
Zelfvoorzienend leven in de stad: Hoe doe je dat? En is het überhaupt mogelijk? Terwijl ik werk aan het verwezenlijken van de droom zelfvoorzienend te leven in de bergen en in ideale omstandigheden vergeet ik soms, dat ik hier en nu leef. Dat zelfvoorzienend leven dus ook hier en nu al geoefend en ervaren kan worden.
Zelfs in de stad kun je zelfvoorzienend leven.
Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik een nogal vrije invulling heb van het begrip: Zelfvoorzienend zijn. Ik zie het in eerste instantie al niet als iets wat je van het 1 op het andere moment volledig moet leven. En dat je dan helemaal in je afgesloten onafhankelijke bubbel door het leven gaat, zonder enig contact met buiten.
Ik zie zelfvoorzienend leven meer als een proces:
Je begint gewoon ergens op een vlak, of het nu met kiemgroenten kweken, moestuinieren een off grid tiny house met zonnepanelen is. Het maakt niet uit. Alles waar jij zelf iets gaat maken, bouwen, groeien, kweken, opvoeden of repareren waar je het voorheen door een winkel of zou laten doen is al een stapje naar zelfvoorzienend leven.
Zo simpel is het, toch?
En zo is zelfvoorzienend leven in de stad ook heel goed mogelijk. En misschien nog wel leuker ook. Misschien kom je wel tot de ontdekking dat er veel meer mensen zijn die hetzelfde denken als jij. En dat je helemaal niet naar Portugal moet, om dat leven te gaan creëren dat hier voor het oprapen ligt.
Echt waar, het ligt voor het oprapen. En deze tijden dwingen je ertoe creatief te zijn. Heerlijk toch, zo’n crisis?
Crisis: Ontleend aan Latijn crisis ‘beslissing, beslissende ommekeer’
etymologiebank.nl/trefwoord/crisis
Je kunt dus naar crisis kijken als een onvoorkomelijk einde. Of als een nieuw begin vol mogelijkheden. Een nieuw begin dat je zelf kunt voornemen.
Nu vraagt het tweede wel om wat meer moed. Het kan wel de weg zijn die je de meeste vreugde en geluk brengt.
Lang verhaal kort: Ons zelfvoorzienend leven begint in de stad. Hier en nu. Precies daar, waar wij zijn.
Zelfvoorzienend leven…
Hoe lang blijf je nog wachten?
Zet vandaag nog jouw eerste stap:
- Meld je gratis aan. 🎁
- Empower jezelf 💪
- Leef vrij 🕊
Kun je Zelfvoorzienend leven in de stad?
Het lijkt misschien moeilijk om in de stad zelfvoorzienend te leven. Je bevindt je in een compleet afhankelijke situatie. Al helemaal wanneer je in een appartementje woont op drie hoog. Hier kom ik dan weer terug op wat ik eerder schreef: Zelfvoorzienend wonen in de stad begint bij de eerste stap die jij zet binnen jouw mogelijkheden.
Zelf je brood bakken kan al een eerste stap zijn. Of een paar tomaatjes groeien op je balkon.
Nu zijn wij: Sabine en ik gezegend met een flinke achtertuin. Deze tuin grenst aan weerszijden aan die van de buren die eigenlijk niets met tuinieren hebben. Onze groene oase ligt dus tussen geplaveide, kale en grijze achtertuinen. Ongeliefde tuinen.
Wanneer de zon hoog staat zitten de buren binnen in de schaduw.
Wanneer de zon hoog staat zitten wij in een koele oase van groen.
Heerlijk.
Het terras staat vol met potten vol verschillende groenten. In de vierkante meter bak vol aarde en wat compost reikt de jonge rucola naar de zon en klimmen de kievitsbonen in de bamboescheuten. Deze bamboe scheuten staan dan weer iets verderop in een grote bak en houden het zicht van de buten uit de flat achter ons tegen.
Zelfvoorzienend leven in de stad: Een keuze. Wij kiezen er voor om met de mogelijkheden die we hebben te beginnen.
Simpelweg te beginnen.
Zijn wij zelfvoorzienend in onze stadstuin?
Wij zijn 100% zelfvoorzienend met onze tuin in de stad.
Ja hoor.
Echt?
Nee, natuurlijk niet.
Maar, ik pluk wel een paar blaadjes rucola uit de bak die samen met wat kiemgroenten en olijfolie en een boterham een heerlijke lunch maken.
En dat vind ik al behoorlijk zelfvoorzienend.
Verder halen we appels, frambozen, aardbeien, peren en kruisbessen uit de tuin. De kers wordt altijd al vroegtijdig door de vogels kaal gegeten.
Verder zoemt onze achtertuin van de insecten.
Nog iets leuks
Wat je aandacht geeft groeit.
Ken je deze uitspraak?
Zelfs binnen de vaste grenzen van achtertuinen in de stadse rijtjeshuizen is van alles mogelijk.
Toen ik een druivenrekje in elkaar aan het bouwen was, stak ik uit boven de schutting. Ik keek ik de betegelde achtertuin van de buren. Dit stukje dicht geplaveide aarde leek weinig geliefd. De buurvrouw gaf aan van dit stukje tuin af te willen. Zij vond de tuin te groot. Haar kinderen, een drietal tieners en jongvolwassenen wilden al helemaal niets meer weten van de tuin. Weg ermee.
Een gekscherende opmerking heeft tot gevolg dat we nu een schutting aan het zetten zijn om dit ongeliefde stukje aarde om te toveren in een stukje groen oase.
Hoe bijzonder is dat?
Simpelweg beginnen, oefenen en spelen met de mogelijkheden die er zijn.
Is het niet geweldig.


De uitdagingen van een zelfvoorzienende moestuin in de stad
Leven wil leven. Zodra je in een betegelde omgeving een stukje groene oase creëert trekt dat al het leven aan. Ook het leven dat je liever niet hebt: Slakken bijvoorbeeld. De trage gluipers met een stevige opruimfunctie beginnen bij glad weer de dingen op te ruimen die wij liever nog even zien groeien. Jonge pompoenplantjes bijvoorbeeld of de net gekiemde zonnebloemen of snijbieten.
In de volkstuin een paar kilometer verderop konden we deze plaag geen weerstand bieden. Met een tuin aan huis, is het een stuk makkelijker om af en toe een rondje tuin te doen en deze pestkoppen met vriendelijke hand te verwijderen en uit te zwaaien in het gemeenteperk achter ons.
Hoe kun je zelfvoorzienend leven in de stad?
Zelfvoorzienend leven in de stad met een moestuin
Bij ons ligt de nadruk op tuinieren. Voedselvoorziening. In onze ogen win je enorm aan zelfvertrouwen en autonomie, wanneer je zelf in deze primaire levensbehoefte kunt voorzien. Daar ligt dan ook de focus op. Lekker tuinieren in onze eetbare tuin met moestuin. Deze tuin is gevuld met gezaaide gewassen en aangewaaide zaden van wilde planten en “onkruiden”, waarvan we de bloemen plukken zoals kaasjeskruid, brandnetel en weegbree. Maar ook de bloemen van de rozen zijn heerlijk.
Zelfvoorzienend leven door zelf te klussen, bouwen en repareren
Natuurlijk nemen we ook wel eens het accugereedschap ten hand om wat te bouwen en te klussen. Altijd blijven spelen en oefenen. Maar de grote projecten als een off-grid tiny house, moeten nog even wachten.
Wel lijkt het ons geweldig om al te beginnen met een off grid tuinhuis, waar we een zonnepaneel op leggen, om bijvoorbeeld laptop en telefoon op te kunnen laden.
Zelfvoorzienend leven in de stad met eigen watervoorziening
Heb je wel eens nagedacht over je watervoorziening, hoe is dit geregeld? En wat als het water even wegvalt. Hier in de stad was een tijdelijke “storing” van een paar uur. Direct was het water in de winkels uitverkocht.
Er hoeft maar iets te gebeuren, en hop de vanzelfsprekendheid van water uit de kraan is ver te zoeken.
Misschien zijn een waterfilter en regenton al een heel goed idee.
Zelfvoorzienend leven in de stad met je eigen stroomvoorziening
Zonnepanelen: Het is je ongetwijfeld ook opgevallen dat zonnepanelen stevig in opmars zijn. Ze vullen niet alleen de daken, ook hele velden worden zwart van deze energievangers. Of dit nu allemaal in het grote globale plan past of niet.
Deze ontwikkeling heeft een groot voordeel. De techniek om zelfvoorzienend te zijn in je eigen stroom- en energievoorziening is makkelijk te vinden.
Een zonnepaneel, accu en omvormer kun je al op bol vinden. En natuurlijk zijn er de gespecialiseerde winkels waar je voor een complete set off grid zonnepanelen terecht kunt.
Je hebt natuurlijk wel de mogelijkheid nodig om die panelen te plaatsen. Op driehoog in een flatje is het misschien iets anders.
Dan blijft het misschien bij een moestuinbak op je terras.
En…
Zelfvoorzienend leven in de stad doe je niet alleen
In je eentje kun je maar zo veel. Bundel je visie en krachten met een ander en zie hoe je eigen wereld in no time vergroot, hoeveel je gedaan krijgt, hoeveel je mogelijkheden toenemen en hoeveel meer verbinding je voelt met je omgeving.
Dankzij deze tijden is het misschien nog wel makkelijker geworden om je lotgenoten te herkennen en er een mooie samenwerking mee op te bouwen.
Zelfvoorzienend leven in de stad doe je niet alleen. Je kunt het delen, van en met elkaar leren. En stap voor stap kun je alles regelen wat je wilt.
Zelfvoorzienend leven in de stad: Conclusie
Stel jij net als ik eerder heb gedaan zelfvoorzienend leven uit tot het moment perfect is? Totdat je in je mooie paradijselijke plek in de bergen of bossen woont? Nu al kun je beginnen met zelfvoorzienend zijn. Zelfvoorzienend leven kun je al in je stad of dorp.
De mensheid wacht op een ommezwaai. En nu is het moment. Zelfredzaamheid en een autonoom bestaan helpen daarbij. Van het “bovenaf” in de Aardse dimensie als overheden e.d. hoeven we niet te rekenen op hulp.
De enige die naar zelfvoorzienend leven kan gaan, ben jij zelf.
Geen idee waar te beginnen? Blijf SuperZelfvoorzienend.nl volgen. Kom eens terug op dit blog, of meld je aan, doe mee en creëer jouw zelfvoorzienende super leven!
Zelfvoorzienend leven…
Hoe lang blijf je nog wachten?
Zet vandaag nog jouw eerste stap:
- Meld je gratis aan. 🎁
- Empower jezelf 💪
- Leef vrij 🕊