Welke dieren bij kippen houden

Welke dieren bij kippen houden?

Welke dieren bij kippen houden? Een goede vraag! Als je eens in de kinderboerderij bent geweest, dan zie je soms de hele beestenboel door elkaar lopen in de weide. Maar, soms ook afgebakend in hokjes. Welke dieren zijn goed te combineren met kippen? En gaat het goed met je hond of kat? Het zal je verrassen hoe goed het kan gaan. Op naar een gelukkig en harmonieus kippen met… hok. 

Dieren die goed samengaan met kippen

Als het gaat om het combineren van dieren met kippen, zijn er een aantal dieren die goed samengaan met kippen en kunnen helpen bij het creëren van een gezonde en harmonieuze omgeving. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Eenden en kippen kunnen prima samenleven. Eenden helpen zelfs bij het bestrijden van insecten en andere plagen, wat kan leiden tot minder ziektes onder de kippen.
 2. Ganzen zijn over het algemeen goede bewakers en kunnen de kippen beschermen tegen roofdieren. Ook helpen ganzen bij het grazen van het gras in de tuin, wat kan bijdragen aan een gezonde omgeving voor zowel de kippen als de ganzen.
 3. Konijnen zijn een ander dier dat goed samengaat met kippen. Konijnen eten het gras en de onkruiden in de tuin en maken de grond los met hun graven, wat bijdraagt aan een gezonde en vruchtbare bodem.
 4. Katten kunnen ook prima samenleven met kippen. Ze kunnen helpen bij het bestrijden van muizen en andere kleine dieren die de voedselvoorraad van de kippen kunnen bedreigen.

Verderop gaan we nog uitgebreid in de specifieke combinaties van dieren die goed en minder goed met kippen samen kunnen leven. 

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm

Kippen en hun natuurlijke gedrag

Kippen zijn van nature sociale dieren die graag in groepen leven. Ze hebben hun eigen natuurlijke gedragingen, zoals het pikken naar voedsel en het nemen van stofbaden. Het is belangrijk om het natuurlijke gedrag van kippen te begrijpen als je andere dieren bij hen wilt houden.

Sommige dieren passen goed bij het natuurlijke gedrag van kippen, terwijl andere dieren juist een bedreiging kunnen vormen. Dieren die goed samengaan met kippen zijn bijvoorbeeld dieren die ook van nature in groepen leven, zoals geiten, schapen en eenden. Deze dieren kunnen samen met kippen grazen en hebben weinig tot geen impact op het gedrag van kippen. 

Aan de andere kant zijn er dieren zoals vossen en marters die een bedreiging vormen voor kippen. Deze dieren zijn roofdieren en kunnen een gevaar vormen voor kippen. Het behoeft weinig extra uitleg om deze niet bij je kippen te plaatsen, toch? 

Het is belangrijk om te weten welke dieren goed bij kippen passen, zodat je de juiste keuzes kunt maken bij het samenstellen van een dierenverblijf. Door rekening te houden met het natuurlijke gedrag van kippen en andere dieren, kun je zorgen voor een harmonieuze en veilige omgeving voor al je dieren.

Dieren die niet goed samengaan met kippen

Een aantal vanzelfsprekende en verrassende combinaties van dieren die je liever niet bij je kippen zet:

 1. Vossen staan erom bekend dat ze ’s nachts kippen kunnen doden. Ze graven zich onder het kippenhok door of klimmen over het hek en kunnen zo bij de kippen komen.
 2. Marters zijn ook nachtdieren en kunnen gemakkelijk een kippenhok binnenkomen. Ze zijn dol op eieren en vlees en kunnen een hele kippenpopulatie in één nacht uitroeien.
 3. Honden kunnen een bedreiging vormen voor kippen als ze niet goed zijn opgevoed of als ze niet gewend zijn om bij kippen te zijn. Sommige honden hebben namelijk een jachtinstinct en zien kippen als prooi. Verderop lees je overigens hoe honden en kippen ook wel goed kunnen samen gaan. 
 4. Roofvogels zijn een natuurlijke vijand van kippen en kunnen ze gemakkelijk aanvallen als ze de kans krijgen.
 5. Katten zijn van nature jagers en kunnen kippen aanvallen, vooral als de kippen klein zijn of als de kat honger heeft. Verderop lees je overigens hoe katten en kippen ook wel goed kunnen samen gaan. 
De vos, die zie je liever niet bij je kippen
De vos, die zie je liever niet bij je kippen

Combineren van dieren met kippen

Als algemene leidraad voor het introduceren van nieuwe dieren bij je kippen kun je deze tips opvolgen. Dit, om conflicten te voorkomen en een harmonieus samenleven te bevorderen. 

 1. Introduceer nieuwe dieren langzaam: Laat de dieren eerst aan elkaar wennen door ze in aparte ruimtes te houden en geleidelijk aan meer tijd samen door te brengen. Zo kunnen ze aan elkaar wennen zonder dat er direct sprake is van confrontatie.
 2. Zorg voor voldoende ruimte: Zorg ervoor dat de dieren voldoende ruimte hebben, zodat ze elkaar niet in de weg zitten en elkaar kunnen ontwijken als dat nodig is.
 3. Voorkom voedselconcurrentie: Zorg voor voldoende voedsel en waterbakken, zodat er geen sprake is van voedselconcurrentie tussen de dieren.
 4. Creëer schuilplaatsen: Zorg ervoor dat de dieren zich kunnen terugtrekken als ze dat willen. Plaats bijvoorbeeld meerdere schuilplaatsen in het verblijf.
 5. Houd de dieren goed in de gaten: Let goed op de dieren en grijp in als er sprake is van agressie of onrust. Dit kan bijvoorbeeld door het verblijf anders in te richten of door de dieren tijdelijk uit elkaar te halen.

Kun je katten bij kippen houden?

Ja, katten kunnen bij kippen gehouden worden, maar er zijn wel enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.

katten bij kippen houden
Katten en kippen een goed idee?

Voordelen van katten bij kippen

Voordelen van het houden van katten bij kippen zijn onder andere dat katten kunnen helpen bij het bestrijden van knaagdieren en andere kleine dieren die een bedreiging kunnen vormen voor de kippen en hun eieren. Daarnaast kunnen katten ook gezelschap bieden aan de kippen en helpen bij het verminderen van stress.

Risico’s van katten bij kippen

Er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan het houden van katten bij kippen. Katten zijn van nature jagers en kunnen kippen als prooi zien. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor de kippen, bijvoorbeeld door het hok en de ren goed af te sluiten en te zorgen voor voldoende schuilplekken voor de kippen.

Tips voor katten en kippen

Als je katten wilt introduceren bij kippen, is het belangrijk om dit rustig aan te pakken. Laat de katten eerst wennen aan de geur van de kippen en bouw het contact langzaam op. Zorg er daarnaast voor dat de katten goed gevoed zijn, zodat ze minder geneigd zijn om de kippen als prooi te zien.

Enkele tips voor het introduceren van katten bij kippen zijn:

 • Laat de katten eerst wennen aan de omgeving van de kippen zonder direct contact te maken.
 • Zorg voor voldoende schuilplekken voor de kippen waar de katten niet bij kunnen.
 • Geef de katten voldoende eten, zodat ze minder geneigd zijn om de kippen als prooi te zien.
 • Houd de katten in de gaten als ze bij de kippen zijn en grijp in als dat nodig is.

Kun je honden bij kippen houden?

Ja, je kunt honden bij kippen houden. Honden zijn over het algemeen goede metgezellen voor kippen en kunnen zelfs helpen bij het beschermen van de toom. 

Kun je Honden bij kippen houden
Kippen en Honen kunnen prima samengaan. Maar, let op! Een jager blijft een jager

Voordelen van honden bij kippen

 • Honden kunnen potentiële bedreigingen voor de kippen herkennen en hen beschermen tegen roofdieren zoals vossen en wezels.
 • Honden zijn goed in het bewaken van hun territorium, waardoor ze de kippen en hun leefgebied beschermen.
 • Honden kunnen ook helpen bij het verjagen van plagen zoals muizen en ratten, die anders de kippenvoorraad kunnen opeten.

Risico’s van honden bij kippen

Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het houden van honden bij kippen. Honden zijn van nature jagers en kunnen per ongeluk de kippen verwonden of doden als ze niet goed zijn opgeleid en gecontroleerd. Het is daarom belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je honden en kippen samen laat leven.

Tips voor kip en hond

 • Zorg ervoor dat de hond goed is opgeleid en gehoorzaam is voordat je hem bij de kippen introduceert.
 • Houd de hond aangelijnd en onder toezicht bij de kippen totdat je zeker weet dat hij de kippen niet zal verwonden.
 • Als de hond onvoorspelbaar is of eerder agressief gedrag heeft vertoond, is het wellicht beter om hem niet bij de kippen te houden.
 • Geef de kippen voldoende ruimte om zich terug te trekken als ze zich bedreigd voelen door de hond.

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de hond goed op te leiden, kunnen honden en kippen prima samenleven.

Kun je Geiten bij kippen houden?

Geiten kunnen goed samengaan met kippen, mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. 

geiten bij kippen houden
Geiten en kippen: Gaat dat samen?

Voordelen van het houden van geiten bij kippen:

 • Geiten zijn goede metgezellen voor kippen en kunnen ze helpen beschermen tegen roofdieren zoals vossen en marters.
 • Geiten kunnen helpen bij het begrazen van de tuin en kunnen zo het werk van kippen aanvullen bij het bestrijden van ongedierte.
 • Geiten en kippen hebben verschillende voedingsbehoeften, dus ze kunnen elkaar niet alleen gezelschap houden, maar ook gebruik maken van dezelfde ruimte zonder elkaar te verdringen.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen:

 • Geiten zijn van nature nieuwsgierig en kunnen de kippen lastigvallen, dus het is belangrijk om het geitenhok en het kippenhok goed af te scheiden en de geiten niet toe te staan ​​om in het kippenhok te komen.
 • Geiten kunnen ziekten overbrengen op kippen, dus het is belangrijk om de geiten regelmatig te laten controleren op ziekten en ze op tijd te behandelen.
 • Geiten kunnen ook het voedsel van de kippen stelen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voerbakken van de geiten en kippen gescheiden zijn.

Tips voor het introduceren van geiten bij kippen:

 • Introduceer geiten langzaam bij de kippen. Laat ze eerst wennen aan elkaars aanwezigheid door ze gescheiden van elkaar te houden en ze te voeren in de buurt van elkaar.
 • Zorg ervoor dat de geiten en kippen voldoende ruimte hebben om te bewegen en te grazen zonder elkaar te storen.
 • Houd een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat de geiten de kippen niet lastigvallen of hun voedsel stelen.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een geleidelijke introductie kunnen geiten en kippen goed samenleven en elkaars gezelschap aanvullen.

Kun je schapen bij kippen houden?

Het houden van schapen bij kippen is mogelijk, maar het vereist enige voorzorgsmaatregelen en overwegingen. Hieronder vind je enkele voordelen, risico’s en tips voor het introduceren van schapen bij kippen.

Schapen en kippen houden

Voordelen van schapen bij kippen

 • Schapen kunnen helpen bij het onderhouden van de grasvelden in de buurt van het kippenhok.
 • Ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van onkruid en ongedierte rondom het hok.
 • Schapen zijn over het algemeen rustige dieren en kunnen goed samenleven met kippen.

Risico’s van schapen bij kippen houden

 • Schapen zijn over het algemeen groter dan kippen en kunnen ze per ongeluk verwonden.
 • Schapen kunnen ook per ongeluk het kippenvoer opeten of drinken uit de kippen watervoorziening, wat kan leiden tot voedselcompetitie en verminderde voedingsstoffen voor de kippen.

Tips voor het houden van schapen bij kippen

 • Zorg voor voldoende ruimte in het hok en de nabije omgeving, zodat de dieren elkaar kunnen vermijden als dat nodig is.
 • Voer de dieren apart om voedselcompetitie te voorkomen.
 • Controleer regelmatig de interactie tussen de dieren en grijp in als dat nodig is om de veiligheid van de kippen te waarborgen.

Kun je eenden bij kippen houden?

Ja, eenden kunnen goed samengaan met kippen, mits ze op de juiste manier geïntroduceerd worden en er voldoende ruimte is voor beide dieren. Enkele voordelen van het houden van eenden bij kippen zijn:

 • Eenden en kippen hebben verschillende dieet behoeften en voeden zich dus niet met dezelfde soorten voedsel. Hierdoor is er minder concurrentie om voedselbronnen.
 • Eenden en kippen eten vaak dezelfde insecten en kunnen elkaar helpen bij het bestrijden van plagen in de tuin.
 • Eenden produceren veel mest, wat een uitstekende natuurlijke meststof is voor de tuin.
Eenden bij kippen houden

Aandachtspunten voor kippen houden met eenden

Er zijn echter ook enkele risico’s waar rekening mee gehouden moet worden. Eenden zijn van nature waterdieren en hebben daarom een vijver of waterbak nodig om in te kunnen zwemmen en hun veren te wassen. Dit kan ervoor zorgen dat de bodem van het kippenhok nat wordt en daardoor modderig. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de kippen. Ook kunnen eenden agressief zijn tegenover kippen en hun eieren of kuikens opeten.

Introductie van kippen en eenden bij elkaar

Om de introductie van eenden bij kippen soepel te laten verlopen, is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben en de dieren geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Begin met het introduceren van één of twee eenden en observeer hun gedrag ten opzichte van de kippen. Als dit goed gaat, kan het aantal eenden worden uitgebreid. Zorg er ook voor dat de eenden en kippen hun eigen ruimte hebben om te rusten en te eten, en dat er voldoende schuilplaatsen zijn waar de kippen kunnen weglopen als ze zich bedreigd voelen.

Let op

Tot slot is het belangrijk om te weten dat niet alle eenden geschikt zijn om met kippen te worden gehouden. Sommige soorten eenden zijn agressiever dan andere en kunnen de kippen bedreigen. Het is daarom aan te raden om informatie te verzamelen over welke soorten eenden geschikt zijn voor de combinatie met kippen voordat je tot aanschaf overgaat.

Kun je konijnen bij kippen houden?

Ja, het is mogelijk om konijnen bij kippen te houden, maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

konijnen bij kippen houden
Kun je Konijnen en kippen samen houden?

Voordelen van het houden van konijnen bij kippen:

 • Konijnen kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte in de tuin, net zoals kippen dat doen.
 • Konijnen en kippen kunnen elkaar gezelschap houden, vooral als ze allebei alleen in hun hok zitten.
 • Konijnenmest kun je net als kippenmest als voeding voor je tuin gebruiken.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen:

 • Konijnen kunnen soms agressief zijn tegenover kippen, vooral als ze zich bedreigd voelen of als ze niet genoeg ruimte hebben. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte en schuilplaatsen voor zowel de konijnen als de kippen.
 • Konijnen hebben een andere voedingsbehoefte dan kippen, dus het is belangrijk om hun dieet goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
 • Konijnen kunnen ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor kippen. Het is daarom belangrijk om de konijnen regelmatig te laten controleren door een dierenarts en ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Tips voor het introduceren van konijnen bij kippen:

 • Introduceer de konijnen langzaam en laat ze eerst wennen aan de omgeving voordat je ze in hetzelfde hok als de kippen plaatst.
 • Zorg voor voldoende ruimte en schuilplaatsen voor zowel de konijnen als de kippen.
 • Houd het dieet van de konijnen in de gaten en zorg ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Andere dieren bij kippen houden

Als het gaat om het combineren van kippen met andere dieren, zijn kalkoenen en ganzen twee andere veelvoorkomende opties. Beide dieren kunnen samenleven met kippen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grootte van de behuizing voldoende is om alle dieren comfortabel te huisvesten.

Bij het introduceren van andere dieren bij kippen, is het belangrijk om te controleren of er geen risico is op agressie tussen de dieren. Sommige vogels, zoals fazanten, kunnen agressief zijn naar kippen toe en moeten daarom gescheiden worden gehouden. Het is ook belangrijk om de behoeften van elk dier in gedachten te houden bij het introduceren van nieuwe dieren.

Het introduceren van nieuwe dieren moet altijd langzaam en zorgvuldig gebeuren, om de dieren de tijd te geven aan elkaar te wennen en eventuele conflicten op te lossen. Het is ook een goed idee om een oogje in het zeil te houden op de dieren in de eerste paar dagen na introductie, om te zorgen dat alles soepel verloopt.

Bovendien is het belangrijk om in gedachten te houden dat het houden van verschillende soorten dieren in dezelfde ruimte ook betekent dat er een hoger risico is op ziektes. Zorg er daarom voor dat alle dieren gezond zijn voordat je ze bij elkaar zet en houd de leefomstandigheden schoon en hygiënisch.

Conclusie

Er zijn verrassend veel dieren met kippen te combineren. Denk aan de hond en kat! Deze kunnen je kippenkudde beschermen, of de muizen wegjagen. Maar, je moet de kuikens wel veilig houden en het jachtinstinct van je trouwe viervoeter in de gaten houden. Uiteraard weer je de vossen en marters liever uit de je kippenren.

In je kleine tuin, houdt jij je kippen waarschijnlijk liever met kleine dieren. Denk aan konijnen en misschien wat eenden. Maar, zorg altijd voor voldoende ruimte en schuilplaatsen voor al je tuinbewoners.

Lang verhaal kort: Het is belangrijk om te onthouden dat elk dier zijn eigen unieke temperament en gedrag heeft. Het is daarom aan te raden om de dieren te observeren en eventueel een specialist te raadplegen voordat je verschillende diersoorten samen in een hok plaatst.

Nu, je hier toch bent! Over kippen houden is veel te vertellen. Vooral als je begint, of van plan bent om te beginnen kan er nogal wat informatie op je af komen. 1 Betrouwbare bron als startpunt kan je hier goed bij helpen. Dit superwaardevolle e-book k kun je direct downloaden. En beantwoordt al je vragen over het houden van kippen.

Direct bekijken
kippengids.nl
Laatste update: 8 maart 2023 - 1:58 pm
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.