Zelf Kruidenzout maken

Hoe doe je dat? Beste kruidenzout recept

zelf kruidenzout maken - recept en stappenplan

zelf kruidenzout maken: Resultaat
Kruidenzout maken: Het resultaat

Na een middagje moestuin kwamen we thuis met een overvloed aan kruiden. Het idee zelf kruidenzout maken was na zo’n heerlijke dag een logische uitkomst. Het heeft namelijk nogal wat voordelen: Je kunt zelf je recept bepalen. En dus de uiteindelijke smaak. Je kunt zelf geoogste kruiden toevoegen. En het is bovenal gewoon super leuk om te doen. Want, je leert wat nieuws. En je bent weer een stukje minder afhankelijk van de supermarkt 😉 Op het zout na dan, dat moet je toch ergens vandaan halen.

Wat heb je nodig om kruidenzout te maken?

  • Zout
  • Kruiden
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Keukenmachine of blender (Of vijzel – dan ben je lang bezig hoor 😉)
  • bakplaat
  • geduld
  • Een pot om je kruidenzout in te bewaren

Welk zout kun je het beste gebruiken?

Himalaya Zout

Je kunt het beste zout gebruiken dat je zelf het lekkerste vindt. Thuis hebben we gekozen voor grof Himalaya zout. Gaandeweg het proces is dit natuurlijk allemaal vermalen tot fijn Himalaya zout. Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld zee zout.

Dankzij Sabine (Die nogal diep in de materie van gezonde voeding is gedoken) ben ik in ieder geval ook gaan letten op hoe zuiver het zout is. We willen namelijk zout dat ongeraffineerd is, niet industrieel behandeld en vrij van antiklontermiddelen. Daarom dat bij ons Himalaya zout de standaard is.

Welke kruiden gebruik je in kruidenzout?

Je kunt verschillende kruiden gebruiken voor je kruidenzout. Uit onze moestuin kwamen o.a. bieslook, marjolein, laurier, lavas (maggiplant), peterselie en selderij. Verder kun je natuurlijk ook tijm, knoflook en oregano in je kruidenzout verwerken. Sabine is nogal zot op munt, er zitten in ons kruidenzout recept dan ook zeker wel wat blaadjes munt verwerkt. Wat kun jij nog meer verzinnen? De keuze is reuze.

Het beste kruidenzout recept

Je raadt het misschien al, aangezien het om zelf maken gaat. Dat er geen vast recept is voor je kruidenzout. Tenzij je altijd hetzelfde resultaat wilt. Wil je precies de Herbamare namaken, dan kijk je even op de verpakking welke kruiden daar allemaal doorheen zijn verwerkt.

Je kunt helemaal zelf de smaak bepalen door de kruiden die je toevoegt. Ander factor van invloed op de smaak is de hoeveelheid zout. Hoe minder zout, hoe meer de smaak van de kruiden. En andersom.

Zelf kruidenzout maken, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om kruidenzout te maken. Het belangrijkste is: je kruiden drogen. Daar kan het zout je natuurlijk al bij helpen. Het enige wat het zout nodig heeft, is tijd. En jij: geduld. Het zout doet het meeste werk voor je.

zelf kruidenzout maken recept en stappenplan

Zelf kruidenzout maken. Stappenplan en recept


Stap 1: Kruiden fijn snijden

zelf kruidenzout maken

Omdat je de kruiden later met het zout toch fijn snijdt in de blender of keukenmachine is het niet direct nodig om je kruiden heel klein te snijden. Maar het versnelt het proces van drogen wel, wanneer alles fijner is gesneden.

Zelf vind ik het een uitdaging om mijn groenten in kleine stukjes te snijden. Zo zag ik daar bij het snijden van de kruiden ook weer een uitdaging in.

Stap 2: Kruiden mengen met het zout

Leg de kruiden op de bakplaat, en strooi er zout overheen. Het zout helpt je kruiden te drogen. Hoe meer zout, hoe minder de smaak van kruiden. Nu hoef je er nog niet al te veel zout overheen te strooien. Dit kan later nog, wanneer je denkt dat meer zout nodig is. Het gaat er nu om, dat je kruiden gaan drogen.

Stap 3: Hoe laat je het kruidenzout drogen?

Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je geen haast en de ruimte hebt, kun je het zout en de kruiden laten drogen aan de lucht in je woonkamer of keuken. Het proces van drogen kan enkele dagen duren. Je kunt rekenen op 5-7 dagen.

Stap 4: Je kruiden en zout vermalen tot fijn kruidenzout

Om de blender te besparen deden we dit eerst met de hand met de vijzel. Stel dat je een grote pot wilt vullen zoals op de foto, dan ben je wel even bezig.

Maar, wanneer je mengsel droog genoeg is, klontert het niet. En kun je het zware werk door je blender of keukenmachine laten doen. Let wel op je machine terwijl je dit doet.

Stap 5: Je kruidenzout in een pot bewaren

zelf kruidenzout maken resultaat

Heb je toevallig een strooipotje over uit je kruidenkast? Dan kun je deze vullen. Bij ons staan er gelukkig altijd oude jam-, honing-, en tahinpotten. Deze doen bij ons dienst als potten voor het kruidenzout.

Tijd besparen?

Een tweede manier is deze: Je kunt je bakplaat vol met zout en kruiden in de oven schuiven om deze op de laagste stand, niet warmer dan 50°C zetten. Met ongeveer een uur zijn je kruiden goed gedroogd.
Wanneer jij je kruidenzout op deze manier laat drogen, laat het dan wel afkoelen voordat je naar de volgende stap gaat; het vermalen tot fijn zout.

Bonustip

Het maken van kruidenzout heeft tijd nodig en je steekt er toch nogal wat werk in. Het maken van een grote hoeveelheid, vraagt relatief weinig meer werk en/ of tijd.

Dus: Als je het doet, doe het dan goed.

En maak een voorraadje waar je wel even mee vooruit kan.

Conclusie: Zelf kruidenzout maken: Het beste recept

Het maken van kruidenzout is eenvoudig en makkelijk. Naast een paar hulpmiddelen is je grootste gereedschap geduld. Als je dit niet hebt, of je hebt geen plek om je kruiden veilig te laten drogen (omdat er continue dreiging is van rondvliegend speelgoed of rennende katten) dan laat je de oven een handje helpen.

De stappen zijn eenvoudig uit te voeren. En zelf heb je er niet zo veel werk aan. Het resultaat is heerlijk. En, omdat je het zelf maakt, heb je totale controle over het eindresultaat. Wil je een zouter resultaat dan voeg je meer zout toe. Wil je de kruiden beter proeven, dan voeg je wat minder zout toe.

Omdat je toch al bezig bent met iets gezonds en goeds, zou ik ook zuiver, onbewerkt zout gebruiken. Dat proef je.

Dat moet wel lukken, toch?

Wat doe jij met je kruidenzout of heb je nog iets leuks toe te voegen? Laat het weten via een reactie op dit bericht. Dankjewel. 😃

Succes en eet smakelijk 🙏

Zelf kruidenzout maken FAQ’s

Hoe lang duurt kruidenzout maken?

De verwerkingstijd voor het maken van kruidenzout is ongeveer een uur in totaal. Het drogen kan afhankelijk van hoe je het doet een uur of een aantal dagen duren.

Welk zout is het beste om kruidenzout te maken?

Het beste kun je kiezen voor natuurlijk zout dat niet industrieel bewerkt is en ongeraffineerd. Ook wil je geen antiklontermiddelen in je zout. Bijvoorbeeld Himalayazout of grof zeezout.

Welke kruiden kun je het beste gebruiken voor kruidenzout?

Je kunt veel verschillende kruiden gebruiken voor je kruidenzout. Bijvoorbeeld: bieslook, marjolein, laurier, lavas (maggiplant), peterselie, selderij, tijm, knoflook en oregano. Je kunt de smaak van je kruidenzout versterken met knoflook of knoflookpoeder.

Waarvoor kun je kruidenzout gebruiken?

Je kunt kruidenzout voor van alles gebruiken. Als smaakversterker van je maaltijden. Maar ook met wat olijfolie en een plakje tomaat over je geroosterde boterham.

Hoe bewaar je kruidenzout?

Net als je gewend bent met je zout, het is droog en dus lang houdbaar. Je kunt je kruidenzout bewaren in een pot. Bijvoorbeeld een oud kruidenpotje of jampot.

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.