Zelfvoorzienend leven stappenplan

In 5 stappen vrij: En Jij?

Zelfvoorzienend leven stappenplan gratis - cover

Zelfvoorzienend leven stappenplan

Onafhankelijk wonen en leven waar begin je? Het is nogal een omschakeling en compleet tegen de stroom in. Dan is er ook nog het heersende beeld dat je als je zelfvoorzienend gaat, je in 1x compleet off grid moet zijn. Ja, hoor… Dit zelfvoorzienend leven stappenplan, maakt de omschakeling behapbaar, een stuk makkelijker en voornamelijk super leuk.

Want, wanneer je het ene beheerst wil je gelijk door naar het volgende. En zo groei je op jouw eigen tempo naar een zelfvoorzienend en vrij bestaan.

Kampvuur in de achtertuin: Gevoel van zelfvoorzienend leven
Kampvuur in de achtertuin: Het gevoel van off grid en zelfvoorzienend

Inleiding in het zelfvoorzienend leven stappenplan

Je hoeft maar even uit te zoomen van je eigen leven en je ziet je afhankelijkheid van allerlei systemen. Bijvoorbeeld:

 • Gas en elektra
 • Water
 • Voeding
 • Kleding
 • Bouwen en klussen
 • Wonen: Huur of hypotheek
 • Werk, geld en inkomen
 • Gezondheid
 • Recreatie
 • etc.

Kun jij je voorstellen dat er een tijd is geweest waarin er nog geen grote commerciële partijen ons voorzagen in deze benodigdheden? Hoe zouden wij ons gevoeld hebben? Ik denk totaal tegenovergesteld aan wat de geschiedenis verhalen ons doen geloven.

Simpelweg om deze reden:

De geschiedenis boeken vertellen dat tijden zwaar waren, dat mensen niets hadden en nergens geen tijd voor hadden. Alle tijd en energie was gericht op overleven. Voedsel verbouwen en strijden voor overleving in de grillen van de natuur.

Geen tijd?

Net als nu, geen tijd. Toch?

Wanneer je in Nederland (of waar dan ook) naar een boerderij of andere woning uit de oudheid kijkt. Zie ik toch een tegendeel bewezen. Tenminste in mijn ogen.

Wat zie je?

Gevels met bijzonder houtsnijwerk, mooie details, etc.. Dit verschilt uiteraard per regio. Maar kijk nu eens naar de woningen, waarin het gros van de mensen woont. Kaal, rechttoe, rechtaan. Geen persoonlijke versiering.

Als de mensen het toen zo zwaar en moeilijk hadden, waarom was er dan wel tijd voor kunst?

Hou jij je tegenwoordig nog bezig met kunst? Waar gaat het grootste deel van jou tijd en energie naartoe?

oud hollands tafereel

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dit: Zelfvoorzienend wonen en leven is niet zwaar, is niet moeilijk. De enigste reden dat het zwaar en moeilijk zou kunnen zijn, is dat je ingaat tegen de stroom de grootmachten in zijn geslagen.

Je kunt in dit proces dus ook wel wat tegenwind verwachten.

Dan is de vraag:

Hoe sterk sta jij in je schoenen? En, heb je mensen in je omgeving die dezelfde weg in zijn geslagen of dat willen gaan doen? Samen sta je sterk en kun je veel meer.

Het zou dus leuk kunnen zijn, om op zoek te gaan naar nieuwe mensen die een zelfde richting in willen gaan.

Of je het nu met mij eens bent of niet. Even goede vrienden. Ieder zijn wereldbeeld. Feit is, dat jij en ik beide een heleboel vanzelfsprekende kennis en vaardigheden over autonoom en zelfstandig leven moeten herontdekken. Want, die is ergens wel achter gebleven.

Zelfvoorzienend zijn in de verschillende levensgebieden

Zoals ik Henkjan tijdens verschillende presentaties op Ecolonie heb horen zeggen: Een eco-gemeenschap, bouw je niet op 1 dag. Het is een proces. Dit was veelal een antwoord op kritische opmerkingen van mensen en bezoekers die bepaalde dingen niet helemaal duurzaam, verantwoord en ecologisch vonden. Dus, ook voor jou, wat gewicht van de schouders:

Zelfvoorzienend leven beslaat alle levensgebieden

Dat betekent niet, dat alles in 1x moet

Zoals je al in de inleiding van het stappenplan voor zelfvoorzienend leven hebt kunnen lezen, kun je zelfvoorzienend zijn op allerlei verschillende levensgebieden. Het zou wel een enorme omslag zijn, om in 1x zelfstandig te willen zijn op al deze gebieden. Daarom deze tip vooraf:

Begin met iets dat binnen je mogelijkheden ligt. En, waar je affiniteit mee hebt. En groei op je eigen tempo verder in zelfvoorzienende activiteiten en bezigheden.

Met dat in het achterhoofd kunnen we bijna naar het stappenplan zelfvoorzienend leven. Laten we eerst de verschillende onderwerpen er nog even bij pakken waarin je het makkelijkst stappen kunt zetten om zelfvoorzienend te zijn:

 • Voeding en kruiden: Denk aan moestuin, fruittuin, kruidentuin. Dit zijn manieren om aan eten te komen. Een volgende stap zou kunnen zijn het conserveren van je oogsten.
 • Bouwen en klussen: Zelf doen is leuker en een je groeit in zelfstandigheid. Misschien helpen deze bouwtekeningen je op weg.
 • Warmte en energie: Hoe hou jij je huis warm? Waar kook je op? Waar komt de elektriciteit vandaan?
 • Water: Ben je afhankelijk van water uit de kraan? Of, kun je regenwater tot drinkwater omtoveren.
 • Hergebruiken en composteren. Hoe ga je om met je afval? Wat gooi je allemaal wel niet weg? Zou het mogelijk kunnen zijn dit te hergebruiken. Of “upcycling” is een populair woord voor het oppimpen van artikelen die je kunt hergebruiken.
 • Recreatie: Hoe recreëer je? Heb je een instantie nodig die jouw entertaint of re-creëer jij zelf nieuwe dingen, ideeën, etc..
 • Kleding en stoffen: Ben je in staat je eigen kleding te maken
 • Werk, geld en inkomen: Ben je afhankelijk van een baas? Of heb je een sidehussle lopen, waarmee je wel van het arbeidstoneel kunt verdwijnen.
 • Huisvesting: De manier waarop je woont, niet zo’n makkelijke om te veranderen. Maar voor sommige mensen is het een heel logische keuze om het grachtenpand in te ruilen voor een tinyhouse.

🥇Gouden tip vooraf: Durf te minimaliseren

Veel van wat je nodig hebt, heb je eigenlijk niet nodig. Waarschijnlijk werk jij je een slag in de rondte om deze ogenschijnlijke luxe te kunnen permitteren.

Zelfvoorzienend leven stappenplan: Vrij in 5 stappen

 1. Leer de vaardigheden aan die je wilt kennen en kunnen
 2. Regel wat je nodig hebt om te beginnen; bijvoorbeeld gereedschap, grondstoffen, etc..
 3. Breng het in de praktijk
 4. Geniet van het resultaat
 5. Begin vol vertrouwen bij stap 1 in een volgende categorie naar wens. Of duik dieper deze eerste categorie in.
Zelfvoorzienend leven stappenplan
Zelfvoorzienend leven stappenplan

Bonus: stap 6:

Deel je ervaringen met anderen. En wordt samen zelfvoorzienend. Ik beloof je: Het werkt aanstekelijk.

Basis categorieën om Zelfvoorzienend in te worden

Afhankelijk van je eigen fanatisme en gedrevenheid kun je er voor kiezen totaal onafhankelijk te worden. En helemaal zelfvoorzienend te zijn. Ga je daarvoor. Alle respect en veel plezier. Je bent een lichtend voorbeeld.

Om het behapbaar te maken hieronder een paar categorieën, waarin iedereen wel iets kan vinden om te beginnen met zelfvoorzienend leven. Pick one:

 1. Voedselvoorziening en tuinieren
 2. Opslag en bereiding van voedsel, kruiden, natuurlijke cosmetica, etc.
 3. (Drink-)water en energie
 4. Bouwen, klussen en Doe-Het-Zelf
 5. Gezondheid en vitaliteit
 6. Kleding en stoffen
 7. Werk en inkomen

Gekozen?

Nu terug naar het Zelfvoorzienend leven stappenplan.

Stappenplan zelfvoorzienend leven – De 1e stap

Door naar de eerste stap. Leren. Waar vind je de informatie die je nodig hebt om te leren wat je leren wilt?

Tadaaa. Internet. Maar, naast internet zijn er boeken. Heel veel boeken. Als je een concreet onderwerp hebt gekozen om mee te beginnen. Kun je op zoek naar relevante boeken.

Laat ik nu al een paar interessante boekenlijsten voor je hebben klaar staan:

De 2e stap: Wat heb je nodig?

Vervolgens kom je aan bij de tweede stap. Je hebt wat kennis op gedaan en je hebt zin om te beginnen. Voordat je de schop in de grond wilt zetten, voor je moestuin, moet je wel je schop hebben. Begin je met moestuinieren. Dan is het handig om te weten welk gereedschap je nodig hebt voor de moestuin.

Dus, kijk wat je nodig hebt om zelfvoorzienend te leven. En schaf aan wat je niet zelf kunt creëren. Subtiele hint: Kies voor kwaliteit.

Gespecialiseerde winkels voor zelfvoorzienend leven heb ik al voor je bij elkaar gezet. Dat het een goed begin voor je mag zijn. En, voel je vrij de lijst aan te vullen. 😉

Stap 3: Door naar de praktijk – Aan de slag 💪😊

Met het juiste gereedschap, of het nu koksmes, wekpot of boormachine is en de juiste kennis is het zo ver je gaat aan de slag. Implementeren. Hoppa. Veel plezier.

Stap 4: Wel verdiend resultaat

Kies je voor het bakken van een brood, dan eet je het op. Was je eerste project het plaatsen van zonne-panelen. Wel… Geniet van de film op zonne-energie. En heb je lekker geklust. Wel proost op je tuinhuis. En… Wat word je volgende project?

Conclusie: Zelfvoorzienend leven stappenplan – Waar ga jij beginnen?

Beginnen met zelfvoorzienend leven, was nog nooit zo makkelijk. Maar tegelijkertijd was het nog nooit zo uitdagend. De hulpmiddelen en gereedschappen liggen voor het oprapen. De kennis en vaardigheden zijn echter naar de achtergrond verdwenen.

In dit stappenplan voor zelfvoorzienend leven leer je de succesformule, waarmee je elk project de baas kunt. Zodat je met veel plezier en op je eigen tempo jouw zelfvoorzienende leven kunt creëren.

Hier en Nu in Nederland. Precies waar je bent

Of;

Als de dromen groter zijn… Ergens in het buitenland.

De stappen zijn simpel en per project natuurlijk weer onder te verdelen in tussenstappen. Maar, laat het een goed begin en inspiratie voor je zijn. Als je het even niet meer weet.

Dit stappenplan is natuurlijk waardeloos, wanneer jij er geen daad bij voegt.

Daarom:

Begin, doe, breng in de praktijk.

De weg is mooi en verrijkend.

Enjoy.

Dankjewel.

En… Hoe heeft dit jou geholpen? Laat het weten, dankjewel 🙏

En… vergeet je niet gratis aan te melden voor de club 👇

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.