Zelfbouw droogtoilet: Duurzaam gemak in 2023

Wil je minder water verbruiken en wil je jouw huis duurzamer maken? Ik had dezelfde wens, en na wat onderzoek stuitte ik op het idee van een zelfbouw droogtoilet. In deze blogpost deel ik een overzichtelijk stappenplan voor het bouwen van je eigen droogtoilet, een groen alternatief dat gemakkelijk te implementeren is.

Interesse? Laten we samen aan een groener thuis werken.

Belangrijkste punten

  • Een zelfbouw droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt en in plaats daarvan het afval droogt en composteert, waardoor het milieuvriendelijk is en water bespaart.
  • Het gebruik van een zelfbouw droogtoilet heeft voordelen voor het milieu, zoals het verminderen van waterconsumptie, het vermijden van afvalwaterproductie en het verminderen van schadelijke stoffen in het afvalwater.
  • Voor het bouwen van een droogtoilet zijn stappen zoals het verwijderen van het bestaande toilet, het maken van een prototype en de uiteindelijke productie nodig. Belangrijke materialen om te gebruiken zijn houders of cassettes voor opvang, urine scheidende constructies en biologisch afbreekbare materialen.
  • Er zijn verschillende composstoiletten beschikbaar. De beste droogtoilet voor jouw situatie (offgrid, camper, thuis of tiny-house) is afhankelijk van persoonlijke – en omgevingsfactoren.
Zelfbouw droogtoilet Een groen project voor thuis 120801843

Wat is een droogtoilet en waarom zou je het gebruiken?

Een droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt en in plaats daarvan het afval droogt en composteert, waardoor het milieuvriendelijk is en water bespaart.

Definitie en werking

Een droogtoilet is een speciaal soort toilet. Het gebruikt geen water of chemische stoffen. In plaats daarvan vangt het de poep en plas op. Dit maakt het heel goed voor ons milieu.

Als de bak van het toilet vol is, moet je weten wat je moet doen. Om het droogtoilet schoon te maken, kun je een mix van zuiveringszout, azijn en warm water gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je toilet altijd fris ruikt en klaar is voor gebruik.

Met een droogtoilet doe jij een grote stap in het groener maken van jouw huis.

Voordelen voor het milieu

Het gebruik van een zelfbouw droogtoilet heeft verschillende voordelen voor het milieu. Ten eerste bespaart het toilet veel water omdat er geen spoelwater nodig is. Dit draagt bij aan het verminderen van de waterconsumptie en het behoud van kostbare waterbronnen.

Daarnaast produceert een droogtoilet geen afvalwater, waardoor de belasting op rioleringssystemen en zuiveringsinstallaties wordt verminderd.

Een ander voordeel is dat het droogtoilet helpt bij het verminderen van de hoeveelheid fosfaten en andere schadelijke stoffen die in het afvalwater terecht komen. Door fecaliën en urine op te vangen, kunnen deze waardevolle voedingsstoffen worden omgezet in compost of meststof.

Op deze manier draagt het droogtoilet bij aan een circulaire economie en vermijdt het de noodzaak van chemische meststoffen.

Tot slot zorgt het gebruik van een zelfbouw droogtoilet ervoor dat er minder energie nodig is voor waterzuivering en transport. Het toilet kan ook worden gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, waardoor de ecologische impact verder wordt verminderd.

Zelf een droogtoilet bouwen: stappenplan

Voor het bouwen van een droogtoilet zijn een aantal stappen nodig, zoals het verwijderen van het bestaande toilet en het maken van een prototype.

De benodigde materialen

Voor het bouwen van een zelfbouw droogtoilet heb je een aantal materialen nodig. Dit zijn onder andere: een houder of cassette waarin de fecaliën worden opgevangen, een urine scheidende constructie, en een prototype voor het testen van het ontwerp.

Daarnaast kunnen hout en biologisch afbreekbare materialen gebruikt worden voor de bouw van het toilet. Ook is zuiveringszout, azijn en kokend water nodig voor het schoonmaken van het toilet.

Het is belangrijk om bij de keuze van materialen rekening te houden met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Verwijderen van het bestaande toilet

Ik begon met het verwijderen van het bestaande toilet in de badkamer. Dit was een vrij eenvoudig proces. Ik draaide eerst de watertoevoer naar het toilet dicht en spoelde het toilet door om het water weg te laten lopen.

Vervolgens maakte ik de bevestigingen los waarmee het toilet aan de vloer en de afvoerpijp was vastgemaakt. Nadat ik alle bevestigingen had verwijderd, tilde ik voorzichtig het toilet van de vloer en zette het opzij.

Nu was ik klaar om verder te gaan met het bouwen van mijn droogtoilet.

Prototype maken

Het maken van een prototype voor een zelfbouw droogtoilet is een belangrijke stap in het proces. Het prototype helpt om te zien hoe het droogtoilet er uiteindelijk uit zal zien en hoe het zal functioneren.

Bij het maken van het prototype is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed passen. Het is ook handig om het prototype uit te testen om eventuele problemen of verbeteringen te ontdekken voordat je aan de uiteindelijke productie begint.

Eindproductie

Nu zijn we aangekomen bij het laatste onderdeel van het stappenplan: de eindproductie. Na het bouwen van het prototype en het testen ervan, is het tijd om je eigen droogtoilet te maken.

Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klaar model aan te schaffen of zelf een toilet te bouwen met behulp van biologisch afbreekbare materialen. Het is belangrijk om te onthouden dat een droogtoilet speciale zorg nodig heeft voor reiniging en onderhoud.

Het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals een mengsel van zuiveringszout, azijn en kokend water, kan helpen om je toilet schoon en geurvrij te houden. Denk eraan dat Tiny House Store je kan ondersteunen bij het creëren van een duurzaam en groen huis met slimme oplossingen, zoals een droogtoilet.

Meer over ‘Off grid sanitair’

Het leven off-grid gaat niet alleen over energie, maar ook over hoe we omgaan met onze basisbehoeften in harmonie met de natuur. Een essentieel aspect hiervan is het kiezen van het juiste off-grid sanitair. Van het transformeren van een composttoilet camper tot het ontdekken waar je een composttoilet kunt kopen, de opties zijn divers en aanpasbaar aan verschillende levensstijlen.

Voor de doe-het-zelvers die graag hun eigen oplossingen bouwen, is leren hoe je een composttoilet zelf maakt of het overwegen van een composttoilet bouwpakket fantastische manieren om persoonlijk betrokken te zijn bij elk aspect van je duurzame levensstijl. Er zijn ook unieke opties zoals het Zweedse ecologische toilet die een mix van duurzaamheid en comfort bieden.

Als je klein woont, bijvoorbeeld in een tiny house, zijn er specifieke overwegingen zoals het kiezen van een geschikt tiny house toilet. Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk? Het is belangrijk om te begrijpen hoe een composttoilet werkt, inclusief het gebruik van composttoilet houtsnippers en de voordelen van het plaatsen van een composttoilet buiten.

Verder gaat het bij composttoiletten niet alleen om vaste afvalstoffen. Ook het omzetten van urine in compost is een cruciaal aspect van deze ecologische cyclus. Misschien overweeg je zelfs een wc in de tuin voor meer gemak en minder impact op het milieu. Een andere interessante overweging is het gebruik van een scheidingstoilet, dat helpt om afval efficiënter te verwerken.

Het kiezen van het juiste merk en model is ook essentieel. Opties zoals het Boxio compost toilet, Trelino compost toilet, en Separett compost toilet bieden verschillende kenmerken en voordelen, waardoor je de oplossing kunt kiezen die het beste past bij jouw behoeften en jouw unieke levensstijl off the grid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Zelfbouw droogtoilet?

Een Zelfbouw droogtoilet is een doe-het-zelf composttoilet. Het is een groen project voor thuis, goed voor waterbesparing en maakt van afval compost.

2. Wat heb je nodig voor de bouw van een droogtoilet?

Voor het inbouwen van een Zelfbouw composttoilet heb je hout nodig voor het toilet en zuiveringszout en azijn voor de reiniging.

3. Zijn er kant-en-klare modellen beschikbaar?

Ja, er zijn kant-en-klare modellen beschikbaar als je zelf niet wil bouwen. Deze zijn eenvoudig te plaatsen in je huis of camper.

4. Hoe helpt een droogtoilet bij duurzaam bouwen?

Een droog toilet zorgt voor waterbesparing, maakt composteerbaar afval en past goed bij een ecologische levensstijl en energiezuinig wonen.

5. Hoe werkt de vochtregulatie in een droog toilet?

Het droog toilet gebruikt natuurlijke ventilatie om vocht te regelen. Het scheidt urine van ander afval om geuren en vochtproblemen te beheersen.

» Referenties

Chirjiv Anand & Defne S Apul. (2013). Composting toilets as a sustainable alternative to urban sanitation – A review. Waste Management, 34(2).<a href=”https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review” target=”_blank”>https://www.researchgate.net/publication/258852961_Composting_toilets_as_a_sustainable_alternative_to_urban_sanitation_-_A_review</a>

Emine Saner. (2019). The no-flush movement: the unexpected rise of the composting toilet. The Guardian.<a href=”https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flus” target=”_blank”>https://www.theguardian.com/global/2019/dec/09/no-flush-movement-composting-toilet-clean-water-waste-fertiliser-eco-revolution</a>

» Referenties

Conclusie

  • De beste droogtoilet voor je tiny-house: Trelino Timber S;
  • De beste camping droogtoilet (ook voor camper en caravan): Boxio ;
  • Mooi houten compost toilet voor thuis: Trelino Timer S (ook met grotere capaciteit verkrijgbaar);
  • Het goedkoopste droogtoilet: Boxio-toilet;
  • Zelf een droogtoilet maken? Voorkom nare geurtjes met deze handige urinescheider.
Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.