
De ene zonnige dag is de andere niet. In de zomer is het lekker warm. In de winter betekent het al snel een droge, maar koude dag. Is winterkamperen leuk in zulke omstandigheden? Met de juiste kleding, zijn dit de perfecte omstandigheden om eens lekker off grid te gaan en er een feestje van te maken. Temperaturen zijn nog winters. Dus we mogen het winterkamperen Nederland noemen.
Al een paar weken keken we uit naar dit moment. Lekker met zijn tweeën de natuur in ver weg van ruisend verkeer, de continue stromen van berichten en Wifi. Even de verbinding met het internet inruilen voor verbinding met onszelf, elkaar, moeder Aarde en de Kosmos.
Wat heb je nodig voor winterkamperen in Nederland?
Een kampeerplek
Het belangrijkste wat je nodig hebt om te gaan kamperen is een plek. De mogelijkheid tot paalkamperen is helaas sinds 2020 weggevallen. Jammer genoeg is wildkamperen in Nederland niet toegestaan. Wil je nu buiten kamperen in het wild, dan zul je creatiever moeten zijn.
Misschien kun je eens een eigenaar van een groot stuk land met een stuk bos aanspreken. Of je kunt op zoek naar een leuke camping met bijvoorbeeld een trekkersveld die het hele jaar open is. Op deze website kun je heel leuke en meer avontuurlijke campings vinden.
Kampeerspullen
Sabine heeft standaard haar Osprey daypack backpack van 35 liter klaar staan voor een off grid avontuur. Zonder te kijken heeft deze tas dan ook van zijn plek gegrepen. En haar rug op geslingerd. Omdat we voor maar een nachtje gaan dit keer neem ik het niet te nauw met het inpakken en duw ik wat grof al de benodigdheden mijn grote backpack in. Een oude Vaudé van 65 + 10 liter. Een gigant. Maar, stevig en solide.
In deze twee uitpuilende backpacks dragen we alles mee wat we nodig hebben voor ons winter kampeer avontuur:
- Een tent, een gloednieuwe lichtgewicht tent van MSR. De Elixer 3 plus footprint (luxe woord voor: grondzeil)
- Thermarest, matjes
- En twee hele dunne slaapzakjes van de Decathlon
- Omdat we toch maar voor een nachtje weg gaan: Het donzen dekbed van thuis.
- Een gaskokertje, pannetje, wat bestek, en een scherp mes
- En natuurlijk nog wat te eten en drinken.
Dit is wat wij nodig hadden tijdens het winterkamperen in Nederland en in zachte omstandigheden. Ga je meer hardcore winterkamperen in sneeuw en/ of voor langere tijd, dan neem je spullen mee die afgestemd zijn op de lokale winterse weersomstandigheden. Zoals bijvoorbeeld geïsoleerde slaapmatjes.
De essentials hebben we hiermee wel te pakken. Eenmaal op ons plekje aangekomen pakken we de boel uit. Tot onze verrassing hebben we twee tenten bij ons. Het tweepersoons trekkers tentje van Decathlon had zich namelijk nog steeds verstopt diep in de tas van Sabine. En de nieuwe MSR Elixer 3.
We denken aan vrienden die we last minute nog kunnen uitnodigen. Maar, 1 daarvan ligt uit te zieken op bed. Daarnaast hebben we behoefte aan wat tijd met zijn tweeën.

Winterkamperen en kleding: Wat heb je nodig?
Uiteraard hebben we voordat we naar buiten gingen, het weer bekeken. In dit geval zijn de omstandigheden zacht, niet te koud en droog. Omdat we dit keer maar 1 nachtje weggaan hoeven we dus ook niet heel veel rekening te houden met extremere omstandigheden van bijvoorbeeld sneeuw en harde vorst.
Deze keer heb ik dus ook mijn thermobroek thuis gelaten.
- Ik heb Merinowollen wandelsokken aangetrokken.
- Ook de stevige Meindl klasse C schoen heb ik thuis gelaten, ik sta lekker in mijn Panama Jacks, gevoerde laarzen. Mijn voeten zijn dus lekker warm.
- Verder heb ik een stevige wandelbroek aan van Fjällräven. Ik hou van die broek: stevig, goede pasvorm en een goede pasvorm, en met de wax makkelijk waterdicht/ -afstotend te maken.
- Om mijn romp kleed ik mij in laagjes, t-shirt, thermoshirt, wollen trui. En natuurlijk een lange winterjas, in dit geval ook een exemplaar van Fjällräven.
- In mijn zakken draag ik een Merinowollen sjaal van Buff en van ActiveTouch. Ik hou niet van die lange sjaals. En deze kleine nekwarmers kan ik makkelijk meenemen, of op mijn hoofd zetten als muts.
- Natuurlijk heb ik nog een paar eenvoudige handschoenen in mijn zak zitten, om mijn handen warm te houden.
Voor Sabine is het niet veel anders. Ook zij is gekleed in laagjes. En, omdat we eerder op de middag nog even bij het paard waren kijken, heeft ze haar paardrijlaarzen nog aan.

Ben jij op zoek goede kleding om te gaan winterkamperen?
Ook hier weer. Houdt de omstandigheden in de gaten, en stem daarop af. Jezelf kleden in laagjes is echt een super goed idee. Daarmee kun je heel makkelijk inspelen op subtiele veranderingen. Zelfs een dikke jas zoals ik hier noem kan dan lastig zijn.
Tijdens een eerdere Caminho die ik heb gelopen in maart 2016, droeg ik bijvoorbeeld een stevige, maar lichte regenjas over een donsjas.
Zelf ben ik grote fan van natuurlijke materialen. Deze geven over het algemeen meer warmte. Tegenwoordig is er echter steeds meer van synthetisch materiaal. Dit heeft vaak als voordeel lichter te zijn en beter waterafstotend/ waterdicht en/of steviger te zijn.
Winterkamperen in onze nieuwe tent van MSR
Je zou ons dom kunnen noemen, als je dit van ons zou weten: We hebben de tent nog niet eerder opgezet. Het enige voorgaande moment dat de tent uit zijn verpakking was uit geweest, was in de Bever winkel. We wilden een beetje het formaat weten.
Daarna had de vriendelijke verkoopster de tent weer netjes opgevouwen en terug zijn tentzak in gedaan. Daar past hij makkelijk en ruim in. Nu, na ons eerste kampeeravontuur nog steeds trouwens. Hij is weer makkelijk op te vouwen.
Met het vallen van de duisternis zetten we de tent op. Het is even wennen aan de tentstokken:
- 1 korte
- en twee lange, die aan elkaar vast zitten met een paar scharnier punten.
We kijken naar de tent en zien rode en grijze haakjes. We kijken naar de stokken en zien een rode en een grijze.
De conclusie is snel getrokken.
Met zijn tweeën zetten we de tent op in minder dan vijf minuten. Waar ik helemaal blij verrast mee ben, is de manier waarop de haringen in de hoeken worden bevestigd. Dankzij de constructie is de trekkracht horizontaal en niet schuin de lucht in. Dus je haringen worden minder snel de grond uitgetrokken.
Ik kan nog veel meer de diepte in gaan over deze tent, maar daarvoor verwijs ik je graag door naar het review dat ik geschreven heb. Je vindt het hier: MSR Elixer 3 review.

Als de nacht valt
In het vallen van de avond met oranje kleuren aan de horizon voordat de nacht valt, zetten we de tent op. Om vervolgens nog voordat het donker was met ons gasbrandertje het eten op te warmen.
Heerlijk.
Op de grond in het lange gras, omgeven door berken sparren. Met een ven vol ganzen op loopafstand. De geur van de bosgrond brengt mij direct in een ontspanning. Ik geniet van elk moment. En luister aandachtig naar de gesprekken van onze luidruchtige buren, de ganzenfamilie. Hun gesprekken doven met de tijd niet uit, maar gaan de hele nacht door. Geregeld hoor ik hele hordes ganzen opstijgen of neerstrijken.
Het doet mij denken aan een ouderwets samenzijn met mijn vader’s familie. Deze bourgondische festijnen leken elke keer weer in de tijdloosheid te verdwijnen. Het was altijd een komen en gaan van ooms, neven en nichten, omlijst in gezellig en luid “gekwaak”.
Maar nu zijn we met zijn tweeën. De herinnering aan de familie gatherings dooft snel uit in deze rust. Een rust die nog eens tot een nog dieper niveau wordt opgetild met het horen van de roep van een uil.
De Tent in
De opgewarmde linzen en gierstmaaltijd is op. Het deksel gaat op het potje waaruit we thee drinken. We gaan de tent in.
Vrouwen maken van een huis een Thuis ❤
Oud Hollands Gezegde
Ken je dat gezegde? Zo is het ook nu weer met de tent. Terwijl ik eerder een laatste ronde rond de tent deed om te checken of de haringen goed in de losse bosgrond stonden, was Sabine de tent aan het inrichten.
De backpacks liggen veilig voor nattigheid in de buitentent. En Pippie de hond ligt verankerd aan een boom aan de andere kant in de buitentent. Ons bed bestaande uit twee thermarest matjes met een superhandig verbindingsstuk lag klaar. Het donzen dekbed maakte het tot een werkelijk heerlijke huiskamer. En een waxine lichtje in een glazen pot verzorgde ons nog van voldoende licht om lekker te kunnen lezen.
Het was Sabine die geluid gaf aan de woorden uit een boek van een kennis van ons, welke zijn droom over; “Ons dorp” tot in een boek heeft gegoten. Hierin heeft hij zijn droom en visie over een Anastasiadorp in Roemenië uiteengezet. Als in trans lig ik op mijn rug onder de dekens naar de zachte en sprankelende stem van Sabine te luisteren. Ik voel mij opstijgen naar een hogere dimensie op de boodschap van het verhaal, het geluid, de geur, de rust, de warmte.

Een lange winternacht in de tent
In deze toestand worden we beiden heerlijk rozig. Na een korte onderbreking aangestuurd door thee en een blaas, duiken we opnieuw de tent en ons royale bed in. We voelen allebei dat het tijd is om te gaan slapen.
Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik wakker ben geweest die nacht. Maar ik vond het heerlijk. Ik was totaal zonder enig besef van tijd in het donker. Op momenten dat we beiden wakker waren deelden we onze dromen vol licht en liefde. Om vervolgens weer heerlijk onder het sterrendek (en onder zeil 😉) in de buitenlucht in slaap te vallen.
Is Winterkamperen leuk in Nederland?
Of winterkamperen in Nederland leuk is? Voor mij is het geweldig. De omstandigheden in Nederland en België zijn relatief zacht. Daarnaast kun jij jezelf er natuurlijk goed op voorbereiden. Wij zijn wel lekker off grid gegaan met paalkamperen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals op een camping die het hele jaar open is.
Of kamperen in de winter leuk is voor jou? Dat kan er maar 1 bepalen. Dat ben jij zelf.
Ik zal je nog even meenemen in de volgende ochtend. Ons kampeerverhaal hield hier natuurlijk nog niet op. De wind was gedurende de avond en nacht gaan liggen. En het wolkendek was volledig open gebroken, waardoor we nu aan de Oostelijke horizon nog wat kleurenspektakel konden zien van de aankomende zon.
De volgende ochtend ging het weer verder. We stonden fit, uitgerust, gerevitaliseerd en vol liefde en zin in het leven weer op. Klaar voor een nieuwe dag. We genoten nog van een sinaasappel en een peer. Dit was genoeg om nog uren op te wandelen.
En toen, kwamen onze vrienden alsnog met ons genieten van deze prachtige omgeving.
Winterkamperen Nederland tips
Tof als ons verhaal van winterkamperen in Nederland je inspireert. Als je hier na het lange verhaal nog bent, zal wel betekenen dat je het winterkamperen je leuk lijkt. Top!
Misschien heb je dan nog wat aan deze tips voor winterkamperen:
Tip 1: Laagjes, laagjes laagjes
Overdag in beweging, bij de maaltijd stil in de weer en wind. Het ene moment zweet je het uit, het andere moment, kan je wel een extra laagje gebruiken. Kleed je zelf in laagjes en bent gekleed voor elk moment.
Tip 2: Warm de nacht door
Bij menig outdoorwinkel wordt je verteld: ga naakt je slaapzak in. Dan blijf je het beste warm. Ik had het net over laagjes. Wanneer je kleding droog is, kan deze je ook ‘s nachts warm houden.
Tip 3: Multipurpose
Vooral wanneer je langer op pad gaat is het handig om zo weinig mogelijk bij je te hebben. Waar je in je huishouden voor elk taakje een geschikt hulpmiddel hebt, kun je in het tent-huishouden met wat creativiteit waarschijnlijk veel meer gebruiksmogelijkheden bedenken voor een stuk gereedschap of een ander hulpmiddel. Hoe multifunctioneel is bijvoorbeeld een mes? En wat kun je allemaal wel niet met een pannetje, wanneer je niet aan het koken bent?
Tip 4: Ventileren en drogen
Ook al regent het niet, je tent wordt vochtig. Logisch door de temperatuur verschillen, de warme adem, etc.. Sta je langer op 1 plek neem dan de tijd om te ventileren en te drogen. Heb je een nieuwe dag van trekken voor de boeg, dan heb je misschien niet de tijd om je tent droog in te pakken. Dan kun je onderweg, wanneer de zon en de temperatuur wat hoger staan, je tent te drogen uithangen

Tip 5: Kies een plek waar wildkamperen kan en mag
Iets dat niet mag is spannend, en misschien ook wel leuk voor sommigen. Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan. Het zoeken naar een plek waar je mag kamperen en waarbij je niet gelijk op een standaard camping uitkomt, is moeilijk. Maar niet onmogelijk. Op Campspace kun je op duurzame manier een unieke kampeerplek vinden. En het leuke is, het is goedkoop en betaalbaar.
Tip 6: Winterkamperen is alleen leuk op jouw manier
Kamperen is leuk! Ook in de winter. Er zijn verschillende manieren om kamperen te gaan. En je hoeft er niet ver voor weg. Je kunt het zo avontuurlijk en off grid maken als je zelf wilt. Winterkamperen kent net als gewoon kamperen veel gradaties van geheel verzorgd tot totaal zelfstandig. Waar voel jij je goed bij? Ga ervoor.
Tip 7: Investeer in goede spullen
Goedkoop is duurkoop. Ik heb ontiegelijk veel plezier gehad van mijn kleine trekkerstentje van Jack Wolfskin. Maandenlang is dit mijn huis geweest dat ik dagelijks opzette en afbrak. De enige sporen van schade zijn wat gaatjes in het muggennet.
Tip 8: Je accu’s zijn je geliefden
Wat doe je met je geliefde? Je slaapt ermee, dicht tegen je aan. Accu’s kunnen niet tegen winterse kou. Bij jou in je slaapzak bescherm je ze voor de heftigste kou. Zodat jij verder kunt; navigeren, appen, het weer kunt checken, etc..
Tip 9: Winterkamperen is niet alleen voor doorgewinterde avonturiers
Iedereen kan genieten van de buitenlucht in de winter. Met gezond verstand en goed voorbereid zijn de meeste winternachten in Nederland heel goed te genieten. Laat je dus niet tegenhouden door spannende verhalen. Laat het je inspireren. En pak die schone buitenlucht.
Conclusie: Winterkamperen in Nederland is dat leuk?
Tsja, ik noemde het al. Voor ons is winterkameren in Nederland leuk. En als ik voor mij zelf spreek: Het is geweldig. Lekker uit in de elementen en ver weg van al de drukte en gekkigheid van de stad en het geciviliseerde leven. Maar, of het voor jou leuk is, kun je alleen zelf bepalen. Met de 9 tips voor winterkamperen kun je het in ieder geval al behoorlijk aangenaam maken in deze koudere, maar interessante en heerlijke periode om lekker te gaan kamperen en de buitenlucht te snuiven.
Voor mij is de natuur een plek van bezinning. Ik vind er rust en vrede en nieuwe inspiratie om door te gaan. Wanneer ik de nacht doorbreng op de grond in veel nauwer contact met de elementen voel ik weer wat het is om mens te zijn, en weet ik weer waarvoor ik leef.
Iets, dat ik in het dagelijks bestaan in de stad omringd door de drukte van alle dag, makkelijk vergeten kan.
Op zoek naar de mooiste kampeerplekjes?
Via Campspace vind je de prachtige kleinschalige campings, waar je heerlijk tot rust komt.
- Kamperen bij de boer
- Met camper, tent of caravan
- Of lekker makkelijk in woonwagen of bungalow
- Voor ieder wat wils
Meld je direct gratis aan voor de mooiste (en goedkope) plekjes. en een onvergetelijke ervaring. Echte pareltjes 🤫

4 reacties
Dit is super tof Wouter!!
Dankjewel 🙏
En ja, het is heel tof.
Heerlijk in de natuur! 🌿☀️✨🌳
Ik hoor niet zo vaak verhalen over winterkamperen, maar het lijkt mij erg leuk om eens uit te proberen. Gelukkig heb ik een goede tent en veel kampeerspullen die mij warm houden. Ik ga kijken welke voorbereidingen ik nog meer zou moeten treffen, bedankt voor de info!
Hey Vincent,
Bedankt voor je reactie en graag gedaan.
Succes en veel plezier!