Waterfilter kopen

Waar let je op? Water filter koopgids '22 👜

Waterfilter kopen? Waterfilterkan, zwaartekracht of survival - Cover

Welk waterfilter kopen? En waar let je op om het beste filter apparaat voor je drinkwater te kopen? Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat de keuze gigantisch is. Systemen om je water te filteren zijn er in vele soorten in en maten. Je kunt een waterfilter al goedkoop kopen bij de Blokker, maar ook bij gespecialiseerde winkels. En daar betaal je dan weer voor de kwaliteit.

Dus wil jij zuiver en vitaal water en is het moeilijk kiezen voor je?

Lees dan vooral verder. Je weet direct in welke hoek je het moet zoeken. En waar jij de beste kunt vinden.

Het Beste waterfilter kopen? Check deze toppers

Let vooral op de diversiteit aan filters die er zijn. Verderop in het artikel lees je hier veel meer over.


blank
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am


blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

Verschillende soorten waterfilters

Zoals je ziet in dit handjevol toppers uit de wereld van de waterfilters zijn er nogal wat verschillen. Je hebt zogenaamde:

 • Verbruikspunt waterfilters: Dat zijn de filter systemen die je ergens neerzet, en die je bijvult met water dat gezuiverd moet worden. De drijvende kracht is zwaartekracht. Op tijd van een uur tot een paar uur heb je een tiental liters drinkwater gezuiverd. Berkey en Aqualive/ Aqualive zijn hier populaire voorbeelden van.
 • Outdoor en survival filters: Dit zijn waterfilters in handformaat welke je relatief gemakkelijk mee kunt nemen. Ook hierin is onderling weer heel veel verschil. Er zijn gigaveel merken. Denk aan Katadyn, Sawyer en Lifestraw. Dit zijn toch wel de bekendste toppers.
 • Waterfilterkannen: Ook waterfilter kannen zijn erg populair. Deze gebruiksvriendelijke kannen zijn uitgerust met een vervangbaar filterelement. Hoewel het water al een stuk beter, smaakt dan kraanwater, ben ben ik zelf geen groot fan van deze systemen, er is hier veel rommel tussen. Ze zuiveren bij verre niet wat de gespecialiseerde merken zoals katadyn, AQV of Berkey uit het water zuiveren (vanaf de 93% – 99%<). Gelukkig zijn er de filters van Zerowater. Deze halen vergelijkbare testresultaten.

Waterfilter kopen: Eerste oriëntatie

Omdat de verschillen tussen de waterfilters zo groot zijn en er voor ieder wat wils is, is het verstandig om van te voren te bepalen waarvoor en hoe jij je water filter systeem wilt gaan gebruiken.

Dit beperkt de selectie al aanzienlijk. En zo wordt het kopen van het goede waterfilter een stuk makkelijker.

 • Hoe ga jij je waterfilter gebruiken? Als je gaat backpacken of reizen, zijn je wensen anders, dan wanneer je het in huis of tiny house op je aanrecht neerzet.
 • Hoeveel personen wil je van schoon drinkwater voorzien? Hiermee kun je kijken naar hoe veel water je systeem moet kunnen houden. Zodat je altijd genoeg water hebt.
 • Alleen zuiveren, of ook vitaliseren? Naast zuiveren zijn er systemen die je schoon water leveren. Zijn er filters die ook je water vitaliseren. Dan worden er op natuurgetrouwe wijze bijvoorbeeld mineralen aan je drinkwater toegevoegd. (ZEROWater)

Waar let je op bij het kopen van je waterfilter systeem?

Er zijn een paar kenmerken die je altijd in smiezen moet hebben. De meeste goede waterfilters noemen deze ook altijd erg duidelijk en laten dit ook uitvoerig testen.

 • Nu hebben we het natuurlijk over de filterkwaliteit. Hoe schoon wordt je water gefilterd. Berkey spant hiermee de kroon. Zij hebben met hun Black berkey filterelementen de lat verhoogd voor gezuiverd drinkwater.
 • Daarnaast is de capaciteit belangrijk. Hoeveel water kan je waterzuiveraar houden? Ben je het continu aan het bijvullen, of is er voldoende voor jou dagelijks gebruik?
 • Ook is het belangrijk om de levensduur van je water filter in de gaten te houden. In andere woorden, hoeveel water kan je filter zuiveren, voordat het vervangen moet worden? Dat is bij niet al de waterzuiveraars hetzelfde.

Wist je dat:

De waterfilters met de langste levensduur, de kleinste waterfilters zijn?

 • Het populaire filtesysteem van Sawyer, de SP128 kan namelijk 375.000 liter water filteren. De SP129 nog een veelvoud daarvan! Genoeg voor een leven. Ideaal voor op reis.
 • Maar, ook Berkey mag er zijn, als enige verbruikspunt filter kun je zo’n 27.000 liter water filteren met een set van twee filterelementen. Dit is bij gemiddeld vebruik genoeg voor 9 – 11 jaar!

Waterfilter Koopgids | Kies het beste water filter systeem

Hoe kies je een goed waterfilter? Eentje die bij je situatie past en welke ook nog eens je water goed zuivert?

Gelukkig ben je hier:

Ik benoem in dit artikel alleen de waterfilters waar ik achter kan staan. En, welke ik zelf ook heb: de AQV 12 van Aqualine en de Sawyer SP128 voor onderweg. De andere merken en modellen heb ik uitvoerig onderzocht, of zijn in gebruik door vrienden van mij, zoals de populaire Berkey.

Om je keuze te vergemakkelijken, is hier de keuzehulp. Met deze koopgids, kies je in een paar stappen het beste waterfilter om te kopen:

Met antwoord op deze vragen, kun je naar de volgende stap. Het schema, waarin ik de verschillende waterfilters vergelijk met de mogelijke antwoorden uit de koopgids.

 • 1. Voor hoeveel personen wil je schoon water?
  • Is het voor jou alleen of heb je een gezin te onderhouden?
  • Afhankelijk hiervan kies je een klein of groter model.
 • 2. Hoe schoon moet je water gefilterd worden? (En wat moet er gefilterd worden?)
  • Als je voor zo’n 95% of meer wilt gaan, zit je op deze pagina goed. Al deze waterzuiveraars geven topprestaties. (Dat is niet al de filters het geval, daarom benoem ik deze niet hier.)
 • 3. Wil je alleen water filteren, of wil je ook dat je drinkwater gevitaliseerd en gemineraliseerd wordt?
  • Hiermee wordt je drinkwater zo goed mogelijk hersteld tot de oorspronkelijke vorm. Deze systemen zie je vaak terug in retraitehuizen e.d.
 • 4. Wil je ook water, waarvan de smaak wordt verbeterd?
  • Hiervoor heb je over het algemeen een systeem nodig, waarbij je actieve kool vindt in het filterelement. Als nadeel heeft dit al snel de beperkte houdbaarheid; 1.000 of 2.000 liter, of uiterlijk een jaar.
 • 5. Hoe lang wil jij met je waterfilter elementen vooruit?
  • (Bijna) elk systeem heeft een bepaalde levensduur, voordat de filterelementen vervangen dienen te worden. Wil jij jaarlijks je filterelement vervangen, of wil je hier geen omkijken naar hebben?
 • 6. Hoe ga jij je water zuiveraar gebruiken?
  • Onderweg als reiziger. backpacker, of op survival;
  • Thuis op het aanrecht;
  • Als kan voor tafelwater;
  • om te preppen

Waterzuiveraars vergelijken

Hieronder in het schema kun je de verschillende waterfilters vergelijken op de kenmerken die in de keuzehulp naar voren komen.

KenmerkAQV Aqualine | AqualiveBerkeySawyerKatadynZeroWater
Aantal personenAfhankelijk van model: 1 – 10Afhankelijk van model: 1 – 12Afhankelijk van model en hulpstukken 1 – groepAfhankelijk van model 1 – 4Afhankelijk van model: 1 – 4 personen
Filter resultaat: Hoe schoon? En wat?+/- 93%< Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën99,99%< Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën99,99%< Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën99,99%< Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën+/- 99,8% Zware metalen, Cysten, Pesticiden, Medicijnresten, Parasieten, Schadelijke bacteriën
Mineraliseren en VitaliserenVerbeterde smaak
Levensduur filterelement In liters/ In jaren *2.000 liter of 1 jaar27.000 liter per set van 2 elementen 9 – 11 jaar375.000 liter of meer ** Levenslang1.000/ 2.000 liter Of na 1 jaarWanneer nodig, af te lezen aan TDS meter
Geschikt voor:
Backpacken en outdoor?


Thuis

Preppen✔✔✔✔

Waterfilter systemen vergelijken

Legenda:

 • * = bij gemiddeld verbruik
 • ** = afhankelijk van model.

Welk model kies je voor het aantal personen?

Elk merk heeft meerdere modellen, vooral voor de waterfilterkannen en verbruikspuntfilters is dit het geval. De compactere waterfilters voor outdoor zijn over het algemeen gericht op het bedienen van 1 of 2 mensen.

AQV Aqualive | Aqualine: Welk model voor hoeveel personen?

 • 1 – 2 personen: AQV 5
 • 1 – 4 personen: AQV 10 of AQV 12
 • 3 – 10 personen: AQV 18

Welk Berkey model kiezen voor hoeveel personen?

Welk ZeroWater model kiezen voor hoeveel personen?

De waterfilter apparaten van ZeroWater zijn te verdelen in twee categorieën. Je hebt de waterfilter kannen, deze hebben een inhoud van 1,4 t/m 2,8 liter. En je hebt de iets grotere water filter systemen. Deze zijn voorzien van een kraantje. En hebben daarin een gelijkenis met de zwaartekracht filter systemen van bijvoorbeeld Berkey en AQV.

 • 1 – 2 personen*: De waterfilterkannen tot 1,9 liter – bijvoorbeeld: de 1,9 liter waterkan
 • 2 – 6 personen*: De waterfilterkannen van 2,4 t/m 5,4 liter bijvoorbeeld: de 5,4 liter kan
 • 1 – 2 personen**: Het waterfilterysteem van 9 liter bijvoorbeeld: de 9 liter
 • * = Alleen als je het als drinkwater gebruikt. Wanneer je de filterkan wilt gebruiken om te koken, kom je snel tekort.
 • ** Als je het waterfilter ook gebruiken wilt om te koken, is 9 liter een leuke hoeveelheid voor 1 á 2 personen.

Goedkoop waterfilter systeem kopen?

Een waterfilter apparaat kun je in allerlei verschillende prijsklassen kopen. Er zijn systemen te vinden die erg goedkoop zijn. En tevens zijn er filters die (in eerste instantie) een stuk duurder zijn.

Wat is het verschil tussen goedkoop en duur waterfilter

Puur naar de prijs kijkend, zijn de waterfilters van Sawyer en Zerowater erg goedkoop. Sawyer heeft daarbij het voordeel dat je met dit filter gelijk voor je leven voorzien bent van schoon en veilig drinkwater. Maar, dit kun je natuurlijk niet vergelijken met de kwaliteit van een duurder verbruikspunt filter, zoals de Berkey of AQV. Berkey heeft niet voor niets de slogan: De gold standard.

De filters van Zerowater.nl lijken erg goedkoop. Ook de vervangingsfilters zijn erg goedkoop. Maar, als je weet dat je hier afhankelijk van de vervuiling van je water maar 30 tot 150 liter water mee filteren kan? Het gemiddelde zal tussen de 100 en 150 liter liggen.

Dat is niets vergeleken met filterelementen die 1.000 liter of meer kunnen zuiveren.

Waarom geen goedkoop waterfilter kopen?

De levensduur van de filterelementen is al snel een enorm voordeel bij een systeem dat niet goedkoop is. Door een Berkey filterelement gaat bijvoorbeeld zo’n 13.500 liter water. Ze worden per set van twee verkocht. Dus gezamenlijk 27.000 liter. Bij normaal gebruik betekent dit, dat je er 9 tot 11 jaar mee voorzien bent van schoon drinkwater. (Ideaal voor preppers dus.)

Waterfilter kopen prepper

Als prepper wil je voorbereid zijn op het ergste. Daarnaast weet je nooit hoelang de noodsituatie aanhoudt waarbij jij jezelf van schoon drinkwater wilt kunnen voorzien.

Waterzuiveraars die het beste overeenkomen met de wensen van een prepper als schoon water voor lange tijd, zonder dat je filters hoeft te vervangen zijn de: Berkey en de Sawyer.

In dit artikel: beste watefilter voor prepper, ga ik uitvoerig in op de verschillen. Zodat je het beste kiezen kunt voor jouw situatie.

Waterfilter survival

Wil je het beste waterfilter voor survival, dan ben je goed uit met Sawyer of Katadyn. Aangezien de wereld van survival waterfilters groot is. Er zijn er nogal wat… Wat is nu een goed waterfilter voor slootwater? Om maar een voorbeeld te noemen. Heb ik er een specifiek artikel over geschreven: Beste survival waterfilter kopen?

Waterfilter voor thuis kopen?

In dit artikel heb je kennis gemaakt met de verschillende waterfilters die je kopen kunt. Om verder de diepte in te kunnen gaan op het beste waterfilter voor in huis, heb ik er een apart artikel over geschreven. Beste Waterfilter thuis

Conclusie: Waterfilter kopen: Waar let je op?

Nu weet je waar je op let, wanneer jij je waterfilter systeem kopen gaat. Met de keuzehulp heb je kunnen bepalen wat het beste bij je past. Om vervolgens in de vergelijking te kunnen kiezen welk merk of model dan weer bij jouw wensen aansluit.

De waterfilter systemen die in dit artikel vermeld staan, behoren in mijn ogen tot de beste. Zelf hebben wij een AQV waterfilter van Aqualive | Aqualine. Maar, minstens net zo enthousiast ben ik over de Berkey systemen. Ik heb meermaals water uit zo’n apparaat geproefd. Heerlijk.

Ben je onderweg, dan is een Sawyer een geweldige keuze.

Zit je op een budget, en wil je liever goedkoop je schoon drinkwater op tafel. Dan is ZeroWater een goede keuze.

Dus… Zou je nog steeds je waterfilter kopen bij de blokker?
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 2:58 am

blank
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

blank
Direct bekijken
berkeyexpert.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

blank
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

image
Direct bekijken
offgridcentrum.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am


blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

blank
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

Wat is een goede waterfilter?

De beste waterfilters filteren voor bijna 100% je water. Maar, hier willen de fabrikanten hun vingers niet aan branden. Meestal is dit weergegeven als: 99,99% of meer! Merken met een waterfilter van die deze kwaliteit overtreffen of benaderen zijn: Berkey, AQV (Aqualine of Aqualive), Sawyer, Katadyn, ZeroWater

Wat kost een waterfilter?

Waterfilters zijn er in verschillende uitvoeringen. Het goedkoopste waterfilter kost zo’n 40 Euro. De prijs kan oplopen tot ongeveer 600,-

Welke waterfilter voor nood?

Voor nood is de Sawyer SP128 of SP129 een heel goed waterfilter. Het is handzaam en makkelijk mee te nemen. En je filtert water terwijl je drinkt. Wil je een systeem voor nood thuis? Dan is een Berkey een goede optie.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een goede waterfilter voor outdoor?

De prijzen outdoor waterfilters liggen behoorlijk uiteen. Ze zijn er vanaf zo’n 40,- . De prijs kan oplopen tot 300,-

Wat filtert een outdoor water filter uit het water?

Een goed outdoor waterfilter filtert rond de 99,99% uit het water van protozoa, bacteriën, cysten, parasieten, micro-plastics en andere verontreiniging. Soms zelfs virussen. Maar dit zie je niet vaak voorkomen. Dit is ook moeilijk aantoonbaar.

Nu bekijken bij:

dewaterfilter.nl
optimaalwater.nl
Laatste update: 27 april 2022 - 5:12 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

Nu bekijken bij:

prepz.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

Nu bekijken bij:

dewaterfilter.nl
optimalwater.nl
Laatste update: 27 april 2022 - 5:14 am

Nu bekijken bij:

dewaterfilter.nl
optimaalwater.nl
Laatste update: 27 april 2022 - 5:12 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:58 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
prepz.nl
offgridcentrum.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

Nu bekijken bij:

berkeyexpert.nl
offgridcentrum. nl
bol.com
prepz.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
berkeyexpert.nl
bol.com
offgridcentrum.nl
prepz.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 2:57 am

Nu bekijken bij:

prepz.nl
bol.com
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am

Nu bekijken bij:

bol.com
kampeerwereld.nl
Laatste update: 1 september 2023 - 3:00 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.