Waterfilter installeren

de ultieme installatiegids

water filter installeren

Denk je erover om een waterfilter te installeren? Geloof me, ik heb hetzelfde pad bewandeld en weet hoe overweldigend het kan zijn. Onderzoek suggereert dat het gebruik van een waterfilter kan leiden tot gezonder en beter smakend water.

In deze blogpost leer je stap voor stap hoe je een waterfilter kunt installeren, welke soorten filters er beschikbaar zijn en hoe je ze kunt onderhouden. Dus duik met me mee in deze ultieme installatiegids en maak binnen de kortste keren van jouw kraanwater het beste drinkwater!

Geen tijd? Snelle Samenvatting

 • Er zijn verschillende soorten waterfilters beschikbaar, waaronder standaard hele huis waterfilters voor op de hoofdleiding en standaard hele huis inbouw waterfilters voor op een hoofd waterleiding.
 • Het installeren van een waterfilter onder de gootsteen is eenvoudig en kan je helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je drinkwater.
 • Een waterfilter verwijdert schadelijke stoffen uit het water, verbetert de smaak en geur van het water, en biedt gezondheidsvoordelen.
 • Het onderhouden van een waterfilter is belangrijk en omvat het regelmatig vervangen van de filter, schoonmaken van de buitenkant, controleren van aansluitingen en volgen van service-intervallen.
water filter installeren

Soorten Waterfilters

Er zijn verschillende soorten waterfilters beschikbaar, waaronder standaard hele huis waterfilters voor op de hoofdleiding en standaard hele huis inbouw waterfilters voor op een hoofd waterleiding.

Standaard hele huis waterfilter voor op de hoofdleiding

Een standaard hele huis waterfilter voor op de hoofdleiding is goed voor het huis. Het houdt alle water in het huis schoon. Dit filter gaat op de hoofd waterleiding van het huis. Al het water dat door deze leiding gaat, wordt gefilterd.

Dit betekent dat je schoon, veilig water hebt uit elke kraan in je huis. Het kan zelfs helpen om minder plastic flessenwater te gebruiken. Dit is goed nieuws voor de aarde! Ik geloof echt in de kracht van deze filters, zoals de Druppa Filter.

Het heeft twee filterelementen die actief kool gebruiken. Dit geeft het beste filterresultaat. Ook de Boshuis UNO waterfilter is een goede keuze voor gezond drinkwater. En vergeet niet om je filter goed te plaatsen en er gemakkelijk bij te kunnen voor het vervangen van de filter!

Standaard hele huis inbouw waterfilter – voor op een hoofd waterleiding

Als je op zoek bent naar een automatische en betrouwbare oplossing voor het filteren van het water in je hele huis, dan is de standaard hele huis inbouw waterfilter voor op een hoofd waterleiding een goede keuze.

Deze waterfilter wordt direct op de hoofdwaterleiding geïnstalleerd, zodat al het water dat je gebruikt gefilterd wordt. Dit zorgt ervoor dat je schoon en veilig water kunt drinken en gebruiken voor koken, wassen en douchen.

De installatie van deze waterfilter is eenvoudig en kan gedaan worden door een professionele installateur of zelf met behulp van een installatiehandleiding. Het is belangrijk om de waterfilter op een goede plaats te installeren, waar het gemakkelijk toegankelijk is voor het vervangen van de filter.

Installatie van een Waterfilter

Een waterfilter installeren onder de gootsteen is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om direct schoon en veilig drinkwater te hebben.

Installatiehandleiding voor een waterfilter

Ik geef je graag een stapsgewijze handleiding voor het installeren van een waterfilter.

 • Plaats de waterfilterunit op een geschikte plek, bijvoorbeeld onder de gootsteen.
 • Sluit de waterfilter aan op de hoofdleiding van je huis door middel van een bypass – klep.
 • Zorg ervoor dat de filter goed is aangesloten en stevig vastzit.
 • Controleer of er geen lekkages zijn en draai alle sluitingen goed aan.
 • Laat het water enkele minuten stromen om eventuele luchtbellen te verwijderen.
 • Controleer regelmatig of de filter nog goed functioneert en vervang deze indien nodig.

Zelf installeren van een waterfilter onder de gootsteen

Het zelf installeren van een waterfilter onder de gootsteen is eenvoudig en kan je helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je drinkwater. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen:

 1. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt, zoals een waterfilterunit, slangen en bevestigingsmaterialen.
 2. Schakel de hoofdkraan uit om ervoor te zorgen dat er geen water door de leidingen stroomt tijdens de installatie.
 3. Monteer de waterfilterunit onder de gootsteen met behulp van de instructies in de handleiding. Zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd en gemakkelijk toegankelijk is voor toekomstig onderhoud.
 4. Sluit de inlaat – en uitlaatslangen aan op de juiste aansluitingen op de waterfilterunit. Zorg ervoor dat de slangen goed vastzitten om lekkage te voorkomen.
 5. Sluit het andere uiteinde van de inlaatslang aan op het koude watertoevoerpunt onder de gootsteen. Dit kan een kraantje zijn of een aftapkraan voor warm water.
 6. Sluit het andere uiteinde van de uitlaatslang aan op het kraantje waarvan je wilt dat het gefilterde water wordt afgegeven, bijvoorbeeld je keukenkraan.
 7. Controleer nogmaals of alle verbindingen goed zijn bevestigd en draai eventuele losse fittingen aan.
 8. Schakel ten slotte de hoofdkraan weer in en controleer op eventuele lekkages of problemen.

Voordelen van een Waterfilter

Een waterfilter heeft verschillende voordelen, waaronder het verwijderen van schadelijke stoffen uit het water, het verbeteren van de smaak en geur van het water, en het bieden van gezondheidsvoordelen.

Verwijdert schadelijke stoffen uit het water

Een waterfilter kan schadelijke stoffen uit het water verwijderen. Dit is belangrijk omdat zelfs in Nederland, waar het kraanwater als veilig wordt beschouwd, er nog steeds onzuiverheden in kunnen zitten.

Een waterfilter kan helpen om deze onzuiverheden te verminderen, zoals bacteriën, chloor, lood en andere verontreinigingen. Hierdoor wordt het water schoner en veiliger om te drinken.

Het gebruik van een waterfilter kan ook de smaak en geur van het water verbeteren, wat bijdraagt aan een aangenamere drinkervaring. Daarnaast kan het verwijderen van schadelijke stoffen uit het water ook voordelen hebben voor onze gezondheid.

Verbeterde smaak en geur van het water

Wanneer je een waterfilter installeert, merk je al snel een grote verbetering in de smaak en geur van het water. Het filter verwijdert namelijk onzuiverheden en chemische stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een vreemde smaak en geur.

Hierdoor wordt het drinkwater frisser en aangenamer om te consumeren. Bovendien kun je door het gebruik van een waterfilter ook gezonder water drinken, omdat schadelijke stoffen worden geëlimineerd.

Dus als je wilt genieten van lekkerder en gezonder water, is het installeren van een waterfilter zeker de moeite waard.

Gezondheidsvoordelen

Een waterfilter biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Ten eerste verwijdert het schadelijke stoffen uit het water, waaronder chloor, lood en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat je schoon en veilig water drinkt.

Daarnaast verbetert een waterfilter de smaak en geur van het water, waardoor je meer geneigd bent om voldoende water te drinken. Ook kan het filteren van het water helpen bij het verminderen van gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door het consumeren van vervuild water.

Het is dus belangrijk om te investeren in een goede waterfilter voor een optimale gezondheid.

Onderhoud van een Waterfilter

Houd het waterfilter schoon door regelmatig de cartridges te vervangen.

Hoe een waterfilter te onderhouden

Het onderhouden van een waterfilter is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een waterfilter:

 1. Vervang regelmatig de filter: Het is belangrijk om de filter in uw waterfilter regelmatig te vervangen, zoals aangegeven in de handleiding. Dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit het water worden verwijderd en dat het water schoon blijft.
 2. Reinig de buitenkant van de waterfilter: Maak regelmatig de buitenkant van de waterfilter schoon met een vochtige doek of spons. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en stofdeeltjes die zich kunnen ophopen op de buitenkant van de filter.
 3. Controleer de aansluitingen: Controleer regelmatig of alle aansluitingen van uw waterfilter stevig zijn vastgedraaid. Dit voorkomt lekkages en zorgt ervoor dat het waterfilter goed werkt.
 4. Houd rekening met eventuele service-intervallen: Sommige waterfilters hebben mogelijk specifieke service-intervallen waarbij bepaalde onderdelen moeten worden gereinigd of vervangen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van deze intervallen en volg ze nauwgezet op.
 5. Schakel professionele hulp in indien nodig: Als u problemen ondervindt met uw waterfilter of als u niet zeker bent hoe u deze moet onderhouden, kunt u altijd contact opnemen met een professional voor hulp en advies.

Installatie van een zwaartekrachtfilter

Tussen de vele beschikbare waterfilters hebben zwaartekrachtfilters, zoals Berkey of Aqualine, hun eigen unieke plaats verdiend. Ze vereisen geen aansluiting op een waterleiding en maken gebruik van de natuurlijke kracht van de zwaartekracht om water door de filters te trekken. Hier is een eenvoudige handleiding voor de installatie en het onderhoud van zulke filters:

Installatie van een zwaartekrachtfilter

 1. Kies een geschikte locatie: Plaats het zwaartekrachtfilter op een stevige, vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat het op een plek staat waar je gemakkelijk water kunt toevoegen en aftappen.
 2. Monteer de onderdelen: Volg de instructies van de fabrikant om de filterelementen en eventuele kranen of aftappunten te monteren.
 3. Vul het filter: Giet water in de bovenste kamer van het filter. Dit water zal langzaam door de filterelementen stromen en in de onderste kamer terechtkomen.
 4. Eerste spoeling: Voor de eerste keer is het goed om het eerste gefilterde water weg te gooien. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele resten of stof van de filterelementen.
 5. Gebruik: Zodra het filter gereed is, kun je beginnen met het gebruiken van het water uit de onderste kamer voor drinken, koken en andere behoeften.

Conclusie

Het is duidelijk dat het installeren en onderhouden van een waterfilter een waardevolle investering is voor zowel je gezondheid als je welzijn. Of je nu kiest voor een standaard heel-huis-waterfilter op de hoofdleiding, een inbouwvariant of een simpelere onder-de-gootsteen-oplossing, de voordelen zijn aanzienlijk.

Van het verwijderen van schadelijke stoffen en het verbeteren van de smaak en geur van je water, tot het bieden van een duurzaam alternatief voor gebotteld water; de voordelen zijn veelzijdig. Het proces van installatie is ook relatief eenvoudig en kan vaak als een doe-het-zelf-project worden uitgevoerd, hoewel professionele hulp beschikbaar is voor wie dat wenst.

Onderhoud is eveneens cruciaal voor de levensduur en effectiviteit van je waterfiltersysteem. Regelmatige controle en vervanging van filterelementen, evenals periodieke schoonmaak en inspectie van aansluitingen, zullen ervoor zorgen dat je systeem optimaal blijft functioneren.

Kortom, de aanschaf van een waterfilter is een slimme keuze voor iedereen die de kwaliteit van zijn of haar drinkwater wil verbeteren. Het is een directe stap naar een gezondere levensstijl en draagt ook bij aan de duurzaamheid van onze planeet. Dus als je nog twijfelt, is dit het moment om de sprong te wagen en te investeren in schoon, veilig en smakelijk water.

Veelgestelde Vragen

1. Wat houdt het installeren van een waterfilter in?

Het installeren van een waterfilter houdt in dat je een systeem aansluit op je hoofdleiding of onder de gootsteen.

2. Hoe kan ik een waterfilter installeren voor mijn hele huis?

Voor een waterfilter voor het hele huis, volg de gebruikershandleiding die bij het systeem komt om te zorgen voor een goed functioneren.

3. Wat zijn de kosten voor het installeren van een waterfilter?

De installatiekosten voor een waterfilter hangen af van de reistijd, materiaalkosten en inbouw van het watersysteem.

4. Hoe kan ik een waterfilter verwijderen en sanitair aansluiten?

Volg de handleiding voor het installeren van het waterfilter om te leren hoe je jouw sanitair kunt aansluiten na het verwijderen van het filter.

5. Is er een gids met tips en trucs voor het installeren van een waterfilter?

Ja, met de ultieme installatiegids krijg je tips en trucs over het correct installeren van waterfilters, zoals het aansluiten van de waterfilter aan de hoofdleiding of onder de gootsteen.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.