Zelf zonnepanelen aansluiten in de meterkast

Zonnepanelen aansluiten op meterkast

Zelf zonnepanelen aansluiten is een geweldige manier om geld te besparen en zelfvoorzienend te worden op het gebied van energieproductie. Hoewel het misschien een ontmoedigende taak lijkt, is het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast niet zo moeilijk als het klinkt.

Zonnepanelen altijd aansluiten op een vrije groep

Het is belangrijk dat je zonnepanelen aansluit op een vrije groep aangezien er geen enkel apparaat tussen de omvormer en de meterkast mag zitten. Dit mag niet omdat, de kabels in jouw woning berekend zijn op een stroomsterkte van 16A en als je er bijvoorbeeld een wasmachine bij aansluit dan komt er teveel stroom door de kabel.

Teveel stroom door een kabel kan leiden tot kortsluiting en in sommige situaties zelfs brand. Zorg er dus voor dat je een vrije groep hebt voordat je begint met het aansluiten van de zonnepanelen. Op deze manier ben je beveiligd tegen overbelasting.

Op slimduurzaamwonen.nl kun je hierover veel informatie vinden.

De capaciteit van de hoofdaansluiting

Zonnepanelen installeren begint natuurlijk door te kijken naar wat voor aansluiting je hebt. De meeste meterkasten hebben 1-fase aansluiting, maar er zijn ook woningen met een 3-fase aansluiting. Als dat zo is wordt de stroom over drie kabels geleverd, waardoor je een grotere stroomcapaciteit hebt. Wij gaan in dit voorbeeld uit van een 1-fase aansluiting.

Wees scherp op de maximale capaciteit

Veiligheid is belangrijk en daarom adviseren wij de zonnepanelen via een omvormer aan te sluiten. Deze omvormer gaat overbelasting tegen en voorkomt kortsluiting en brandgevaar. Ook is het van belang dat je niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aansluit. Jouw omvormer levert dan namelijk niet meer dan 19A (4500 Wp/230V, zie Joost de Vree voor meer uitleg hierover). Op deze manier zit je altijd veilig onder de 1 keer 25A.

Aansluiten in de meterkast met een rail

Omdat de meeste meterkasten tegenwoordig allemaal een rail hebben gaan we er vanuit dat jij die ook hebt.

Voordat je begint doen we eerst de hoofdschakelaar uit. Dan kunnen we de kast openen. Strip de kabel van de zonnepanelen 50 centimeter af. Zorg ervoor dat je voldoende lengte overhaalt voor de meterkast. Stop daarna de kabel door de buis van de meterkast heen zodat de installatiekabel in de meterkast komt. Het is belangrijk dat we de buitenmantel twee millimeter zien.

De aardlekautomaat heeft een load en een line. Bovenaan komen de kabels van de zonnepanelen en onderaan gaan ze naar door naar het net. Zet dan de aardlekautomaat vast op de rail en sluit de bekabeling van de rail naar de onderkant op de aardlekautomaat. Sluit daarna de bekabeling van de zonnepanelen aan op de bovenkant. De blauwe kabel komt op de nul (vaak rechterkant) de bruine bij de L aan de linkerkant en de geel-groene aan de aardlek rail.

Aan de slag

Slim duurzaam wonen is mooi en zelf elektra aansluiten is een stap naar een super zelfvoorzienend leven. Elektra aansluiten lijkt vaak moeilijker dan het is. Het is wel belangrijk dat je altijd bewust bent van wat je doet, gezien een foutje fataal kan zijn. Vergeet daarom nooit de hoofdschakelaar uit te zetten als je bezig bent in de meterkast. En en doe niets wanneer je niet zeker van je zaak bent. 

Meer lezen in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gebruiken wij om de website optimaal te laten functioneren en personaliseren. Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring.