Zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis?

Zo doen wij dat

zelfvoorzienend leven in een ruitjeshuis - cover
zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis

Hoezo: Zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis? Dat kan toch niet? Vast omlijnd door buren aan weerszijden, een kleine tuin. En helemaal on-the-grid. Daar is toch geen zelfvoorzienend bestaan van te maken? Nee, joh, zelfvoorzienend wonen gaat echt niet in een rijtjeshuis…

Of, toch wel?

Kun je zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis?

Misschien is het een idee om je ideeën over zelfvoorzienend wonen even te laten voor wat ze zijn. Vooral, wanneer dit gepaard gaat met het moeten bewonen van grote stukken grond, met grote moestuinen, een voedselbos etc.. Het kan zijn dat je (bewust of onbewust) in een rijtjeshuis terecht bent gekomen. En dat je het zelfvoorzienende leven ter plekke al wilt gaan leven.

Zo is voor mij ook het geval. Na jaren zwervend over de wereld in van alles aan zelfvoorzienende community’s, kwam ik in een rijtjeshuis terecht bij mijn kersverse lieve partner. Zij was hier al gesetteld. Samen koesterden wij (nog steeds) de droom van zelfvoorzienend leven op een mooie natuurlijke plek.

En weet je:

Het bleef bij dromen.

Maar, wat als we het nu gewoon hier gaan leven. Te midden van alle chaos, creëren wij een paradijs. En spelen we met de elementen die er zijn.

Kan dat?

Zelfvoorzienend leven doe je idealiter natuurlijk op alle levensgebieden:

  • Als het om huisvesting gaat, zie je misschien een compleet ander huis voor je geestesoog. Dat lukt natuurlijk niet midden in stad of dorp.
  • En op het gebied van energie kun je natuurlijk beginnen met energie van de zon. Als je zelfvoorzienend wilt zijn, kun je misschien kiezen voor een complete set off grid zonnepanelen. Dit is nog redelijk haalbaar. Als je genoeg flappen hebt om neer te leggen.
  • Dan is er nog water. Je kunt een waterfilter in je systeem toepassen. Of voor een waterfilter kiezen van bijvoorbeeld Berkey, waarmee je duizenden liters water tot drinkwater kunt filteren. Dit is dus vrij makkelijk te regelen. Ok. Je hebt geen eigen bron. En je bent nog afhankelijk van het waternet. Maar, het is een stap.
  • Op het vlak van zelfvoorzienend zijn in voedselvoorziening is het misschien nog wel het makkelijkst. Je, begint simpelweg een moestuin. Dat kan al op een vierkante meter. In je minuscule achtertuin kan het moeilijk zijn een compleet zelfvoorzienende moestuin te maken. Maar met permacultuur is heel veel mogelijk. Er zijn genoeg boeken over permacultuur vol geschreven. Wat je het hele jaar door kunt doen is kiemgroenten kweken. Heerlijk en makkelijk.

Zo zie je maar, zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis is prima te doen. Het heeft zo zijn uitdagingen. En 100% zal een hele dobber zijn. Maar, altijd nog makkelijker dan met een schop en hamer beginnen op een beboste berg. Het heeft dus ook zo zijn voordelen 😉

Hoe wij zelfvoorzienend wonen en leven in een rijtjeshuis

Is het een idee met je te delen, hoe zelfvoorzienend leven er voor ons uitziet? In een leven van hectiek, puberende kids met al hun perikelen, drama’s en uitdagingen en een grote globale machtsverschuiving om ons heen?

De schutting voorbij

Zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis: Waar moet je beginnen? Lees over onze off grid en duurzame stappen in ons rijtjeshuis.
Oogst van de gemeente. Appels en druiven uit een vrij toegankelijk perk.

Als buitenmensen begint voor ons zelfvoorzienend leven in de achtertuin. Onze achtertuin strekt zich een stuk verder uit dan de schutting. Het is beperkende grens in je hoofd die zou zeggen dat er buiten de schutting niets meer te doen is.

Vaak genoeg ben ik bij mijn vader op de paardenkar gesprongen. Al stappend door de polder dik ingepakt en met een kleedje over ons benen, zei hij:

Kijk jongen, dit is mijn achtertuin.

En zo is het: In de achtertuin buiten de schutting liggen schatten op je te wachten. Met een beetje verstand van wat je wel en niet eten kunt, kun je een stevige overvloed aan kruiden, bessen en kastanjes halen uit je “achtertuin”.

Zo kwamen wij een groot veld van zwarte bessen tegen. Hier liep de gemiddelde wandelaar en hondenliefhebber achteloos aan voorbij. Wij erkenden de weelde en overvloed. Nu staan er potten vol met zwarte bessen jam bij ons op de kast. En… steevast hebben we een lekker cadeau als we ergens op bezoek gaan. 🎁

Moestuinieren

De gedachte dat een moestuin groot moet zijn om zelfvoorzienend te zijn draagt natuurlijk wat waarheid in zich. Maar laat je er niet door beperken te beginnen, wanneer je een kleine voor- of achtertuin hebt. Of misschien helemaal niets. Ook het niet hebben van de juiste kennis en/of ervaring is geen excuus. Nu ja, ik kan het mij goed voorstellen hoor. Ik heb van zulke gedachten ook wel eens last. Boeken helpen natuurlijk altijd bij het verzamelen van wat kennis, tips en trucs. De boeken over moestuinieren voor beginners staan vol met zulke praktische en makkelijke handreikingen.

In ieder geval op een paar vierkante meter. Of misschien wel 1m2 kun je al een leuke moestuin aanleggen. Wij hebben het geluk van een volkstuintje een paar kilometer verderop. Maar in de drukte van de dag kun je wel voorstellen dat bij ons deze oase van rust en natuur niet vaak genoeg bezocht wordt. 😱

Het naar huis slepen van de vierkante meter moestuinbak bracht een ware verandering teweeg. De stoep is gevuld geraakt met potten vol, kruiden, pompoenen, rucola, bonen, etc.. Het terras werd een eetfestijn. Een wasmand werd omgedoopt tot verticaal aardappel teelbed.

Verticaal Aardappels telen: oplossing voor zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis
Ruimtebesparend aardappels telen in een wasmand

Met nog een stuk tuin achter het terras dat nog wel wat aandacht kon gebruiken, zijn we vervolgens door gaan tuinieren. Zo ontstonden er her en der nog een paar leuke perkjes. Tot de buren zeiden: Hé, willen jullie een stukje van onze tuin gebruiken? Wij doen er toch niets mee. Zo breidden we onze moestuin uit. En zo zijn we bezig met het aanleggen van een eetbare tuin op 40m2 extra.

DIY: Zelf aan de slag gaan

Wat we verder leuk vinden om te doen. Is zelf aan de slag gaan om dingen te maken. Lekker zelf doen dus. Ofwel Do It Yourself. Net als met al het andere kun je beginnen op het punt waar je staat en met de middelen die je hebt.

Kun je goed met stoffen overweg dan ga je misschien kleding naaien of breien. Een ander gaat liever appeltaarten bakken.

Ik heb in ieder geval gemerkt dat er in de omgeving van alles te vinden is. Zo liep ik van de zomer met de kettingzaag en boomstammen over straat. Iemand uit de buurt had zijn heg weggehaald. Het resultaat hiervan was een dikke stapel bomen in het gemeenteplantsoen. De buurman had er geen problemen mee dat ik een paar bomen kaalschoor om ze vervolgens mee naar huis te nemen. Heerlijk. Ik voelde mij het mannetjes.

Daarnaast vond ik ook pallets. De mensen die hun nieuwe stoep hadden aangelegd, waren blij dat ze er vanaf waren. En ik was blij weer wat nieuwe dingen in elkaar te kunnen schroeven.

Zo staan er nu in onze tuin een compostbak en een kruidenrekje gemaakt van pallets. Hier omschrijf ik het super makkelijke proces om zelf een compostbak te maken van pallets.

zelf compostbak maken van pallets
Pallet – Compostbak
pallet plantenbak
Pallet kruidenrekje

En als je eenmaal begonnen bent, groeit het plezier steeds meer en blijf je nieuwe dingen creëren, of oude dingen oppimpen. Zo sleepten we op een gegeven moment een stalen geraamte over straat van de volkstuin naar ons huis. Om hier vervolgens zelf een tunnelkas van te maken. Gezien de moeite die we er in hebben gestoken was het bijna voordeliger een kweekkas te kopen, want die zijn er echt super voordelig. Maar, zelf doen is leuker.

Zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis met een zelfgemaakte kweektunnel
Het resultaat van sleep-, graaf-, timmer-, straat- en knip- en plakwerk: Een prachtige kweektunnel
moestuin rijtjeshuis
Dezelfde tunnel in een ander seizoen.

Er is natuurlijk veel meer wat je zelf kunt doen. Ook in de keuken kun je aan de slag gaan. Of je nu appeltaarten gaat bakken, kruidenzout gaat maken van kruiden uit je tuin of zelf gaat leren brood bakken. Voor iedereen is er iets leuks te doen.

Wat heb je nog meer nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Het mooie van zelfvoorzienend leven en wonen, is dat het een proces is. Je kunt vandaag al beginnen met dingen die voor jou haalbaar zijn. En vandaaruit groeien en steeds meer ondernemen. Denk aan groenten kiemen of brood bakken.

Of, misschien is het al een hele stap om een compostbak neer te zetten en lekkere groen afval te gaan composteren.

Anyway: Je zult merken dat je van alles aan dingen nodig hebt om zelfvoorzienend te gaan wonen en leven. En dat je dus je geld op een andere manier gaat uitgeven. In het kort: ga je niet voor de vis, maar voor de hengel. In dit artikel: Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven, ga ik nog veel uitgebreider in op alles wat je nodig zou kunnen hebben.

Kort samengevat zijn dit dingen waar jij je aandacht op richten kunt:

  • Zonnepanelen of een complete set off grid zonnepanelen
  • Waterfilter
  • Warmte d.m.v. een off grid kachel, zoiets als een pelletkachel is supermakkelijk en houdt je huis warm.
  • Om dingen zelf te kunnen doen: Gereedschap
  • Een eigen bron van voeding bijvoorbeeld: moestuin, kippen, kwartels, fruit

Zelfvoorzienend wonen en bewustzijn

Helaas is de grootste en moeilijkste stap om te beginnen is de eerste. En daarom ben ik blij dat je hier bent. Voor mij betekent het dat de wil en het verlangen er is. En daarmee ben je al op de goede weg. Ik wens je echt toe dat je nu een eerste stap zet. Al is het door een paar zaadjes te planten, een bessenstruik neer te zetten of een waterfilter aan te schaffen.

Het belangrijkste is, dat je jezelf tegenkomt en je beperkende gedachten. En dat je van steeds meer dingen gaat denken. Hoe kan het anders, duurzamer. Of, hoe kan ik het zelf. Daarom gaat zelfvoorzienend leven gepaard met een immer groeiend bewustzijn en toenemende mate van verbinding, geluk en zelfredzaamheid.

Bonustip

Hoe is de relatie met je buren? Zou je met hun kunnen samenwerken? Hoe verbindend kan het zijn om samen met je buren de straat een stevige upgrade te geven, door simpelweg in je voor- of achtertuin mooie dingen te kunnen laten ontstaan. Je hebt elkaar toch nodig. En je weet nooit wat voor mooie dingen eruit kunnen ontspringen.

Conclusie: Kun je zelfvoorzienend leven in een rijtjeshuis?

Het vraagt om creativiteit en doorzettingsvermogen, maar zelfvoorzienend wonen en leven in een rijtjeshuis is tot op zekere hoogte zeker mogelijk. Het gaat erom de eerste stap te zetten. En iets zelf te gaan doen. Van daaruit ontvouwt zich vanzelf de weg en gaat het steeds makkelijker.

Het kan ook helpen je beeld te onderzoeken over zelfvoorzienend leven. Als het niet past bij een rijtjeshuis, is het misschien handig om je beeld bij te stellen. Dit kan nogal beperkend werken. Of misschien kan het heel inspirerend voor je zijn. Er zijn gelukkig boeken vol geschreven over zelfvoorzienend en off grid wonen en leven. Check de beste boeken over zelfvoorzienend leven voor inspiratie en praktische tips en vaardigheden.

Misschien is het beginnen met een kleine moestuin al is het op de vensterbank of in een vierkante meter moestuinbak het makkelijkst om te beginnen.

Natuurlijk heb je van alles nodig om zelfvoorzienend te zijn. Denk aan elektriciteit en water. Dat komt in een rijtjeshuis redelijk “vanzelf” Maar misschien kun je er met zonnepanelen en een waterfilter toch een leuke twist aan geven.

En… Wil jij je stadswoning eens ontsnappen om tot je zelf te komen. Ga eens lekker kamperen. Wij gingen in januari nog lekker winterkamperen in Nederland. Het is echt niet alleen voor de winterhelden als Wim Hof. Het is heerlijk. En iedereen kan het.

Ik hoop dat je hierin inspiratie gevonden hebt om aan de slag te gaan. Als je andere vragen hebt, stel ze natuurlijk maar. En … Wat doe jij in je rijtjeshuis? Ik zou het super tof vinden als jij jouw stappen deelt in een reactie.

Bedankt voor je aandacht. En succes! Maak er wat moois van ♥

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.