Welk waterfilter voor nood?

Onmisbare gids in noodsituaties

Welk waterfilter voor nood? De beste nood waterfilter informatie

Welk waterfilter voor nood moet je hebben? Waterfilters zijn essentieel onderdeel van elk noodpakket. Of je nu gaat kamperen, wandelen of je voorbereidt op een natuurramp, toegang tot schoon drinkwater is van vitaal belang om te overleven. In een noodgeval wil je op zijn minst toegang tot schoon en veilig drinkwater. Maar, elk noodgeval is anders. In dit artikel alles over de verschillende waterfilters die je in alle noodgevallen gebruiken kunt…

Zolang er maar water in de buurt is.

Belangrijkste punten

 • Belangrijkste soorten waterfilters voor noodgevallen: Draagbare waterfilters, Zwaartekracht waterfilters en Inbouw waterfilters voor thuis of in camper/caravan.
 • Veelgebruikte waterfilter methoden: Ultrafiltratie, Keramische en Koolstof waterfilters.
 • Populaire merken onder preppers: Berkey, Sawyer, LifeStraw, Katadyn, AQV, Aqua Logic en Burn.
 • Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een waterfilter: Filtergrootte en capaciteit, filtermateriaal en -prestaties, gewicht en draagbaarheid, eenvoud van gebruik en onderhoud.
 • Praktische tips voor gebruik van waterfilters voor noodgevallen: Reinig het filter regelmatig, bewaar het op een koele en droge plaats, controleer de vervaldatum of levensduur.

Belangrijkste soorten waterfilters voor noodgevallen

Er zijn verschillende soorten waterfilters die geschikt zijn voor noodgevallen. Dit zijn meestvoorkomende soorten, naar type gebruik:

 • Draagbare waterfilters: deze filters zijn ontworpen om draagbaar en gemakkelijk te gebruiken te zijn en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder filterflessen, persoonlijke waterfilters, waterfilterpompen en waterfilterzakken.
 • Zwaartekracht waterfilters: deze filters maken gebruik van de zwaartekracht om water door een filter te laten stromen en zijn ideaal voor gebruik in groepen of voor langere periodes.
 • Inbouw waterfilters voor thuis of in camper/ caravan.

Veel gebruikte water filter methoden

De meest gebruikte methode die je ziet bij de filters die voor ons als consument beschikbaar zijn, maken gebruik van 1 of meerdere methoden van water filteren.

 • Ultrafiltratie waterfilters: deze filters gebruiken een membraan om bacteriën en andere micro-organismen uit het water te verwijderen. Dit zie je terug bij AquaLogic, Sawyer en LifeStraw.
 • Keramische waterfilters: deze filters gebruiken keramische materialen om onzuiverheden uit het water te verwijderen en zijn zeer effectief in het verwijderen van bacteriën en sediment. Dit wordt door Aqualogic, AQV, Aqualive en Aqualine gebruikt.
 • Koolstof waterfilters: deze filters absorberen en filteren onzuiverheden door gebruik te maken van actieve kool. Naast verontreiniging filteren deze ook geur en smaak. Voorbeelden hiervan zijn Katadyn, Berkey, Burn, AquaLogic, AQV, Aqualive, Aqualine. Etc.

De merken waterfilters die je hier vaker ziet staan maken, gebruik van een combinatie van verschillende methoden van water filteren.

verschillende waterfilter elementen
Verschillende waterfilter elementen

Onder preppers goed aangeschreven merken

Wil je weten welke merken goed ontvangen worden in noodsituaties. Dan kijk je naar de prepper.

Onder de preppers zijn de bekende merken erg populair. Hierbij kun je denken aan;

 • Berkey waterfilters: Berkey heeft zwaartekracht filters, die worden gebruikt om grote hoeveelheden water te filteren voor groepen of voor langere periodes.
 • Sawyer waterfilters: deze filters zijn kleine, draagbare filters die gebruikmaken van holle vezels om onzuiverheden uit het water te verwijderen.
 • LifeStraw waterfilters: dit zijn net als bovenstaande persoonlijke waterfilters voor onderweg. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • AQV; net als Berkey levert AQV zwaartekracht filters. Maar, met een holitische kijk op water doet AQV net iets meer.

Binnenkort kun je aan deze lijst Aqua Logic en Burn toevoegen. Het zijn enkel de onbekendheid en de leeftijd, welke deze twee toppers van het erepodium houden.

Aqua Logic heeft de uitdaging als kleine Nederlandse speler op te vechten tegen de grote namen. Maar, heeft wel als voordeel dat hun filtersystemen van uitstekende kwaliteit zijn, makkelijk te verkrijgen en daarnaast nog eens goedkoop. Enkel op het marketingbudget levert deze Nederlandse specialist in. Zonde, want het zijn topkwaliteit filters. Met een oplossing voor elke situatie.

Burn is een variatie op het thema van zwaartekracht filters. En lijkt rechtstreeks de strijd aan te gaan met Berkey. Het heeft een zelfde uitstraling. En levert eveneens zuiver water.

Vervuild Drinkwater, dit moet gefilterd worden.
Vervuild drinkwater is veelvoorkomend in noodsituaties.

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een waterfilter voor noodgevallen

Wanneer je op zoek bent naar een waterfilter voor noodgevallen, zijn er verschillende factoren waar je op kunt letten:

 • Filtergrootte en capaciteit: afhankelijk van je behoeften en het aantal mensen dat je wilt bedienen, kies je een filter met een capaciteit om altijd genoeg schoon water te hebben.
 • Filtermateriaal en -prestaties: de kwaliteit van het filtermateriaal is belangrijk om te bepalen hoe effectief het is in het verwijderen van onzuiverheden. Hiervoor kun je naar de membraan grootte kijken.
 • Gewicht en draagbaarheid: Bij een filter voor onderweg, is het belangrijk om een filter te kiezen dat makkelijk mee te nemen is. In je backpack voor surival, wil je natuurlijk alles compact.
 • Eenvoud van gebruik en onderhoud: Er is een groot verschil tussen ultramembranen filters en actieve kool filters. De eerste kun je schoonmaken d.m.v. een “backflush” bij de tweede dien je geregeld het filterelement te vervangen.

Praktische tips voor het gebruik van waterfilters voor noodgevallen

Ik hoef je vast niet te vertellen, dat je het filter op alleen gebruikt op een manier zoals bedoeld is. Hiervoor check je natuurlijk de gebruiksaanwijzing. Verder een paar praktische en makkelijk vergeten aandachtspunten:

 • Reinig je filter regelmatig: zorg ervoor dat u het filter regelmatig schoonmaakt om voor het schoonste drinkwater.
 • Bewaar je filter op een koele en droge plaats: om de levensduur van het filter te verlengen, bewaar het op een koele en droge plaats wanneer u het niet gebruikt.
 • Controleer de vervaldatum of levensduur: sommige filters hebben een vervaldatum, dus zorg ervoor dat je deze controleert. Zodat je het filter tijdig kunt vervangen.

Conclusie: Welk waterfilter voor nood kopen?

Schoon drinkwater is essentieel. In een noodgeval is het 1 van de zekerheden waar je op wilt kunnen terugvallen. Afhankelijk van je situatie en de het type noodgeval waarop jij je voorbereidt is een ander type waterfilter handig. Wat het beste waterfilter voor je is, is dus afhankelijk van je eigen wensen.

Hier vind je handige koopgidsen voor verschillende waterfilters:

🎁 PS

In mijn werk ben ik de diepte ingegaan naar de feiten en fabels omtrent schoon drinkwater en water filteren. Ik kwam hierbij nogal wat tegen. Ik noem het gekscherend de Waterfiler geheimen.

Dit is een must read, wanneer je op zoek bent naar een goed waterfilter. En niet gevat wil worden door allerlei marketing praat.

Na gratis aanmelding krijg jij jouw unieke downloadlink.

Nu bekijken bij:

aqualogic.nl
bol.com
Laatste update: 28 november 2023 - 4:03 am

Nu bekijken bij:

offgridcentrum.nl
prepz.nl
bol.com
Laatste update: 28 november 2023 - 3:47 am

Nu bekijken bij:

optimaalwater.nl
bol.com
Laatste update: 4 oktober 2023 - 12:08 pm
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.