorberen van het water. Met het filtreren van het water worden alle aanwezige deeltjes uit het water gefilterd. Door het water vervolgens te absorberen, worden in het water opgeloste stoffen ook gefilterd.

Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je graag aan om te lezen, hoe je slootwater filteren kunt, dit artikel is door een specialist geschreven. In dat artikel lees je van A tot Z hoe drinkwater gefilterd wordt.

Waterfilter voor drinkwater kopen? Belangrijkste info

Spreekt een waterfilter voor drinkwater je aan? Voordat je van dit filter kunt profiteren, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Je moet onderzoek doen naar de verschillende soorten waterfilters, maar ook naar specifieke aandachtspunten.

Met je zoektocht naar het beste waterfilter voor drinkwater help ik je graag een handje. Hoe? Door hieronder de belangrijkste aandachtspunten van zo’n filter te bespreken.

Waterfilters, marketingpraat en beloftes

Allereerst wil ik je op het volgende wijzen: fabrikanten van waterfilters willen zoveel mogelijk filters verkopen. Om dat voor elkaar te krijgen, komen ze met flinke beloftes op de proppen. Dit moet je vooral als marketingpraat zien.

Mijn advies is om zelf altijd goed onderzoek te verrichten. Verdiep je in het waterfilter, verdiep je in de ervaringen van andere gebruikers en krijg daarmee een duidelijke indruk van de werking van het waterfilter. Laat je in ieder geval geen zand in de ogen strooien door de marketingpraat en beloftes.

Het belangrijkste: Het filterelement

Het belangrijkste onderdeel van een waterfilter is het filterelement. Dit is het element dat in het filter verwerkt zit en dat alle vervuilende deeltjes tegenhoudt. Bij het beoordelen van het filterelement moet je op twee punten goed letten:

 • Materiaal: van welk materiaal is het filterelement precies vervaardigd? Je hebt uit meerdere materialen de keuze, waarvan onder meer een actieve kool waterfilter element erg populair is geworden.
 • Membraangrootte: de membraangrootte geeft aan hoe groot de poriën van het filter zijn. Des te kleiner deze poriën zijn, des te beter de kleinste deeltjes gefilterd kunnen worden. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een waterfilter met een kleine membraangrootte.

Mijn tip op dit gebied: kies altijd voor een waterfilter van een A-merk. Merken als Berkey, Aqua Logic, AQV (Aqualine/ Aqualive) Brita en ZeroWater gebruiken de juiste filterelementen in hun waterfilters.

Het gewenste gebruik

Een ander belangrijk onderdeel is het gewenste gebruik. Ik raad je aan om goed over onderstaande vragen na te denken:

 • Waar wil je het drinkwater waterfilter gebruiken? Wil je dit filter graag thuis gebruiken of wil je het filter bijvoorbeeld op de camping gebruiken? Of wil je het waterfilter tijdens een lange wandeltocht gebruiken? De plek waar je het waterfilter wilt gebruiken, is bepalend voor het soort waterfilter waar je het beste voor kunt kiezen.
 • Welke eisen stel je aan je nieuwe waterfilter? Heb je bijvoorbeeld de wens dat het waterfilter heel lang mee gaat? Of heb je de wens dat het waterfilter compact vormgegeven is? Dit is ook een punt dat je goed af moet stemmen op de plek waar je het waterfilter wilt gebruiken.
 • Hoeveel geld wil je uitgeven? Tussen de verschillende waterfilters bestaan grote prijsverschillen. Ik raad je daarom op voorhand al aan om goed over je beschikbare budget na te denken. Bespaar in ieder geval niet onnodig op de aanschaf van een waterfilter.

Filter voor drinkwater: De verschillende soorten

In veel situaties is het mogelijk om een filter voor drinkwater te gebruiken. Ik geef je hier graag enkele voorbeelden van:

 • Waterfilter voor drinkwater thuis. Wil je graag thuis het drinkwater kunnen filteren? Dan raad ik je aan om mijn artikel ‘beste waterfilter voor thuis’ te lezen. In dat artikel vertel ik je alles over de verschillende waterfilters voor thuisgebruik.
 • Waterfilter voor in de camper. Ben je graag met je camper op reis? Dan is het al helemaal verstandig om onderweg je drinkwater te filteren. Dat doe je het beste met een waterfilter voor in de camper. In mijn artikel ‘beste waterfilter camper’ lees je alles over de meest geschikte waterfilters voor in een camper.
 • Waterfilter voor outdoor gebruik. Breng je graag veel tijd in de vrije natuur door? Of maak je graag wandeltochten van meerdere dagen? In deze beide gevallen heb je een waterfilter voor outdoor gebruik nodig. In mijn artikel ‘beste survival waterfilter’ vind je informatie over de beste waterfilters voor outdoor gebruik.

Conclusie: Waterfilter drinkwater: zin of onzin?

Wat mij betreft heeft een waterfilter voor drinkwater absoluut zin. Dit heeft onder meer met de huidige kwaliteit van het drinkwater in ons land te maken. Deze kwaliteit is op zich goed te noemen, maar er zitten ook enkele schadelijke stoffen in het drinkwater.

Maak je gebruik van een waterfilter voor je drinkwater? Dan ben je er zeker van dat het water op de juiste manier gefilterd wordt. En dat levert meerdere voordelen op:

 • Het water smaakt lekkerder. Dit komt doordat het waterfilter enkele smaak bedervende stoffen uit het water haalt.
 • Het water is gezonder. Dit komt ook doordat het waterfilter allerlei schadelijke stoffen uit het water haalt. Zo wijzen onderzoeken uit dat in drinkwater naast allerlei industriële verontreiniging en medicijnresten zelfs virussen en bacteriën aanwezig zijn.
 • Het water is beter voor je huishoudelijke apparaten. Gefilterd water is ook een stuk beter voor de apparaten in je keuken, zoals je koffiemachine en waterkoker. Het water bevat door het filter minder kalk, waardoor de kalk ook geen invloed op de apparaten uit kan oefenen. Dat is precies wat je wilt.

Onder aan de streep raad ik je vooral aan om zelf goed onderzoek te doen. Doe onderzoek naar de werking van waterfilters en naar je eigen wensen. Zie je het nut van een waterfilter zeker in? Dan kun je het beste zo’n filter gewoon eens uitproberen.

Bronvermelding

Voor het schrijven van dit artikel heb ik me op talloze bronnen gebaseerd. De belangrijkste bronnen zet ik voor het overzicht even op een rijtje:

 • rivm.nl/drinkwater/drinkwaterkwaliteit
 • rivm.nl/documenten/staat-van-drinkwater-in-nederland-2012
 • dewaterfilter.nl/waarom-water-filteren/
 • waterfilterwinkel.com/advies/waarom-heb-ik-een-waterfilter-nodig
 • wereldwater.nl/c-5673490/redenen-om-uw-drinkwater-te-filteren/
 • rijksoverheid.nl/onderwerpen/drinkwater/vraag-en-antwoord/hoe-is-de-kwaliteit-van-het-drinkwater-in-nederland
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.