Zelfvoorzienend leven tips en voorbeelden

Zelfvoorzienend leven tips en voorbeelden

Zelfvoorzienend leven tips en voorbeelden

Inspiratie voor je autarkisch leven moet ergens vandaan komen, toch? Er moeten tal van mensen zijn die de weg voor je zijn gegaan. En die er video’s of blogs over delen. En ja, zo is het ook. Voor mij zijn de socials een soms onderschatte bron van super waardevolle informatie. In dit artikel een immer uitbreidende lijst van zelfvoorzienend leven tips en voorbeelden. Wat doen anderen, dat jij ook zou kunnen doen.

Het beloofd een inspirerend artikel te worden. Want, er zijn nogal wat zelfvoorzienende en off grid initiatieven. Te veel om in een middagje tot een artikel te vormen. Dus… Ik beloof je, kom je morgen terug? Dan is de lijst met tips en voorbeelden weer wat verder uit gebreid.

Off grid voorbeeld: Gratis outdoor rocketstove

Prachtig voorbeeld als je nog een paar (25) bakstenen hebt liggen. Hiermee kun je namelijk in een mum van tijd een outdoor rocketstove maken. Ofwel, een effeciènte houtkachel, waarop je koken kunt. Ik vond deze video van Live Simpel, live free via mijn vriendin.

Het inspireerde haar om zelf rocketstove te gaan maken. Wij hadden dan geen bakstenen in de tuin liggen. Maar, de buren een paar huizen verderop hadden nog een paar vierkante meter dikke stoeptegels liggen. Daar wilden zij graag van af. Zij blij dat ze van de puinhoop af zijn, wij blij met een stapel stenen.

In onderstaande video legt dit relaxte paar uit op wat voor manieren je kunt koken, zonder dat je afhankelijk bent van een gasleverancier. Heerlijk.

Zelfvoorzienend leven tip: Rocket stove zelf maken om te koken op hout
Rocket stove van stenen
Zelfvoorzienend leven voorbeeld van een zelfgemaakte rocketstove het bovenaanzicht. koken op houtvuur

Hierboven zie je dus ons exemplaar. Er moet nog wel even aan gesleuteld worden, want de vuurkamer is iets te klein. En we hadden dus een heel klein vuurtje van binnen. Maar, het idee is daar. Zoals je in de video kunt zien, werkt het een stuk beter met een iets andere maat stenen.

Alternatieve manier van koken: Van Live Simple, Live Free

Zelfvoorzienend leven tip

Download en installeer berichtenapp Telegram, via deze app kun allerlei toffe kanalen volgen, waarin waardevolle informatie gedeeld wordt. Zoals deze: https://t.me/offgriddownload

Zelfvoorzienend en off grid leven in Nederland voorbeeld: Rob Radstake

Je kent hem misschien van het levende dorp. En het daaruit voortvloeiende Living Village Festival. Deze pionier bouwt huizen uit levende bomen. Levende huizen dus. Zelf kan hij er het beste overtellen.

Een korte blik op Rob Radstake en zijn levende huis.

Leestip

Heerlijk inspirerend al dat beeld materiaal. Maar ook wel lekker om af en toe weg te dromen in een hangmat of simpelweg op de bank met een boek, toch? Check deze boeken over zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven voorbeeld: Zelf je Voedselbos aanplanten

Nog zo’n tof project. In de periode dat de wereld om de haverklap op slot gaat. En een ieder er wel wat van vindt. Vindt deze man de energie om eindelijk zijn lang gekoesterde food forest te gaan realiseren. Prachtig inspirerend filmpje van ongeveer een kwartier.

Zelf je eigen voedselbos aanleggen?

Er zijn twee bijbels over voedselbossen. Het boek van Martin Crawford: Praktisch handboek voedselbossen. Deze kun je hier vinden. En het meer toegankelijke boek van Madelon Oostwoud: Voedselbos. Het boek van Madelon vind je hier.

Boek: Praktisch handboek voedselbossen
Bron: Bol.com
rsz 1voedselbos madelon oostwoud
Bron: Bol.com

Online cursus Voedselbossen

Dat we steeds meer digitaal gaan heeft zo zijn voordelen: Martijn van PuurPermacultuur heeft een prachtige cursus Voedselbossen online beschikbaar tegenwoordig.

Permacultuur voorbeeld: Het hele jaar eten uit de tuin

Dit filmpje van Philip Forrer inspireerde ons met verhoogde tuinbedden in dit geval hugelbedden aan de slag te gaan. Je ziet hier hoe hij het hele jaar door oogsten kan uit zijn overvloedige moestuin. De manier waarop hij deze heeft aangelegd heeft Philip afgekeken van de natuur. Het bos, waarbij een rottende stam de voedingsbron is voor nieuw leven, dient als voorbeeld voor verhoogde moestuinbedden die ook wel hugelbedden worden genoemd.

Moestuinseizoen verlengen zonder kweekkas of tunnel? En oogsten van onder de sneeuw uit? Philip legt je in dit filmpje van Permacademy uit hoe het werkt.

Voorbeelden van Hugelbedden
Gat graven voor een hugelbed bij ma
Voorbeeld van Hugelbed
Een hugelbed in onze tuin

Leestip

Hugelbedden zijn maar een tof permacultuur principe. Er is nog zoveel meer mogelijk. Met een beetje boekenkennis creëer je zelf de rijkste moestuin. Lees meer in: Beste boek permacultuur.

Ontelbaar veel gratis PDF’s met Zelfvoorzienend leven tips

Nu kom ik weer terug op Telegram:

Dit kanaal: https://t.me/offgriddownload

Hierop komen dagelijks gratis e-books in pdf formaat langs over off grid, zelfvoorzienenend, home steading, preppen, etc..

Een erg leuk kanaal om af en toe eens een blik op te werpen

TIP: Zelfvoorzienend leven zonder (of met weinig) technologie

Is het nog mogelijk om zonder technologie; of met een stuk minder technologie, door het leven te gaan? We lijken nogal aan het stopcontact verslaafd te zijn. Op veel manieren zijn we er ook behoorlijk afhankelijk van geworden.

Om maar een actueel voorbeeld te noemen:

Jij zit online met GSM of laptop. Hoe houdt je die aan de praat?

Aan de andere kant zit ik dit voor je te typen.. Nog een stuk technologie.

Dan zit er nog internet tussen…

Etc.

Check deze Engelstalige sites vol vernuftige en praktische oplossingen voor een tech-arm leven:

Zijn er nog meer zelfvoorzienend leven voorbeelden?

Zoals ik al noemde in de inleiding, er zijn veel toffe voorbeelden en tips op het gebied van zelfvoorzienend leven en wonen. Iedereen doet het op zijn eigen manier. En er is veel kruisbestuiving tussen verschillende projecten. Met een levendige droom van een Anastasia dorp, leven wij in een rijtjeshuis zo zelfvoorzienend mogelijk.

Dus… Bezoek deze pagina eens opnieuw, want ik zal hem levend houden, met nieuwe toffe dingen die ik tegenkom. Zelf kun je natuurlijk ook jouw inspiratiebronnen delen. Je kunt simpelweg een reactie plaatsen.

En… Join us op weg naar een vrije, groene, gezonde wereld! 😀 👇

Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

Eén reactie

  1. Leuke voorbeelden, ook goed bezig zeg in een rijtjeshuis, veel mensen laten zich daardoor tegen houden en zien alleen een specifieke droom om zelfvoorzienend te leven op een gigantisch stuk grond. Goed bezig dat je toch al stappen zetten.

    Wij hebben ook leuk stukje geschreven over zelfvoorzienend leven op een klein stuk grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.