Waterfilter regenwater: Makkelijk regenwater zuiveren

Uitleg

waterfilter regenwater

In ons land heb je weinig zekerheden. Maar, 1 van de weinige zekerheden is dat het regelmatig regent. Alle regen valt op de grond en verdampt na verloop van tijd weer. Maar, je kunt met dit regenwater uiteraard ook nuttige dingen doen. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een regenton in. In deze ton vang je het regenwater op, waarna je dit regenwater kunt gebruiken.

Wist je dat het ook mogelijk is om dit regenwater om te zetten in drinkwater? Dit doe je met een zogeheten waterfilter voor regenwater. Dit filter filtert de vuile deeltjes uit het regenwater, waardoor je schoon en zuiver water kunt drinken. Dit is bovendien volledig gratis! De regen valt in ons land immers gratis met bakken uit de lucht.

Samenvatting: hoe kun je regenwater filteren?

Het filteren van regenwater biedt absoluut veel voordelen. Tegelijkertijd is het niet eens heel lastig om dit water te zuiveren/filteren. Je hebt hier een opvangbak voor nodig en een filter. Voor het filter heb je meerdere mogelijkheden.

Wat is regenwater of hemelwater?

Regenwater is simpelweg de regen die uit de hemel komt vallen. Vandaar ook dat je hier eveneens de term ‘hemelwater’ voor kunt gebruiken. Meer en meer huishoudens kiezen er in ieder geval voor om dit regenwater op te vangen.

Met dit water kan bijvoorbeeld de tuin gesproeid worden. Vang het water op in een regenton, sluit hier een aanzuigslang op aan en besproei je tuin op een duurzame manier. Voor het besproeien van je tuin hoef je in dit geval in ieder geval geen water meer te gebruiken/verbruiken.

regenwater Nederland

Kun je regenwater drinken?

Het is niet aan te raden om zomaar regenwater te drinken. Dit water komt schoon uit de lucht vallen, maar kan toch verontreinigd raken. Dit komt bijvoorbeeld door vervuiling die in de dakgoot of op het dak ligt.

Voordat je regenwater gaat drinken, moet je het daarom goed zuiveren. Door het water te zuiveren, maak je het schoner, zuiverder en gezonder. Daarna kun je het met een gerust hart drinken.

Is het zo dat je dan helemaal géén regenwater kunt drinken? In een uiterste noodsituatie zou het mogelijk zijn, maar het is niet aan te raden. Ook in een off grid woning/situatie is het aan te raden om van een waterfilter voor regenwater gebruik te maken.

Waarom regenwater filteren?

Er zijn eigenlijk twee uiteenlopende redenen waarom je regenwater zou ‘moeten’ filteren:

  • Door het regenwater te filteren, is het regenwater drinkbaar. Zoals ik hierboven al omschreven heb, is het niet aan te raden om normaal regenwater te drinken. Je doet er echt verstandig aan om het regenwater eerst te filteren met het oog op je gezondheid.
  • Door het regenwater te filteren, valt je waterrekening lager uit. Wil je bijvoorbeeld je tuin met water besproeien? Als je dit met ‘normaal’ water doet, kan de waterrekening behoorlijk fors oplopen. Om de kosten lager uit te laten vallen, is het interessant om het regenwater te filteren.

In dit artikel richt ik mijn pijlen voornamelijk op de eerste reden. Als je bijvoorbeeld veel op reis bent, is het belangrijk om onderweg het regenwater te kunnen filteren. Dit is ook het geval als je in een off grid woning woont zonder wateraanvoer.

Regenwater filteren: Stap 1: Opvangen van hemelwater
Stap 1 van regenwater filteren; het opvangen van hemelwater

Hoe regenwater filteren?

Heb je door bovenstaande redenen interesse om regenwater zelf te kunnen filteren? Dan hoef je slechts twee stappen te doorlopen. Deze twee stappen bespreek ik hieronder graag uitgebreid voor je:

Stap 1: opvangen en opslag

Voordat je regenwater kunt filteren, moet je het opvangen. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor, maar in de meeste gevallen is een regenton de beste oplossing.

Een regenton is speciaal voor het opvangen en opslaan van regen ontwikkeld. Het regenwater valt vanzelf in de ton, waarna de ton ervoor zorgt dat dit regenwater behouden blijft. In deze ton kun je het vervolgens filteren. Het is uiteraard ook mogelijk om direct een tuinslang op de regenton aan te sluiten.

Als je een regenton wilt kopen, zijn er wel meerdere zaken waar je op moet letten. Zo moet je goed naar de inhoud van de ton kijken. De inhoud moet je afstemmen op de hoeveelheid regenwater dat je op wilt vangen. Ook moet je de inhoud afstemmen op de ruimte die je in je tuin hebt.

Bovendien heb je de keuze uit meerdere materialen. Ik raad je graag aan om voor een houten regenton te gaan. Hout is duurzaam, gaat jarenlang mee en is tegen verschillende invloeden van buitenaf beschermd. Je geniet dan ook jarenlang van een regenton van hout. Wil je direct de beste houten regentonnen bekijken? Check daarvoor mijn artikel: beste houten regenton kopen.

Is een (houten) regenton de enige mogelijkheid om regenwater op te vangen? Nee, allerminst. Je kunt dit water op verschillende manieren opvangen en opslaan. Graag raad ik je aan om hiervoor zelf out of the box te denken. Daarmee kun je in jouw situatie voor een perfecte oplossing gaan.

Stap 2: Filteren: de meest gebruikte zuiveringsmethoden

Nadat je het regenwater opgevangen hebt, is het zaak om dit water te filteren. Daarvoor kun je uit meerdere zuiveringsmethoden kiezen. De meest gebruikte methoden zijn;

  • Actieve kool
  • Ultramembranen
  • Keramiek

Wat de beste methode voor jou is, hangt voornamelijk van je wensen af. Het is in ieder geval aan te raden om voor een waterfilter voor thuis te kiezen. Deze filters zijn speciaal voor thuisgebruik ontwikkeld, waardoor deze filters naadloos op jouw situatie aansluiten.

  • Filtratie met actieve kool is in ieder geval aan te raden. Dit element zorgt voor filteren van chloor uit het water, evenals van slechte smaken uit het water. Ook andere onzuiverheden worden uit het water gefilterd, waarvoor regenwater omgetoverd wordt in lekker drinkwater.
  • Filtratie met ultramembranen werkt ook goed. Dit wordt door velen als de beste zuiveringsmethode gezien, onder meer door de kleine poriën. De membraangrootte is tegenwoordig dusdanig klein dat dit filter zelfs de kleinste oneffenheden uit het water filtert.
  • Een filter met keramiek werkt eveneens goed. Net zoals bij bovenstaande opties zorgt een keramisch filter voor de gewenste zuivering van het water. Alle oneffenheden worden uit het water gehaald, waardoor je regenwater moeiteloos omzet tot drinkwater.
AQUALogic gravity waterfilterzwaartekracht water filter
Zwaartekracht waterfilter voor thuis
Sawyer Waterfilter
Een voorbeeld van een reiswaterfilter

Kan elk waterfilter regenwater zuiveren?

Ja, in principe kan elk waterfilter regenwater zuiveren. Het is echter wel van belang om goed naar je wensen en behoeften te kijken.

Waar wil je het drinkwater filteren? Wil je dit bijvoorbeeld in je woning doen? Dan kun je het beste voor een goed waterfilter voor thuis kiezen. Er zijn veel verschillende typen die je thuis kunt gebruiken. In ‘beste waterfilter voor thuis kopen’ vind je daar alle informatie over.

Wil je echter onderweg, tijdens bijvoorbeeld een lange wandeltocht, regenwater filteren? Dan heb je hier ten eerste een goede opvangmogelijkheid voor nodig. Ten tweede heb je hier een speciaal reis waterfilter voor nodig (Zie: Beste survival waterfilter kopen?). Die filters zijn een stuk kleiner, waardoor je ze makkelijker mee kunt nemen.

Het is hoe dan ook een feit dat je uit veel waterfilters kunt kiezen. Om tot de beste koop te komen, raad ik je aan om goed over onderstaande vragen na te denken:

  • Waar wil je het regenwater zuiveren? Zou je graag het regenwater thuis, op reis of in je camper willen zuiveren? Je hebt veel mogelijkheden maar je hebt uiteraard wel een goede opvangmogelijkheid nodig.
  • Welke eisen stel je aan de filtering? Wil je bijvoorbeeld dat je een bepaalde hoeveelheid regenwater kunt filteren? Of wil je dat dit héél zuiver gebeurd? Dit zijn slechts twee mogelijke eisen die je aan een waterfilter voor regenwater kunt stellen.

Er zijn verschillende soorten waterfilters

Het is goed om te weten dat er veel soorten waterfilters bestaan. Dit kun je uitgebreid in mijn artikel ‘waterfilters’ lezen, maar ik zet graag de verschillende opties ook in dit artikel even kort op een rijtje:

  • Zwaartekracht waterfilters. Deze filters maken gebruik van het gewicht van het water om het regenwater te kunnen filteren. Wel is het zo dat de meeste zwaartekracht waterfilters relatief groot uitgevoerd zijn.
  • Inbouw waterfilters. Als je bijvoorbeeld thuis het regenwater wilt filteren, kun je voor een inbouw waterfilter kiezen. Dit filter kan volledig in je keuken ingebouwd worden.
  • Waterfilterkan. In zo’n kan kun je het regenwater gieten, waarna het filter in de kan voor de gewenste filtering van het regenwater zorgt.

Het blijft zeker niet bij alleen deze soorten waterfilters. In elke situatie heb je in ieder geval uit meerdere soorten waterfilters de keuze!

Waterfilter regenwater kopen? Beste tips

Heb je interesse om een waterfilter voor regenwater te kopen? Dan geef ik je graag de volgende tips mee:

  • Laat je niet leiden door de claims van fabrikanten. Elke fabrikant geeft aan dat hun waterfilter 100% perfect is. Dit is in veel gevallen ‘gewoon’ marketingpraat, dus laat je hier niet al te veel door leiden. Je kunt veel beter goed naar het materiaal van het filterelement kijken. Ook de membraangrootte is van essentieel belang voor de uiteindelijke kwaliteit van het water.
  • Koop het waterfilter regenwater bij een betrouwbare partij. Je kunt hierbij denken aan Bol.com, Offgridcentrum, AQUA Logic, Optimaalwater en Dewaterfilter.nl.

Speciale aandacht voor AquaLogic: Betaalbare en superieure kwaliteit

Het merk waar ik het meest enthousiast over ben, is AquaLogic. Dit merk biedt allerlei waterfilters van een geweldige kwaliteit aan. Bovendien weet dit merk haar claims waar te maken. Bijkomend voordeel is dat dit merk volledig Nederlands is. Je bent hierdoor van de gewenste kwaliteit verzekerd, evenals van een prima verkrijgbaarheid van deze waterfilters.

Conclusie

Regenwater filteren is geen hogere wiskunde. Je hebt hier een opvangbak voor nodig en een filter. Voor meer informatie over de beste waterfilters kun je mijn website raadplegen. Voor het omtoveren van regenwater naar drinkwater hoef je in principe alleen bovenstaande twee stappen te doorlopen!

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.