- Geen tijd? Snelle samenvatting
- Wat is een waterfilter op de hoofdleiding precies?
- Welke stoffen filtert een waterfilter op de hoofdleiding?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een waterfilter op de hoofdleiding?
- Hoe kun je een waterfilter in de waterleiding plaatsen?
- Uit welke onderdelen bestaat een waterfilter voor op de waterleiding?
- Waterfilter op waterleiding of zwaartekracht filter?
- Waterfilter op waterleiding of kraanwaterfilter?
- Aandachtspunten bij een waterfilter op de waterleiding
- Heb je een waterfilter echt nodig?
- Conclusie: is een waterfilter op de waterleiding een aanrader?
Het is niet onverstandig om kraanwater in ons land te filteren. Zonder dat je het doorhebt, bevat dit water de nodige schadelijke deeltjes. Met bijvoorbeeld een waterfilter op de hoofdleiding kun je de meeste deeltjes uit het water wegfilteren. Maar, hoe werkt een waterfilter op de waterleiding nou precies? Hoe kun je zo’n waterfilter installeren? En voor welk alternatief kun je eventueel kiezen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.
Geen tijd? Snelle samenvatting
In veel (off grid) situaties is een waterfilter een welkome aanvulling. Het waterfilter is in staat om het water goed te filteren, waardoor je schoon en gezond drinkwater drinkt. Dit doe je prima met een waterfilter op de hoofdleiding. Dit filter filtert al het water dat door de leiding stroomt. Oftewel: al het water dat uit je kraan komt. Met name als je voor een AquaLogic waterfilter op de waterleiding kiest, doe je een verstandige aankoop!
Wat is een waterfilter op de hoofdleiding precies?
Elk huis heeft te maken met waterleidingen. Deze waterleidingen stellen je in staat om bijvoorbeeld te douchen en om je handen onder de kraan te wassen. Drink je graag kraanwater? Dan komt ook dit water via de waterleidingen uit de kraan.
Op de hoofdleiding, of op één van de waterleidingen, is het mogelijk om een waterfilter te plaatsen. Dit filter filtert vervolgens al het water dat door deze waterleiding heen komt. Dit doet het filter met een grote nauwkeurigheid, waardoor je van schoon en gezond drinkwater verzekerd bent.
Een waterfilter op de waterleiding kun je vergelijken met een waterontharder. Er bestaan meerdere waterontharders die je ook op een waterleiding vast moet maken. Uit het water dat door die leiding heen stroomt, wordt vervolgens door deze waterontharder kalkdeeltjes gefilterd. Dit principe werkt ook zo bij een waterfilter op de hoofdleiding.

Welke stoffen filtert een waterfilter op de hoofdleiding?
Dit is nogal afhankelijk van het soort waterfilter waar je voor kiest. Kies je echter voor één van de waterfilters van AquaLogic? Dan ben je van een geweldige filtering verzekerd. Dit komt voornamelijk doordat dit merk voor een meerstaps filter kiest.
Concreet betekent dat het volgende: de waterfilters van AquaLogic bestaan uit meerdere lagen. Het gaat hierbij om een laag actieve kool en een laag van ultra membranen. Door deze dubbele laag worden zowel de grotere- als de kleinere vervuilde deeltjes uit het water gefilterd. Het merk AquaLogic geeft zelf aan dat tenminste 99,9999% van alle bacteriën verwijderd worden.
Daar blijft het echter niet bij. De waterfilters van dit merk doen hier namelijk nog een schepje bovenop. Deze filters zijn namelijk filteren namelijk ook bedervende stoffen. Zo zijn goede waterfilters ook in staat om chloor- en koperdeeltjes uit het water te filteren.
Kortom:
Kies je voor een waterfilter op de hoofdleiding van één van de beste merken? Dan ben je van een grootschalige filtering verzekerd. De meeste stoffen worden uit het water gefilterd, maar dit is wel heel erg afhankelijk van het soort filter. Ga daarom altijd voor een waterfilter van één van de betere merken.
Wat zijn de voor- en nadelen van een waterfilter op de hoofdleiding?
Is de keuze voor een waterfilter op de hoofdleiding een goede keuze? Ja, daar komt het wat mij betreft wel op neer. Met zo’n filter geniet je namelijk van de nodige voordelen:
- De filters hebben een bijzonder goede werking. Al het water dat uit je kraan komt, moet eerst via de waterleiding(en) gaan. Doordat de filters als het ware in deze waterleiding zitten, kan geen druppel water ontsnappen aan het filter. Dit betekent dat de filtering bijzonder goed verloopt, met name als je voor een waterfilter van AquaLogic kiest.
- De filters zijn vrij simpel te installeren. Indien je een waterfilter zelf in de waterleiding wilt plaatsen, is dit niet al te lastig. Graag vertel ik je hieronder graag meer over de installatie, maar het is alvast goed om te weten dat dit geen hogere wiskunde is.
- De filters zijn in meerdere situaties te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je een waterfilter op de hoofdleiding in meerdere situaties kunt gebruiken. Je kunt zo’n filter bijvoorbeeld prima in je woning gebruiken. Maar, het is ook goed mogelijk om zo’n filter in een off grid woning te gebruiken. Zolang er water uit een waterleiding komt, kun je gebruik van dit filter maken.
- Het filter zorgt voor meerdere gezondheidsvoordelen. Door voor een goed waterfilter te kiezen, verzeker je jezelf van meerdere gezondheidsvoordelen:
- Het water is een stuk schoner, waardoor het een stuk gezonder is. Zonder dat je het doorhebt, slik je talloze vuile deeltjes door tijdens het drinken van water. Dankzij een goed waterfilter is dat gelukkig niet meer het geval.
- Het water is een stuk lekkerder. Doordat de smaak bedervende stoffen uit het water gefilterd worden, smaakt het water ook een heel stuk lekkerder. Dit verschil merk je absoluut als je gebruik maakt van één van de waterfilters van bijvoorbeeld AquaLogic.
- Het water is beter voor je huishoudelijke apparaten. Vul je je waterkoker met water dat gefilterd is? Dan is dit water een stuk schoner, waardoor het water geen schade aan je waterkoker aan kan richten. Vul je het water echter met vuil water, bijvoorbeeld water vol met kalkdeeltjes? Dan is dit absoluut wel van invloed op de huishoudelijke apparaten.
Is het dan helemaal koek en ei met een waterfilter op de waterleiding? Nou, er zijn ook een paar zaken waar je goed rekening mee moet houden:
- Je hebt mogelijk meerdere waterfilters nodig. Het is vaak mogelijk om het waterfilter op de hoofdleiding aan te sluiten, maar dit is niet altijd het geval. Als dit niet mogelijk is, heb je mogelijk meerdere waterfilters nodig. Deze meerdere waterfilters heb je nodig om alle kranen in je woning op dezelfde manier te kunnen laten functioneren.
- Je moet soms het filterelement vervangen of schoonmaken. In het waterfilter in een waterleiding zit een filterelement verwerkt. Dit element houdt alle vuile deeltjes tegen, maar moet wel af en toe vervangen of schoongemaakt worden. Doordat je het filter in principe niet ziet zitten, is dit mogelijk iets dat je vergeet.
Hoe kun je een waterfilter in de waterleiding plaatsen?
Het installeren van een waterfilter in de waterleiding is niet al te lastig. Je hoeft in veel gevallen alleen maar deze stappen te volgen:
- Stap 1: ga naar de betreffende kraan toe en bekijk de maat van de koppeling.
- Stap 2: op basis van deze maat kun je de juiste (meegeleverde) koppeling aan de kraan vastmaken.
- Stap 3: je kunt nu het waterfilter op deze koppeling aansluiten. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als dat je een tuinslang op een hogedrukreiniger aansluit.
Wil je nou graag het waterfilter op de hoofdleiding installeren? Dan is het advies om hier een erkende installateur voor in te schakelen. Dit is namelijk een stuk complexer, terwijl dit ook 100% goed moet gebeuren. Als je hier onverhoopt een foutje bij maakt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
Mijn tip: laat je even goed adviseren door de verkoper van het waterfilter. Kies je bijvoorbeeld voor één van de waterfilters van AquaLogic? Dan vind je hier online al veel informatie over, maar ook in de gebruiksaanwijzing. Aan de hand van de gebruiksaanwijzing kun je het waterfilter waarschijnlijk snel installeren.

Uit welke onderdelen bestaat een waterfilter voor op de waterleiding?
Een waterfilter voor op de waterleiding bestaat vaak uit meerdere onderdelen. Wil je bijvoorbeeld zo’n systeem in een off grid situatie gebruiken? Dan kun je uitgaan van de volgende onderdelen: een waterpomp, een opslagtank, filter elementen en filters.
Wil je het waterfilter ‘gewoon’ op de kraan in je woning aansluiten? Dan heb je aan alleen het waterfilter en een filterelement voldoende. Zoals ik eerder al aangaf, is het wel zaak om dit filterelement tijdelijk te vervangen dan wel schoon te maken. Ook hiervoor is het advies om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.
Waterfilter op waterleiding of zwaartekracht filter?
Heb je de wens om het kraanwater te filteren? Dan heb je hier meerdere mogelijkheden voor. De keuze voor een waterfilter op de waterleiding is prima, terwijl dit ook geldt voor een zwaartekracht filter.
Een dergelijk filter maakt gebruik van de zwaartekracht van het water. Door dit gewicht is het filter in staat om het water goed te filteren. Maar, dit werkt niet zoals bij een waterfilter op de waterleiding. Bij een zwaartekracht filter moet je met twee zaken rekening houden:
- De wateropbrengst is ongeveer 9 liter per uur. Maak je echter gebruik van een waterfilter op de waterleiding? Dan ligt de wateropbrengst een stuk hoger.
- Het filter neemt een stuk meer ruimte in beslag. Eén van de voordelen van een waterfilter op de waterleiding is dat het filter vrij compact is. Bij een zwaartekracht filter zit dat echter anders. Dát filter neemt veelal meer ruimte in beslag.
Wil je desondanks toch voor een zwaartekracht filter gaan? Met name in noodsituaties kan zo’n filter absoluut uitkomst bieden. Mijn advies is om in dat geval voor een filter van AquaLogic te gaan. Dit merk levert meerdere prima filters af, waardoor een prima zwaartekracht filter
Waterfilter op waterleiding of kraanwaterfilter?
Met een inbouw waterfilter geniet je van veel gemak. Zoals ik hierboven al omschreven hebt, biedt zo’n klein filter absoluut uitkomst. Het kan echter ook geen kwaad om nog naar andere filters te kijken, zoals een kraanwaterfilter. Met zo’n filter geniet je zowel van een voordeel als een nadeel:
- Voordeel: de installatie is nog een heel stuk makkelijker. Het enige dat je bij een kraanwaterfilter hoeft te doen, is het filter aan te sluiten op de kraan. Dit doe je met een handige switch-kraanadapter, waardoor je het filter binnen een paar seconden in gebruik kunt nemen.
- Nadeel: het kraanwaterfilter valt een stuk meer op. Daar waar een inbouw waterfilter netjes weggewerkt is, is dat bij een kraanwaterfilter compleet anders. Dit filter beschikt over een vrij korte kabel, waardoor je ‘m op het aanrecht neer moet zetten. Zeker als je een keuken met een fraaie uitstraling hebt, is dit niet de beste/mooiste optie.
Welke van deze twee opties spreekt jou het meeste aan? Mocht je voorkeur naar een kraanwaterfilter uitgaan, raad ik je graag de AQUA Logic tap C ultra aan. Dit waterfilter heeft zijn werking bewezen en beschikt over het juiste filterelement. Ook bij dit filter heeft AquaLogic voor een meertraps filtersysteem gekozen.
Aandachtspunten bij een waterfilter op de waterleiding
Spreken de voordelen van een waterfilter op de waterleiding jou wel aan? En wil je daarom zo’n filter graag aanschaffen? Dan adviseer ik je graag om even goed met onderstaande aandachtspunten rekening te houden:
- Je moet het filterelement echt tijdelijk vervangen dan wel schoonmaken. Elk filterelement gaat maar een beperkte termijn mee. Als deze termijn overschreden wordt, is de resterende werking van het element nihil te noemen. Houd daarom goed de vervangingstermijn van het filterelement in de gaten.
- Let goed op de installatiemogelijkheden. Bij sommige waterfilters voor in/op een waterleiding heb je meerdere installatiemogelijkheden. Wat voor jou de beste mogelijkheid is, hangt vooral van de exacte situatie af. Weeg daarom op basis van jouw situatie de verschillende mogelijkheden af.
- Denk goed na over je wensen. Het is sowieso verstandig om op voorhand goed over je wensen na te denken. Blijkt uit jouw wensen dat een inbouw waterfilter het beste is? Dan kun je snel de juiste keuze maken. Blijkt echter uit jouw wensen dat je beter voor een zwaartekracht- of kraanwaterfilter kunt kiezen? Dan is het verstandig om – nogmaals – het aanbod van AquaLogic te bekijken. Dit merk levert immers de verschillende soorten filters.
- Ga altijd voor kwaliteit. Kom je online een goedkoop waterfilter voor op de waterleiding tegen? Dan is het des te belangrijker om goed onderzoek naar dit filter te doen. Werkt het filter wel echt? En over welk filterelement beschikt het filter precies? Dit zijn belangrijke zaken die wat mij betreft veel belangrijker dan het voordelige prijskaartje zijn.
- Doe veel kennis op. Voordat je de knoop definitief doorhakt, raad ik je ook aan om veel kennis op te doen. Dit doe je bijvoorbeeld door mijn artikel over de beste waterfilters voor thuis door te nemen. Daarin vind je nog meer informatie over de vele soorten waterfilters.
Heb je een waterfilter echt nodig?
Het is een interessant discussiepunt: is een waterfilter in ons land nou wel echt nodig? Hier kan over gediscussieerd worden, maar de meeste experts zijn het er over eens. Een waterfilter heeft in ons land absoluut een grote meerwaarde.
Dit komt onder meer doordat het water in ons land vrij vervuild is. Dit komt onder meer doordat de bodem in ons land behoorlijk vervuild is. Feit is wel dat de verschillende drinkwaterbedrijven het water al zuiveren, maar dit gaat niet altijd perfect.
Vandaar ook dat een waterfilter absoluut uitkomst biedt. Dat is het geval als je thuis bent, maar is ook het geval als je onderweg bent. Of als je in een tiny house woont. Ook in een tiny house levert een waterfilter op de waterleiding absoluut veel voordelen op.
Daarnaast heb je met de eerdere drie genoemde punten te maken:
- Een waterfilter zorgt voor lekkerder drinkwater
- Een waterfilter zorgt voor schoner en gezonder drinkwater
- Een waterfilter is beter voor de huishoudelijke apparaten in je huis
Conclusie: is een waterfilter op de waterleiding een aanrader?
Ja, in veel gevallen is dit inderdaad een aanrader. Het filter filtert al het water dat uit de waterleidingen stroomt, waardoor je van een complete filtering verzekerd bent. Om ook nog van de gewenste filteringskwaliteit uit te kunnen gaan, is mijn advies om voor een inbouw waterfilter van een A-merk te kiezen.
Hierbij verwijs ik je graag naar de inbouw waterfilters van AquaLogic. Dit Nederlandse merk levert kwaliteit, heeft voor een geweldig filterelement gezorgd en heeft de meerwaarde reeds bewezen. Doordat dit een 100% Nederlands filtermerk is, is de verkrijgbaarheid ook nog eens (erg) goed.
Wil jij echt schoon drinkwater?
De verhalen over waterfilters en schoon drinkwater zijn nogal tegenstrijdig. Wie moet je geloven? Mijn diepgaand onderzoek legt de waarheid bloot.
- Getoetst met specialisten
- Voorbij de marketingpraat
- Eerlijk, open en doordacht
Meld je aan voor jouw gratis exemplaar. En pak 10% korting op het beste waterfilter van Nederland

- De waterfilter filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water
- Dankzij het Actieve koolfilter (1 micron) smaakt je water heerlijk.
- En met het ultra-membranen filter (0,03 micron) heb je het zuiverst gefilterde water.
- CS-Ultra variant met colloïdaal (Nano) zilver op de actieve kool cilinder heeft anti-bacteriologische werking.
- Heb je te maken met grove vervuiling, dan kun de extra optie kiezen van een sediment filter sleeve. Dit verlengd de levensduur van het actieve koolfilter.
- De geadviseerde gebruiksduur (bij continu gebruik) is 1 jaar, waarna het filterelement vervangen dient te worden.
- Hoogte: 65 cm (inclusief standaard
- Diameter: 21 cm
- Materiaal: RVS
- Schoon drinkwater reservoir: 8,5 Liter.
- Prijs: 212,- (actieprijs)
- Perfecte filtering van het water
- Makkelijk in gebruik te nemen
- Kan op ene bestaande kraan aangesloten worden
- Ideaal voor situaties waarin de waterkwaliteit verslechterd is
- Niet de goedkoopste optie
- Gewicht: 1300 gram
- Diameter: 12,5 centimeter
- Aansluiting: 3/8 inch
- Prijs: 149,50 euro