Waterfilters en zuiveraars: Belangrijkste info en Koopgids

waterfilters en waterzuiveraars - Alle info

waterkraan

Water filteren; je ontkomt er in veel situaties niet aan. Door het water op de juiste manier te filteren, geniet je van schoon en zuiver water. Dit is niet alleen lekkerder, maar is ook beter voor de huishoudelijke apparaten. Daarnaast is het met een goed waterfilter – of goede waterzuiveraar – mogelijk om bacteriën en chemische stoffen zoals medicijnresten uit het water te filteren. Dat komt uiteraard je algehele gezondheid alleen maar ten goede.

In dit artikel lees je alles over het filteren/zuiveren van water. Ik laat je graag kennismaken met verschillende mogelijkheden om water te filteren. Ook vertel ik je meer over de beste merken van waterfilters.

waterfilter element
zwaartekracht waterfilter
berkey waterfilter in gebruik

Een paar voorbeelden van waterfilters.

Let op:

Er zijn heel veel variaties op het thema. Lees snel verder om alles te weten te komen over de verschillende filtersystemen.

Samenvatting | Waterfilters en waterzuiveraars: Wat moet je weten?

In veel situaties is een waterfilter onmisbaar. Je filtert hiermee op een simpele manier het water, waarna je van schoon en zuiver drinkwater kunt genieten. Hierbij is het goed om te weten dat niet de duurste waterfilters altijd de beste waterfilters zijn. Ook moet je goed beseffen dat de werking van een waterfilter niet oneindig is. Over onder meer deze twee punten vertel ik je meer in dit uitgebreide artikel.

Methoden van water filteren

Heb je interesse om water te filteren? Je hebt hierbij de keuze tussen meerdere soorten methoden:

 • Filtreren. Bij filtreren worden alle oneffenheden uit het water gefilterd. Je kunt hierbij denken aan virussen, aan kalk en aan micro-organismen. Door dergelijke zaken uit het water te filteren, geniet je van veel gezonder, lekkerder en zuiverder water.
 • Absorberen. Met absorberen worden in het water opgeloste stoffen weggenomen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een actieve-kool element
 • Oxideren. Als je voor het oxideren van water kiest, kies je voor het onschadelijk maken van oneffen deeltjes in het water. Dit gebeurt bijvoorbeeld middels ozon of zuurstof.
 • Ioniseren. Bij ioniseren worden deeltjes aan deeltjes van een andere stof gebonden. Op die manier kunnen de oneffenheden uit het water perfect weggenomen worden.
 • Chloreren. Hierbij wordt chloor aan het water toegevoegd, waarmee de micro-organismen onschadelijk gemaakt worden. Uiteraard is dit niet de beste optie, aangezien chloor geen al te lekkere smaak met zich mee brengt.

In de praktijk zie je vooral het volgende; filtreren en absorberen wordt met elkaar gecombineerd. Dit is onder meer het geval bij een waterfilter met een actieve kool element. Dit filter is in staat om het water te absorberen én te filtreren. Je bent hierdoor verzekerd van bijzonder zuiver water.

Peter van AQUALogic gaat meer de diepte in, in dit artikel: slootwater filteren

Welke methode van water filteren is het best?

De combinatie van filtreren en absorberen is toch wel de beste combinatie. Een goede nummer twee is alleen het filtreren van water.

De ervaring leert echter dat de combinatie van filtreren en absorberen perfect werkt. Het water wordt goed gezuiverd, waardoor je van alle mogelijke voordelen verzekerd bent.

Houdt dit in dat één van de andere methoden ‘slecht’ zijn? Nou, wel als je het afzet tegen de combinatie van filtreren en absorberen. Dat is simpelweg de beste methode waar je op dit moment voor kunt kiezen.

Het belangrijkste van waterfilters: Wat zit er in een water element?

waterfilter element voorbeeld
Voorbeeld van een waterfilter element van AQUALogic

Heb je interesse om een nieuw waterfilter te kopen? Dan zou je heel goed naar het filtermateriaal en het water element moeten kijken. Wat zit hier precies in? En wat zijn de eigenschappen van het filter danwel het water element? Er zijn in ieder geval bepaalde zaken waar je extra goed naar moet kijken.

Waterfiltermaterialen

Van welk materiaal is het filter precies gemaakt? Je hebt hiervoor de keuze uit meerdere materialen, waarover ik je graag verderop meer vertel. De keuze voor het materiaal is in ieder geval voor bepaalde zaken erg belangrijk. Je kunt hierbij denken aan de efficiency van het waterfilter, maar ook aan de membraangrootte.

Membraangrootte

Des te kleiner de membraanporiën zijn, des te beter het water gefilterd kan worden.

Je kunt dit het beste vergelijken met kleine rondjes. Des te kleiner deze rondjes zijn, des te minder vervuilende stoffen er doos deze rondjes heen kunnen. Kies je voor een waterfilter met een forse membraangrootte? Dan merk je dit uiteraard aan het feit dat kleinere vervuilende deeltjes alsnog door het filter heen komen.

Wil je het beste waterfilter kopen en gebruiken? Dan heb je dus een waterfilter met een kleine membraangrootte nodig. Des te kleiner de membranen zijn, des te beter.

Over het algemeen zie je een membraangrootte van tussen de 0,02 en 0,03 micron. Dit filtert ruim 99,99% van de meeste schadelijkr stoffen uit het water.

Keramisch filter of ultramembranen

Bij het uitkiezen van een waterfilter moet je ook goed naar dit materiaal kijken. In eerste instantie was keramisch de standaard, maar dat is in de afgelopen jaren veranderd. De hoofdoorzaak hiervoor is dat de poriegrootte niet meer groot genoeg is, aldus de WHO.

De ultramembranen hebben het keramische filter dan ook opgevolgd. Dit klinkt misschien complex, maar dat is het allerminst. Ultramembranen is een kunststofsoort met een hele kleine poriegrootte. Of beter gezegd: met de kleinste poriegrootte.

Als je geen bezwaar hebt tegen een kunststof filterelement. Is op dit moment de keuze voor een ultramembranen filter dan ook de beste optie.

Aqualive waterfilter review Keramisch filterelement
Een Keramisch filterelement uit de AQV waterfilter serie

Kijk uit voor grafeen filterelementen

Kom je een waterfilter met een grafeen filterelement tegen? Dan is het advies om voorzichtig te zijn. Over dit materiaal doen namelijk verschillende verhalen de rondte. Zo zijn veel mensen er van overtuigd dat grafeen schadelijk is voor de gezondheid.

Het lastige is alleen dat hier weinig over bekend is. Je vindt hier in bijvoorbeeld de mainstream media weinig tot geen informatie over. Mede daarom raad ik je aan om altijd voor een ultramembranen filter te kiezen, of een filtersysteem dat actieve kool en/of keramiek gebruikt.

Met zo’n filter weet je zeker dat je een goede aankoop doet. En dat is bij een grafeen filterelement toch niet helemaal zeker. Ookal zijn de fabrikanten en leveranciers er laaiend enthousiast over.

Zilver en gefilterd water

In sommige gevallen kun je voor een (ultramembranen) filter kiezen met een zilverbehandeling. Dit houdt in dat er aan het filterelement zilver is toevoegd wordt.

Zilver heeft een antibacteriële werking, waardoor je gefilterde water langer houdbaar en schoner is.

Wil je bijvoorbeeld een waterfilter van AquaLogic kopen? Dan kun je voor een zogeheten CS-Ultra waterfilter kiezen. Dát is een ultramembranen filter met een zilver behandeling. Deze filters behoren – wat mij betreft – tot de top van de markt. En ze worden ook nog eens in Nederland gemaakt. (Dus: geen, of veel minder gedoe met wachten op nieuwe voorraad)

Een ander goed voorbeeld van een merk dat zilver toevoegd aan het proces van water zuiveren, is AQV. Bij deze meer “holistische” waterfiltersystemen kun je er voor kiezen om met zilver geïmpregneerde mineraal stenen in het opvang reservoir te leggen.

Dit ziet er niet alleen mooi en sfeervol uit, het voegt ook belangrijke mineralen toe aan je water.

De AQV systemen gaan onder verschillende namen over de toonbank. Bijvoorbeeld: het populaire: Aqualine of Aqualive.

Waterfilters getest: Laat je niet misleiden

Op mijn website vind je heel veel informatie over waterfilters. Hierbij voorzie ik je van veel feitelijke informatie, maar ook van mijn persoonlijke ervaringen. Door de jaren heen heb ik namelijk veel waterfilters bekeken, bestudeerd en geanalyseerd.

Daarbij vielen mij meerdere zaken op. Eén van deze zaken heeft betrekking op misleiding in het aanbod van waterfilters. Dit komt voornamelijk doordat de grootste merken een gigantisch marketingbudget hebben. Met dit budget zijn ze in staat om stevige claims neer te leggen, bijvoorbeeld op het gebied van de resultaten van het waterfilter.

Je bent mogelijk geneigd om deze claims direct te geloven. Onderaan de streep heb ik echter opgemerkt dat de duurste waterfilters niet altijd de beste filters zijn. In veel gevallen ben je met een goedkoper waterfilter beter uit.

Mijn advies is daarom het volgende:

 • Laat je niet leiden door resultaten of claims van fabrikanten. Zoals je ongetwijfeld weet, zijn dergelijke claims altijd in het voordeel van het waterfilter zelf.
 • Richt je op het filterelement, materiaal en poriegrootte. Dit zijn eigenlijk de belangrijkste eigenschappen van een waterfilter. En alleen aan de hand van deze eigenschappen kun je een goede vergelijking tussen meerdere filters maken.

Zijn de duurste waterfilters de beste?

Nee, de duurste is niet altijd de beste. Dit gaat wellicht bij veel producten op, maar gaat absoluut niet op bij de waterfilters. De goedkopere waterfilters doen het in veel situaties minstens net zo goed als de duurdere varianten.

Mijn advies: maak voor jezelf altijd een goede vergelijking. En gebruik daarvoor ook alle informatie die je op mijn website vindt. Met deze informatie en je eigen onderzoek kun je uiteindelijk tot de beste keuze komen.

Naar de kern: Nu kun je het antwoord zelf bedenken

Heb je interesse om een nieuw waterfilter te kopen? Dan zijn er dus meerdere zaken waar je goed op moet letten. Eén van de zaken waar je ook goed naar moet kijken, is naar je wensen.

In welke situatie wil je graag water filteren? En welke eisen stel je aan het filteren van het water? Daarbij is het ook zaak om goed naar onderstaande vragen te kijken:

 • Welk waterfilter filtert micro-organismen en bacteriën uit het water?
 • Welk waterfilter filtert micro-plastics uit het water?
 • Welk waterfilter filtert chemische verontreiniging en medicijnresten uit het water?
 • Welk waterfilter filtert virussen uit het water? Eigenlijk is dit een heel bizarre belofte. Want, zoals ik van eerste hand (Ewout van AQUALogic) heb vernomen, zijn virussen te klein om uit water te filteren. Dit zou ik dus niet te nauw nemen.

Op al deze vragen kan eigenlijk één algemeen antwoord gegeven worden: een ultramembranen filter met een actieve kool element. Deze combinatie werkt het beste en is in staat om alle deeltjes uit het water te filteren.

focus

Wat zijn de beste waterfilters?

Als je een nieuw waterfilter wilt kopen, zijn er veel zaken waar je op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten zet ik graag even voor je op een rijtje:

 • Waar wil je het waterfilter gebruiken? Wil je het waterfilter tijdens een wandelvakantie gebruiken? Of wil je het waterfilter in je woning gebruiken? Dit zijn slechts twee mogelijke plekken waar je een waterfilter kunt gebruiken. Bepaal daarom goed op voorhand waar je het waterfilter wilt gebruiken.
 • Wat zijn je wensen? Het is ook zaak om goed over je wensen na te denken. Waar en hoe wil je het waterfilter gebruiken? Aan welke eisen moet het waterfilter voldoen? Van welk materiaal moet het waterfilter vervaardigd zijn? Denk over dergelijke zaken op voorhand goed na.
 • Hoeveel geld wil je uitgeven? Ben je bereid om veel geld aan je nieuwe waterfilter uit te geven? Of wil je het graag zo goedkoop mogelijk houden? Dat zijn ook belangrijke zaken waar je op voorhand goed over na moet denken.

Moraal van het verhaal: je hebt meer dan voldoende keuze. Je kunt uit veel soorten waterfilters kiezen, in allerlei soorten en maten. Bepaal daarom goed waar je naar op zoek bent. En ga vervolgens gericht op zoek naar het beste waterfilter. Daar help ik je graag een handje bij.

Water filters voor thuis

Heb je de wens om een waterfilter thuis te gebruiken? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten filters kunt kiezen. Om welke filters dit gaat, zet ik graag hieronder voor je uiteen.

Zwaartekracht filters

voorbeeld van zwaartekracht waterfilter
Voorbeeld van een zwaartekracht waterfilter

Een zwaartekracht filter is een geweldig werkend filter. Dit filter gebruikt namelijk het gewicht van het water zelf om het water te filteren. Door de zwaartekracht wordt het water door de filterelementen gestuwd, waardoor het water perfect gefilterd wordt.

In mijn artikel: beste waterfilter thuis vind je hier meer informatie over. Maar, graag vertel ik je hieronder ook meer over de zwaartekracht filters voor in huis.

De voor- en nadelen

Met een zwaartekracht filter geniet je van een geweldige werking. De werking is bijzonder simpel, maar is wel bijzonder doeltreffend. Je geniet dan ook binnen mum van tijd van prima gefilterd water.

Bijkomend voordeel is dat de meeste zwaartekracht waterfilters relatief compact zijn. Dit betekent dat je ze op meerdere plekken zou kunnen gebruiken. En dit betekent ook dat je je zwaartekracht waterfilter relatief makkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

Wel moet je rekening met de levensduur houden. Je moet na enige tijd het waterfilter vervangen, aangezien zo’n filter niet oneindig mee gaat.

Beste merken voor een filter

 • AquaLogic. Dit merk levert meerdere interessante filters aan, waarbij de nadruk op een prima prijs-kwaliteitsverhouding ligt. Dit merk biedt bovendien volledig Nederlandse producten aan. De werking is daardoor meer dan prima te noemen. Naar de website
 • Berkey. Kies je voor een zwaartekracht filter van Berkey? Dan kies je voor een filter met een geweldige reputatie. Dit merk heeft een sublieme naam opgebouwd en biedt meerdere prima filters aan.
 • AQV. Dit merk biedt onder verschillende merken filters aan, waaronder Aqualine en Aqualive. Bij dit merk ligt de focus met name op de holistische benadering. Na het filteren van het water wordt het water ook nog gevitaliseerd en gemineraliseerd.
 • British Berkefeld. Ook dit merk biedt prima waterfilters aan. Wel ben ik van mening dat dit merk minder goed/populair is dan bovenstaande merken.

Waar moet je op letten bij zwaartekracht waterfilters?

Als je een zwaartekracht waterfilter wilt kopen, moet je onder meer naar de stroomsnelheid kijken. Des te hoger deze stroomsnelheid is, des te sneller het water gefilterd wordt.

Ook moet je goed naar de afmetingen en het gewicht kijken. Des te makkelijker je het waterfilter kunt dragen, des te handiger. Uiteraard is het ook belangrijk om naar het gebruiksgemak en de levensduur van het filter te kijken. De levensduur moet bij voorkeur uiteraard zo lang mogelijk zijn. Let daarbij ook goed op de effectiviteit van het filter.

En tot slot kan het geen kwaad om naar het merk te kijken. Ga voor een waterfilter van één van bovenstaande merken; deze merken leveren kwaliteit en doen dit veelal tegen eerlijke prijzen.

Inbouw waterfilters

Wil je in je keuken het water op de juiste manier filteren? Dan kun je ook voor een inbouw waterfilter kiezen. Zoals de naam al zegt, is het zaak om zo’n filter volledig in te bouwen. Nadat je dit hebt gedaan, geniet je van een geweldige filtering van het water.

inbouw waterfilters
Voorbeeld van inbouw waterfilter: Bron: AQUALogic.nl

De voor- en nadelen

Een inbouw waterfilter moet je in de waterleiding inbouwen. Dit gaat niet altijd even makkelijk/snel, maar daarna geniet je wel van meerdere voordelen. Zo zie je in principe het waterfilter niet zitten, waardoor het filter niet van invloed is op de uitstraling van je keuken.

Ondertussen blijkt dat de werking meer dan prima is. De inbouw waterfilters zijn oprecht goed in staat om het water te filteren. In je keuken geniet je hierdoor altijd van gezond, schoon en zuiver water.

Beste merken voor waterfilters in de waterleiding

Het aanbod van waterfilters voor in de waterleiding is lastig te duiden. Dit komt onder meer doordat er niet één merk met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ik raad je daarom graag aan om niet alleen naar het merk te kijken, maar vooral naar de werking, de efficiency en de prijs. Onthoud ook hierbij; de duurste optie is niet altijd de beste optie.

Kraanwater filters, waterfilters op je kraan

Ben je voor in je woning op zoek naar een geschikt waterfilter? Dan kun je ook kiezen voor een zogeheten kraanwater filter. Dit is een waterfilter dat je op je kraan moet monteren. Nadat je dit hebt gedaan, zorgt dit filter voor een geweldige filtering van het water.

De voor- en nadelen

Met een kraanwater filter haal je een betrouwbaar filter in huis. Dit komt vooral doordat het filter het water tot in perfectie kan filteren. Elke keer als je de kraan in je keuken ‘aanzet’, stroomt hier zuiver en schoon water uit. Het mooie is dat je hiervoor ook niks bijzonders hoeft te doen. Het kraanwater filter gaat zijn gang en zorgt daarmee voor perfect schoon water.

Waar je wel rekening mee moet houden, is met de uitstraling. Je ziet dit filter immers wel altijd in je keuken zitten/staan. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre je dit een probleem vindt.

Hoe kies je de beste kraanwaterfilters?

Je moet hierbij goed naar het filter, de werking van het filter, de materialen van het filter en de afmetingen van het filter kijken. Bij deze soort waterfilters is met name het laatstgenoemde punt erg belangrijk. Dit filter zie je namelijk duidelijk in je keuken zitten, waardoor je goed naar de afmetingen en het design moet kijken. Uiteraard moet je ook de kwaliteit en het prijskaartje niet uit het oog verliezen.

Waterfilterkannen

waterfilterkan voorbeeld
Voorbeeld van een waterfilterkan

Wil je het water in je woning op een makkelijke manier filteren? Dan kun je ook eens naar waterfilterkannen kijken. Deze kannen vul je met water, waarna het filter het water filtert. Onder meer kalk en andere smaak bedervende stoffen worden hiermee uit het water gehaald.

De voor- en nadelen

Met een waterfilterkan geniet je vooral van een geweldige bediening. Het gebruiksgemak ligt ontzettend hoog, mede doordat je bij/met zo’n zelf nagenoeg geen handelingen hoeft te verrichten. Het enige dat je hoeft te doen, is de waterfilterkant met water te vullen.

Het is wel goed om te weten dat zo’n waterfilterkan niet eindeloos mee gaat. De kan zelf gaat wel lang mee, maar het inwendige filter moet je met enige regelmaat vervangen. Besef daarom goed dat je met zo’n filter op de langere termijn kosten blijft/moet maken.

Populairste merken

Wil je een waterfilterkan kopen? Kijk dan eens naar deze twee merken:

 • Brita. Onder andere de Brita Marella is een super fijne waterfilterkan. Deze kan heeft een inhoud van 2,4 liter, werkt onwijs snel en is ook nog in de koelkast te zetten. Het water dat gefilterd is, blijft hierdoor heerlijk koud.
 • ZeroWater. Onder andere de ZeroWater 9 liter Waterfilter met Kraantje is een geweldige optie. Deze waterfilterkan beschikt over een handig kraantje, waardoor je makkelijk een glas kunt vullen.

Waterfilters voor op reis

Water filteren kun je niet alleen thuis doen, maar ook op reis. Overal waar je naar toe gaat, kun je gebruik maken van een zogeheten draagbaar waterfilter. Over deze waterfilters vertel ik je hieronder graag meer.

reizen waterfilteren

Draagbare waterfilters

Zou je graag een survival waterfilter kopen? Dan kun je het beste mijn artikel beste survival waterfilter even checken. In dat artikel vertel ik je werkelijk waar alles over de draagbare waterfilters. Ik vertel je onder meer wat je aan deze filters hebt, tussen welke filters je kunt kiezen en wat volgens mij de beste varianten zijn.

De beste draagbare waterfilters

Heb je oren naar de aanschaf van een goed draagbaar waterfilter? Dan wil ik je graag wijzen op de filters van één van onderstaande merken:

 • AquaLogic. Dit Nederlandse merk biedt prima draagbare waterfilters aan waar je geruime tijd van geniet. Deze filters zijn van een geweldige kwaliteit, zijn compact uitgevoerd en zijn daardoor makkelijk overal mee naar toe te nemen. In mijn AquaLogic waterfilter review lees je hier mee over.
 • Katadyn. Dat wat voor AquaLogic geldt, geldt ook voor Katadyn. Enige verschil is dat dit merk niet Nederlands is, waardoor de verkrijgbaarheid van Katadyn waterfilters niet altijd even goed is.
 • Sawyer. Ook over de draagbare waterfilters van Sawyer ben ik erg te spreken. Voor meer informatie daarover verwijs ik je graag naar mijn Sawyer Mini SP128 review.
 • LifeStraw. De keuze voor een LifeStraw waterfilter is wat mij betreft ook een prima keuze. Dit merk biedt meerdere soorten draagbare waterfilters die allemaal van een goede kwaliteit zijn.

Waterfilterflessen

Je kunt ook voor een compacte waterfilterfles kopen. Zo’n fles lijkt relatief veel op een kan, maar is dan ook een stuk kleiner uitgevoerd. Het is daarom makkelijker/handiger om zo’n fles mee te nemen. Hier vergelijk ik drie populaire waterfilter flessen: Katadyn Befree vs Sawyer Squeeze SP129 vs Lifestraw Flex

off grid camper

Waterfilters in camper of caravan

Ben je voor in je camper of caravan op zoek naar een goed waterfilter? Dan raad ik je graag het volgende aan: check mijn artikel: waterfilter camper kopen. In dat artikel vertel ik je alles tot in detail over de waterfilters voor in een camper of caravan.

Welke modellen zijn er voor de camper?

Voor in een camper kun je uit meerdere soorten waterfilters kiezen. Je kunt hierbij denken aan een waterfilterkan voor in de camper, aan een inbouw waterfilter en een waterfilter voor prepper.

Camper inline water filter: let op je pomp!

Uit eigen ervaring weet ik dat een filter en waterpomp niet altijd goed samen gaan. Zonder filter werkt de waterpomp prima, maar als je het filter monteert werkt de pomp plots niet meer. De pomp is met filter simpelweg te zwak. Dus, check wat voor pomp je nodig hebt.

Waterfilter travel camper
Voorbeeld van AQUALogic inbouw waterfilter voor de camper

Waterfilters en preppen

Ben je een prepper? Dan kun je uit meerdere soorten waterfilters kiezen. Het belangrijkste is om in ieder geval over twee vragen goed na te denken:

 • Wat voor prepper ben je? Wil je je thuis in elke noodsituatie kunnen redden? Of wil je onderweg/op reis jezelf kunnen redden? Dit is uiteraard van groot belang voor het soort waterfilter waar je voor kunt kiezen.
 • Welke eisen stel je aan het waterfilter? Het is sowieso belangrijk om goed over je wensen na te denken. Zet al je eisen op een rijtje en ga vervolgens op zoek naar het beste waterfilter voor prepper.

Beste waterfilters voor prepper

Wil je als prepper een nieuw waterfilter kopen? Dan hoef je gelukkig niet meer zelf een uitgebreide zoektocht te verrichten. In mijn artikel beste waterfilter voor preppers vind je namelijk al alle informatie.

beste waterfilter prepper

Waarop let je op als je een waterfilter koopt?

Wil je een nieuw waterfilter kopen? Dan zijn er tal van punten waar je op moet letten. De belangrijkste punten zet ik even in het kort voor je op een rijtje:

 • Soort filter
 • Waar wil je het filter precies gebruiken?
 • Je eigen wensen en eisen
 • Je budget

De prijzen van waterfilters

De prijzen van waterfilters lopen flink uiteen. Voor een inbouw waterfilter moet je 200 euro betalen, terwijl je voor een waterfilterkan slechts 30 euro hoeft te betalen.

Moraal van het verhaal:

Over de prijzen kan ik geen eenduidige conclusie geven. Je doet er in ieder geval verstandig aan om goed naar je budget te kijken. Maar, je doet er ook verstandig aan om ook goed naar de overige hierboven besproken punten te kijken.

Koopgids en kieswijzer voor de beste waterfilters:

Wil je een nieuw waterfilter kopen? Denk dan goed over onderstaande vragen na:

 • In welke situatie(s) wil je je nieuwe waterfilter gebruiken?
  • Wil je dit bijvoorbeeld in je woning doen, wil je dit op reis doen of wil je dit in je camper doen?
 • Hoeveel water wil je kunnen filteren?
  • Bij sommige soorten waterfilters geniet je van een flinke watercapaciteit, terwijl dit bij andere soorten waterfilters in mindere sprake het geval is.
 • Wat is het gewenste gebruiksdoel?
  • Denk hierbij over de locatie na, maar ook over de grootte van het huishouden. Wil je bijvoorbeeld alleen van het waterfilter gebruik maken? Of wil je dit met je gehele gezin kunnen doen?
 • Hoeveel geld wil je uitgeven?
  • Het is ook belangrijk om op voorhand na te denken over de hoeveelheid geld dat je uit wilt geven. Met een paar tientjes kom je al een eind, maar je kunt ook een paar honderd euro uitgeven.
 • Welke filters staan goed aangeschreven?
  • Daarvoor kun je het beste de waterfilters reviews op mijn website checken. Met deze reviews krijg je een duidelijke indruk van de beste waterfilters van dit moment.

Waar kun je waterfilter kopen?

Een goed waterfilter kopen doe je bij onder meer onderstaande aanbieders. Zij beschikken over de expertise en kunnen je wensen het beste vertalen naar het juiste waterzuiveringsysteem.

 • AQUALogic – reis-, inbouw-, zwaartekracht filters voor elke situtatie; camper, thuis, survival.
 • Offgridcentrum – zwaartekracht filters en inbouw waterfilters
 • Bol – Alle soorten waterfilters
 • Bever – waterfilters voor op reis, survival etc,
 • Kampeerwereld – reis waterfilters en filters voor camper of caravan
 • Prepz – survival- en zwaartekracht filters
 • dewaterfilter.nl – zwaartekrachtfilters
 • Optimaalwater – zwaartekracht filters
 • Bergfreunde – survival- en reis waterfilters

Waterfilters en onderhoud

Wanneer een waterfilter schoonmaken?

Het is aan te raden om het filter met enige regelmaat schoon te maken. Sommige filters geven dit zelf aan, terwijl je hier bij andere filters zelf een bepaalde frequentie voor aan moet houden.

Waterfilter schoonmaken: Hoe werkt dat?

Dit verschilt van variant tot variant. Mijn advies is daarom om de handleiding van het waterfilter goed door te nemen. Daarin staat – vaak – stap voor stap beschreven op welke manier je het waterfilter schoon kunt maken.

Zijn er waterfilters die geen onderhoud vragen?

Nee, eigenlijk zijn die er eigenlijk niet. Er zijn wel merken die aangeven dat ze zulke waterfilters aanbieden, maar elk filter moet goed onderhouden worden. En het is uiteraard ook zaak om het filter tijdig te vervangen.

Conclusie: Waterfilters, wat is de beste en zijn er slechte?

Wat het beste waterfilter is, hangt volledig van je eigen wensen af. Stel jezelf daarom de vraag waar, hoe en wanneer je een waterfilter wilt gebruiken. Als je dat precies weet, kun je gericht op zoek gaan naar het beste waterfilter. Daarvoor raad ik je ook graag aan om de reviews op deze website goed door te nemen.

Waterfilters FAQ

Wat zit er in een waterfilter?

Een waterfilter bestaat veelal uit een filter met een bepaalde poriegrootte. Des te kleiner de poriën zijn, des te beter de deeltjes uit het water gefilterd worden. En als je het helemaal goed wilt doen, kies je voor een ultramembranen filter met een actieve kool element.

Wordt de smaak van water beter als je het filtert?

Ja, zonder enige twijfel. Water bevat allerlei smaak bedervende en andere vervuilende stoffen. Door al deze stoffen te filteren, geniet je van veel lekkerder water. Vooral, wanneer het filterelement actieve kool gebruikt.

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.