Zibro LC-DX 32 review

Zijn populariteit waard? (ervaringen)

Zibro LC-DX 32 (320) review cover

Zibro kachels! Er zijn er nogal wat, maar de Zibro LC DX 32 een laserkachel uit de het assortiment van deze specialist die nogal wat populariteit geniet. In deze Zibro LC-DX 32 review, keer ik de kachel binnenste buiten. Ik heb heel wat ervaringen op een rijtje gezet, om tot een zo eerlijk mogelijke conclusie te komen.

Wouter Buijs

In dit artikel: “Zibro LC-DX 32 review” vind je affiliate links. Dit betekent, dat ik een kleine vergoeding krijg in de vorm van een commissie bij een aankoop via 1 van deze links. Het mooie: Jij merkt er helemaal niets van in de prijs. ✅ Je bent goed geïnformeerd. Want, ik doe uiteraard mijn best jou zo goed mogelijk te helpen met de beste informatie en ik ben op zoek gegaan naar de beste prijzen van winkels waarbij ik ben aangesloten. Zo bestaat dit artikel uit 1615 woorden! 🔖 Even bookmarken? Als je nog vragen hebt, kun je altijd nog een reactie achter laten. 🙏

Zibro Lc-dx 32 review (Samenvatting)

Zibro LC-DX 32 review: Zijn populariteit waard? (ervaringen)
Zibro LC DX 32 review cover

In de meeste gevallen is de Zibro LC-DX 32 een perfecte laserkachel. Dit is te danken aan het verbruik van deze kachel. Dit is namelijk erg laag. De elektronisch gestuurde kachel is tot op de graad nauwkeurig in te stellen en kan dankzij de thermostaat de temperatuur constant houden. Het is een erg gebruiksvriendelijke kachel. Met als enige nadeel: Er hangt een stekker aan. Het is niet gek dat deze kachel uitsluitend positieve reacties ontvangt bij de verschillende verkooppunten. Wel is het belangrijk de kachel van de juiste brandstof: Zuivere kerosine ofwel petroleum c te voorzien. Dit voor garantie, geurloosheid en een goede levensduur van je kachel. In de meeste gevallen, verwijst natuurlijk naar de capaciteit van de kachel. Wanneer je een ruimte groter dan 120 m² wilt verwarmen wil je al snel een krachtigere kachel.

Product SKU: 4963505731397

Product merk: Zibro

Waardering redacteur:
5

Voordelen

 • Nauwkeurig tot op de graad in te stellen
 • Hoog rendement en zeer zuinig
 • Constante temperatuur, dankzij timer en thermostaat
 • Nauwelijks onderhoud nodig
 • Makkelijk in gebruik dankzij elektronische aansturing

Nadelen

 • Je hebt wel stroom nodig
 • Zoals je van petroleum kachels mag verwachten: Bij het opstarten ruik je hem even.
Zibro LC-DX32 laserkachel
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am

Wat is de Zibro LC DX 32 laserkachel?

De Zibro LC-DX 32 is een laserkachel. Dit betekent dat deze petroleumkachel elektronisch gestuurd is. En dus naast kerosine, ofwel petroleum aangesloten dient te zijn op het net.

Het stroomverbruik van deze Zibro laserkachel is overigens erg laag. En wordt enkel gebruikt voor het opstarten en de ingebouwde ventilator.

Verder heeft deze kachel zoals je van petroleumkachels mag verwachten geen gasaansluiting of afvoer nodig.

En uiteraard is hij geurloos bij het branden. Enig puntje van kritiek is dat je bij het opstarten of uitzetten wat geur kunt verwachten. Onder de vele petroleumkachel gebruikers is dit echter een geaccepteerd gegeven.

De meerwaarde van een laserkachel ten opzichte van een kouskachel, is dat deze over een elektronisch gestuurde computer beschikken. Hiermee kun jij je kachel dus beter instellen. Daarnaast heb je beschikking over een thermostaat en een timer.

Wanneer je deze correct instelt, houdt de Zibro LC DX 32 je ruimte dus op een constante temperatuur en zal hij harder of zachter branden, afhankelijk van de temperatuur. Dit helpt bij het behalen van een hoog rendement.

Zibro LC DX 32 laserkachel
Zibro LC DX 32 laserkachel

Capaciteit van de Zibro LC-DX 32

Voor wat voor ruimtes is deze Zibro LC DX 32 laserkachel geschikt? Als de te verwarmen ruimte tussen de 20 en 48m² en 50 tot 120 m³ is, heb je een prima compagnon aan deze kachel. Die ook nog eens zuinig is.

Hieronder kun je de capaciteit en het verbruik van deze kachel teruglezen.

CapaciteitMinMax
In m²2048
In m³50120
In Watt8003000
Brandstofverbruik0,083 liter/uur0,323 liter/uur
Capaciteit en verbruik van de Zibro LC DX 32(0)

Voordelen van deze Zibro LC-DX 32

 • Nauwkeurig tot op de graad in te stellen
 • Hoog rendement en zeer zuinig
 • Constante temperatuur, dankzij timer en thermostaat
 • Nauwelijks onderhoud nodig
 • Makkelijk in gebruik dankzij elektronische aansturing

Nadelen van de Zibro LC-DX 32

 • Je hebt wel stroom nodig
 • Zoals je van petroleum kachels mag verwachten: Bij het opstarten ruik je hem even.

Ervaringen met de Zibro LC-DX 32 laserkachel

Dat dit een populaire kachel is, kun je zien aan de vele reviews die over de LC DX 32 te vinden zijn.

Bijvoorbeeld op Bol vind je een gemiddelde score van 4,9 van de 5 sterren. Dit uit 11 reviews.

Zibro kachel review (LC DX 32)
Bron: Bol.com

Bij Zibrowebshop vind je een score van 5 van de 5 sterren. Dit is een gemiddelde uit 32 reviews.

Zibro kachel review (LC DX 32)
Bron: Zibrowebshop

Zibro LC-DX 32 reviews

Maar, wat zeggen deze tevreden gebruikers dan over de kachel?

Wij kochten deze zibro als bijverwarming voor onze stacaravan. We gebruiken deze kachel alleen in het weekend. Heel gemakkelijk in gebruik.

Zeer tevreden van. Voor die prijs heb je een degelijk toestel. Binnen de vijf minuten is onze caravan warm. En mijn hoofdverwarming ligt niet eens aan. Zeker een aanrader. De handpomp zit erbij. Dus niet extra kopen zoals ik deed.

Fijne kachel stookt de schuur snel warm
Waar door met slecht weer nog ons hobby uit gevoerd kan worden.
Je ruik eigenlijk niet.

Bron: Bol.com

Super kachel. Brengt de temperatuur van de woonkamer (normaal formaat rijtjeshuis met open keuken) in pak-em-beet, 15 minuten van 17 naar 20 graden. Daar kan onze CV niet tegenop. Deze kachel is stil en nagenoeg reukloos! Althans, na de eerste week. De eerste paar keer ruik je hem nog wel een beetje maar dat verdwijnt echt na verloop van tijd. Ik gebruik wel de Clear Brandstof. Verder is deze kachel lekker compact. Het tankje vullen is met de hevelpomp goed te doen al lijkt dat pompje wat goedkoop. De kachel zelf is zeer robuust. Temperatuur instellen is kinderspel. Wel even rekening mee houden dat het na het uitschakelen van de kachel nog een paar minuten duurt voordat ie ook echt uit is.

Bron: Zibrowebshop

Bevalt goed, geeft genoeg warmte af in onze tuinkamer van 16 m2. Wel ruik je de petroleum een beetje, zelfs na de 4e keer gebruik. Dit is kennelijk normaal bij een nieuwe kachel. Hopelijk gaat de geur vanzelf weg want trekt ook de woonkamer in door het ventilatierooster. Wij gebruiken de schoonste GTL brandstof.

Bron: Zibrowebshop

Zibro lc dx 32 specificaties

Afmetingen:376x296x438 mm
Gewicht:8 kg
Verplaatsbaar:Ja
Afvoer nodig:Nee
Max. capaciteit m²:48 m²
Min. capaciteit m²:20 m²
Max. capaciteit m³:120 m³
Min. capaciteit m³:50 m³
Max. capaciteit Watt:3100 Watt
Min. capaciteit Watt:800 Watt
Max. brandtijd per tank:44 uur
Tankinhoud:5.4 liter
Min. temperatuur instelling:6°C
Max. temperatuur instelling:28°C
Max. verbruik brandstof:0.323 l/u
Min. verbruik brandstof:0.083 l/u
Anti-lekkage tankdop (cleangrip):Ja
Stroomverbruik (bij opstart):320 Watt
Stroomverbruik (continu):13 Watt
Afstandsbediening:Nee
Gratis transportdop:Ja
Gratis brandstof hevelpomp:Ja
Garantie:4 jaar*
Zibro LC DX Specificaties

Is de Zibro LC-DX 32 laserkachel veilig?

Nog een belangrijk ding is de veiligheid! Hoe zit het daarmee? Stel, dat je spelende kinderen in de huiskamer hem omgooien. Gaat dan je huis in vlammen op?

Met de veiligheid van deze petroleumkachel zit het goed!

Hij is voorzien van:

 • Omvalbeveiliging
 • Safe top
 • Kinderslot
 • Flame detection system
 • Ventilatie beveiliging
 • Temperatuursensor
 • En oververhittings beschermer

Uiteraard is hij CE-gekeurd. Dit behoort uiteraard tot de standaard, maar het is fijn te weten.

Goedkoop Zibro LC DX 32 kopen?

De prijzen voor deze kachel lopen behoorlijk uiteen. Op Bol, waar ik partner van ben, kun je deze kachel voor een 495,- kopen. Bij andere webwinkels kost de kachel al snel een stuk minder. Bijvoorbeeld: 350 bij Welkoop, of ongeveer 450 bij Kampeerwereld.

Het loont zich dus even te zoeken naar de beste prijs.

Zibro LC-DX32 laserkachel
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am

Alternatief voor Zibro LC DX32

Er zijn verschillende alternatieven voor deze Zibro kachel te vinden. Binnen het assortiment van Zibro kun je bijvoorbeeld de LC DX 30 vinden. De verschillen hiermee zijn vrij klein. Hij is alleen wat zwaarder.

Andere alternatieven zijn van Tosai of Qlima

Ook met andere merken zijn de verschillen vrij klein. Als je een prijskoper bent, loont het zich je te verdiepen in de prijzen. Want deze lopen behoorlijk uiteen. En, helaas is het niet met al de winkels mogelijk een samenwerking aan te gaan.

Tosai 4600 of Zibro LC DX 32

De Tosai 4600 is er een die in het zelfde straatje ligt. De prijs hiervan ligt over het algemeen wel een stuk hoger. Maar, daarvoor heb je meer capaciteit. Deze kachel is namelijk geschikt voor ruimtes tot 185 m³.

Maar, het verbruik van deze zwaardere Tosai laserkachel hiervan ligt wel wat hoger, namelijk tussen de 0,11 tot 0,49 liter per uur.

Zibro of Qlima

Hoewel Qlima en Zibro tegenwoordig erg dicht bij elkaar liggen. De ene heeft de ander overgenomen. Zie: Qlima of Zibro.

Toch, genieten de Zibro kachels grotere populariteit en worden de Qlima kachels over het algemeen minder gewaardeerd. Zie ook de reacties onder het eerder genoemde artikel.

Hier alvast een voorproefje van een Zibrowebshop:

Een zeer prettig kacheltje die behoorlijk wat aan kan ook al is hij klein. Ik had eerst een Qlima kachel. Die lijkt op de Zibro en kan de ruimte ook warm krijgen maar het grootste verschil en voordeel van de Zibro is dat hij zo lekker stil is en dat is echt heerlijk. Vergeleken met de Zibro maakt de Qlima kachel gewoon veel lawaai.

Bron: Zibrowebshop

Zibro lc-dx 32 kopen

De Zibro LC DX 32 kopen? Daar zul je geen spijt van krijgen. Meet simpelweg je ruimte op. En je weet of je over voldoende capaciteit beschikt met deze lc dx 32 laserkachel. Je hebt er simpelweg een robuust, duurzaam, veilig en zuinige kachel aan.

Let er overigens wel bij op dat je ook de juiste petroleum ofwel kerosine koopt, want dit bevorderd de levensduur van je kachel.

Welke brandstof voor Zibro kachel?

Op de Zibro LC -DX 32 krijg je net als op de andere Zibro kachels een garantie van 4 jaar. Deze garantie is wel op basis van het gebruik van de juiste brandstof: Zuivere hoogwaardige kerosine, ofwel zuivere petroleum c. Dit zorgt voor een optimale verbranding. En voorkomt storingen, stank en andere ongemakken.

De juiste brandstof is essentieel voor de veiligheid en efficiëntie. Let er dus op, dat je bij je Zibro de juiste petroleum gebruikt.

Zoals ik het begrijp, zijn dit: Firelux, Qlima en Petroheat zuiver petroleum.

Zibro LC-DX32 laserkachel
Direct bekijken
bol.com
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am

Conclusie: Is de Zibro LC-DX 32 zijn populariteit waard?

Als je het mij vraagt, is deze kachel zijn populariteit meer dan waard. Deze laserkachel wordt op handen gedragen wegens zijn geruisloze verwarming. Waarbij hij ook nog eens geurloos is. Je mag er wat voor neerleggen, maar dan heb je ook wat.

En hierbij wil ik toch nog een gebruikerservaring met deze laserkachel benoemen:

Heb deze kachel gekocht om een tuin kamer van 70m3 te verwarmen. Om een idee te geven 3 wanden van hout (dubbelwandig) en glazen schuifdeur van 2x4m de avond had het 3 graden gevroren en overdag was het Max. 5 graden na ca. 4,5 uur was het een zeer aangename warme ruimte van 18 graden dus waarvoor ik hem gekocht heb (de wat koudere voor en najaarsdagen en frisse zomeravonden) is hij uiterst geschikt. Nu zitten we er zelfs met deze winterdagen. Het vullen van de tank gaat makkelijk met de handpomp maar doe voorzichtig en rustig anders wordt het een geknoei. In het begin ruik je het wel een beetje maar is niet storend al met al zijn geld echt wel waard.

Bron: Zibrowebshop

Let wel op, dat je de juiste brandstof gebruikt! Dit is een voorwaarde voor de garantie. En bevordert levensduur, en gebruiksgemak en -plezier van deze kachel.

Bronvermelding

 • zibrowebshop.com/laserkachel-lc-dx-32-veiligheidssensor-tot-120-m3.html
 • bol.com

Nu bekijken bij:

bol.com
kampeerwereld.nl
welkoop.nl
welkoop.nl
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am

Nu bekijken bij:

bol.com
kampeerwereld.nl
welkoop.nl
welkoop.nl
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am

Nu bekijken bij:

bol.com
kampeerwereld.nl
welkoop.nl
welkoop.nl
Laatste update: 28 februari 2024 - 3:45 am
Meer lezen in deze categorie:
Meer lezen in dit onderwerp:

16 reacties

 1. wij hebben hem nu ongeveer 2 jaar en krijgen nu steeds een melding E-6 slechte verbranding.
  mijn vraag wat valt er onder de garantie

 2. Beste,

  ik ben voornemens een Zibro laserkachel aan te schaffen. Maar de te verwarmen ruimte (schuur) is 12m2. De min capaciteit is 20m2, betekent dat nu dat ik niet voor de Zibro LC-DX 32 kan gaan?

  m.v.g

  Patrick

  1. Hoi Patrick,

   In dat geval heb je wat overcapaciteit. En deze kachel zal je schuur prima warm kunnen houden.

   Maar, je zou misschien kunnen overwegen voor een heel kleintje te gaan. (Soort van terras/ kas/ serre kacheltje) Wat veelal zuiniger en goedkoper is. De vraag is dan alleen of het in tijden van echte kou de vorst uit je schuurtje kan houden.

   Bijvoorbeeld deze Mini Petroleum kachel

 3. Wij hebben in oktober 2022 de Zibro LC32 Laser petreoleumkachel gekocht. We wilden de Zibro LC32 Laser gebruiken in de keuken; 50m3. Toen we de LC32 geinstalleerd hadden met Firelux Clear (blauw) brandstof (ging eenvoudig) merkten mijn vrouw en ik na verloop van enkele dagen intensief gebruik irritatie aan mond, neus en keel. We vermoedden dat het aan de kachel zou kunnen liggen. We bestelden daarom de Rovary RV2000P CO2 meter en begonnen te meten. De startwaarde was 415ppm. Na het starten van de kachel werd na het bereiken van de gewenste temparatuur van 20 graden celsius een waarde gemeten van 1524ppm (op 1.8m hoog – CO2 stijgt, dus het is van belang ook de hoogte te vermelden). We hadden alle ventilatieroosters open en ook nog een raam van 40x30cm = 1200cm2 wagenwijd open staan. De kachel brandde op de hoogste stand. Toen de gewenste temparatuur bereikt was begon de kachel in de laagste stand te branden en steeg de gemeten waarde geleidelijk naar 1792ppm. Toen ik de kachel uitzette zakte de CO2 waarde na 30minuten naar 927ppm en de temparatuur naar 19 graden celsius. Onze conclusie is dan ook dat je veel moet ventileren (of eigenlijk is luchten een beter woord).
  Deze CO2 emissiewaarde is veel te hoog en ongezond te noemen. Daarom sturen we de kachel maar snel terug.

  1. Beste Kees,

   Bedankt voor je verhaal.

   Vervelend te lezen, dat je problemen ondervindt met de Zibro LC 32. Het is uitzonderlijk. En zelf ben ik niets tegengekomen van dit soort problemen. Ik vertrouw immer nog volledig op deze populaire kachel. Het doet mij bijna denken aan defect aan de kachel.

   Het zou heel waardevol zijn voor mij en andere lezers te weten, hoe dit voor je wordt opgelost. Dus, als je dat t.z.t. zou willen delen; Graag. En bij voorbaat dank.

  2. Vanwege deze recensie heb ik Rovary CO2 meter gekocht . Ik gebruik naar volle tevredenheid een Zibro LC40
   Laserkachel. Hij staat in een grote woonkamer van 70 m2 en twee ventilatiesleuven staan open en ook staat de mechanische ventilatie aan . Ik heb een wat ouder huis dus “natuurlijke ventilatie “ genoeg .
   Ik schrok erg van de gemeten waarden: namelijk rond de 2200 ppm ! Dat is beslist ongezond . Bij het uitzetten van de Zibro dalen de waarden binnen een uur naar onder de 800. Dit geeft me te denken . Ik zou wel eens willen weten bij welke waarde de ingebouwde CO2 sensor in de Zibro de kachel uit doet gaan. Ik heb overigens twee van die Rovary s gekocht en ze ontlopen elkaar weinig dus een meetfout zal het niet zijn .

  3. CO2 is op zich niet giftig, stikstof is wat anders dan CO2. Stikstof is een element en niet deelbaar. CO2 is wel deelbaar, maar de killer is CO, dus koolmonoxide. Deze onstaat door onvolledige verbranding, welke onstaat bij te weinig zuurstof, immers de driehoek respectievelijk 5 hoek van vuur is. Zuurstof, Brandstof en ontbrandingstemperatuur. Zonder 1 van deze drie, geen vuur mogelijk. Onvolledige verbranding kan zonder luchten ook bij je cv gebeuren. is precies hetzelfde. De moderne laser Zibro’s zijn volgens mij allemaal uitgerust met een sensor voor zuurstof tekort in de ruimte dus, geen zorg. Als je een extra koolmonoxide melder in je ruimte het met kans op onvolledige verbranding dan op 40 cm hoogte plaatsen. zoals zibro dus. Buiten zibro heb je losse koolmoxide melders, eentje voor koude meting en eentje voor warme meting daar zit een verschil in. M.a.w. maak je geen zorg over CO2, want dat heb je bij elke verbranding, zorg is CO, dus koolmonoxide, vandaar luchten dus ergo raampje open of op goede kier is meer dan voldoende met zibro en werkt super. Luchten moet je ook met een CV of welke verwarming ook.

   1. In aanvulling hoge concentratie CO2 is niet giftig alleen wel niet wenselijk. Voor de rest, fijn weekend. Mn zibro brand gedoceerd, tis koud na een lange dag. Fijn weekend en niet teveel zorgen maken. Alleen wat zorg nodig heeft over wat werkelijk nodig is.

 4. Dag wie dit leest,

  We hadden al sinds het exploderen van de energieprijzen sinds het nu kouder gaat worden de radiatoren in de woonkamer al dichtgezet en van Marktplaats een 2e hands kouskachel, een Zibro RS 145 E, gekocht . Hiermee onze eerste ‘ Petro- ervaring ‘ opgedaan. Gestookt wordt op Turboheat van de firma Haveka uit Dedemsvaart die met zijn gezuiverde petroleum ( specificatie vergelijkbaar met Kristal ) na wat speurwerk op internet een aantrekkelijk ( prijstechnisch ) alternatief blijkt te zijn .

  Ontdekte voordelen kouskachel : geen stopcontact nodig, snel véél warmte ( kamer beduidend sneller op temperatuur dan met radiatoren, ook al omdat deze Zibroversie een ingebouwde ventilator heeft ( en daarvoor is dan wel weer een 230 V voor nodig , maar zonder blower gaat het trouwens ook prima ) , de warmte voelt behaaglijk aan en hoe nostalgisch; het ruikt bij het opstarten een beetje als bij oma vroeger,
  Nadelen : temperatuur brander wat lastig te regelen ; als het geheel goed doorwarmt wordt de vlam groter/hoger ; sommige mensen kennen dit verschijnsel van hun stormlantarens.

  Na diverse reviews gelezen te hebben werd een paar dagen geleden een Zibro Laser DX32 aangeschaft. De Zibrokouskachel is intussen naar de tuinkamer verhuisd.
  Doorslag voor aanschaf van deze Laser gaf de aangeprezen zuinigheid, de nauwkeurige temperatuurinstelling en de tijdklok zodat je na het opstaan niet gelijk in een koude woonkamer komt.
  Klopt helemaal ! 5 sterren
  Na even wennen aan het bedieningspaneel blijkt dit een goede aanschaf te zijn geweest !
  Dit hebben blijkbaar meer mensen ontdekt want bij de leverancier was het model tijdelijk uitverkocht en moest op een nieuwe zending worden gewacht.

  Toch wil ik bij deze Zibro een nadeel noemen die velen denk ik niet als zodanig zullen ervaren..
  Ik ben visueel gehandicapt en zie dus slecht. Contrasten onderscheiden is lastig.
  Jammer dat deze kachel geen display heeft met een achtergrondverlichting die je aan- of uit kunt zetten of die oplicht als je een toets aanraakt. Was toch een kleine moeite geweest lijkt me ; er zit toch immers al een stekker aan…

  Groeten vanuit Veenoord in mooi Drentheland

  P.s. wat je NOOIT moet doen..
  Een kennis van ons is uit verkeerde zuinigheid zijn Laser met lampolie gaan stoken ..
  Dit blijkt dus een garantie voor de ondegang van je kachel te zijn ! ( ook bij kouskachels schijnt de lont zijn opzuigkracht te verliezen na verloop van tijd ) De duitser spreekt hier zo mooi van ‘ verharzen ‘
  Bij onze kennis : dure reparatie en géén garantie krijgen !
  Het is maar even een weet(je)

  1. vandaag gekocht, brand al een aantal uren. de warmte is veel intenser dan mijn cv met hagelnieuwe radiatoren, hij geurt nog wel een beetje maar dat zou na een tijdje verdwijnen. Ik zeg: dikke middelvinger naar de energiemaatschappijen! vorige maand heb ik net zoveel gas verbruikt als de aanschafprijs van mijn zibro+20l brandstof, dat gebeurt me niet nogmaals dankzij zibro!

  2. Klopt display, maar zaklamp telefoon dan maar 😉 Wel oppassen met alternatieve brandstoffen, eentje weet ik net over de Belgische grens, oppassen ivm vermengen diverse petroleum. Die in België, wordt geleverd vanuit 1 tank die alleen daarvoor wordt gebruikt, anders krijg je problemen. De zuivere brandstof uit België van die zaak is geen probleem mits je een laser Zibro hebt en dus geen Qlimaof andere.

 5. @ Kees Dekker

  Lees dat je kunt meten aan de Laser..
  Meten = weten zei mijn natuurkundeleraar vroeger altijd al.
  Kun je ook de uitstoot aan fijnstof meten ( en met name de ultrafijnstof 2.5 die direkt in je longen en bloedbaan wordt opgenomen , daar irritatie in je longblaasjes geeft en uiteindelijk kanker veroorzaakt helaas ) ?
  Volgens onze huisarts is fijnstof een zwaar onderkend probleem ( ik denk ook even aan houtkachels die nu massaal aangeschaft schijnen te worden ) en in feite een stille… sluipmoordenaar !

  Drentse groet van Tjerk

 6. Ik stook nu voor de derde winter in m’n LC-DX32 de Farmlight lampolie ; dat gaat helemaal goed en is helemaal geurloos. Sinds kort heb ik ook de Turboheat van HAVEKA ontdekt, dat gebruik ik hoofdzakelijk in mijn petroleumstellen om te koken. Eerder had ik daat de ruwe petroleum B in maar dat walmde ontzettend snel, met de Turboheat dus walm vrij. De turboheat in de Laserkachel ruik ik lichtjes. In de Toyotomi KR47 radiaal lontkachel met dubbele verbranding heb ik petroleum B en dat gaat prima; geurvrij en daarin gaat de Turboheat natuurlijk ook geweldig. Lampolie in de KR47 geeft een veel te lage vlam, dus dat gaat niet.
  In Japan worden de genoemde kachels gewoon als hoofd verwarming gebruikt. Zoals hierboven genoemd gaat dat helemaal goed, alleen extra ventileren voor de CO2.
  Nog een leuk weetje: In japan kost de LC-DX32 tussen de 80 en 90 Euro; een liter kachelbrandstof ( wat je daar aan de pomp kunt halen) kost 0,80 euro…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.